Eiken beitsen: tips voor een topresultaat

Eiken beitsen: tips voor een topresultaat

Eiken beitsen verlengt de levensduur van deze populaire houtsoort en remt de natuurlijke vergrijzing. Het is een populaire manier om eiken te behandelen. Moeilijk is het niet, maar er zijn wel enkele zaken om op te letten. Hier vertellen we er meer over.

Soorten beits voor eiken

Populaire beitsen voor eiken zij Jotun Trebitt Ojlebeis en Inno Houtbeits 2in1. Beide producten hebben een zijdeglans uitstraling en zijn leverbaar in diverse kleuren. Jotun Demidekk Strukturlasyr is deel van de beroemde Jotun-familie, een van de meestgebruikte beitsmerken ter wereld. Inno Houtbeits 2in1 kan ook mat worden geleverd, en zowel in dekkende als transparante versie. Ook bijzonder: met deze beits hebt u geen impregneermiddel nodig. Dit zit al in het product verwerkt.

Eiken beitsen - impregneren

Impregneren beschermt eiken en maakt het bestand tegen vocht, insecten en houtrot. Daarnaast isoleert een impregneermiddel de natuurlijke kleurstof tannine die vlekken in het hout veroorzaakt. U moet hiervoor wel bij voorkeur een impregneermiddel op terpentinebasis gebruiken zoals Jotun Benar Gloss. Deze moet rijkelijk worden aangebracht maar niet zo sterk dat er een zichtbare laag ontstaat. Wie Inno Houtbeits 2in1 gebruikt, heeft geen impregneer nodig.

Eiken beitsen - Schuren

Eikenhout beitsenDe voorbehandeling begint altijd met een schoonmaakbeurt. Voor het ontvetten kunt u thinner of wasbenzine gebruiken. Hierna moet u het eikenhout schuren. Elke beitssoort, of dat nu beits is of dekkende beits, hecht beter als de ondergrond geschuurd is. Nieuw eikenhout schuurt u met een fijnere korrel zoals korrel 100 tot 160. Voor het wegschuren van oude beitslagen gebruikt u een grovere korrel.

Eiken beitsen: kleureffect neemt toe per laag

Semi-transparante beits bevat kleurpigment. Dit verfraait het hout en heeft een bijeffect: het hout wordt ook extra beschermd dankzij de toegevoegde pigmenten. Semi-transparante houtbeits verduurzaamt meer dan transparante. De oorspronkelijke houtkleur schijnt wel door, maar dit effect wordt minder bij elke laag die wordt aangebracht.

We adviseren over het algemeen minimaal twee lagen aan te brengen. Bij drie lagen wordt het kleureffect nog sterker. Het is wel aanbevolen om tussendoor even te schuren. Dit verbetert de hechting van elke nieuwe laag. Overigens moet op kaal hout altijd drie lagen worden aangebracht voor een optimale bescherming.

Meer weten over eiken beitsen?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste beits voor eiken en de beste werkwijze bij het verduurzamen van eiken en talloze andere houtsoorten.

Wilt nu weten over hoe u het beste eiken kunt beiten? lees dan onze werkwijzers:

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.