Je houten huis verven? Nu is de juiste tijd!

  • Geplaatst op
Je houten huis verven? Nu is de juiste tijd!

Hout verven is een van de meest effectieve en duurzame manieren om je houten huis te beschermen tegen vocht, schimmel, houtrot en verkleuring. Maar wanneer is het beste moment om je houten huis te verven? En welke verf of beits moet je kiezen? In deze blogpost geven we je een aantal tips om je te helpen de juiste beslissing te nemen bij het schilderen van je houten huis.

Wanneer schilderen?

De beste tijd van het jaar om je houten huis buiten te laten overschilderen is rond april tot en met oktober, omdat in deze maanden de temperatuur tussen de 12 en 24 graden ligt. Als het te koud of te warm is, kan de verf of beits niet goed drogen of hechten. Ook moet je rekening houden met de luchtvochtigheid, de wind en de regen. Het hout moet droog zijn voordat je gaat schilderen, en het moet minstens 24 uur droog blijven na het schilderen.

Tips voor een goede voorbereiding

Als voorbereiding kan je het volgende doen:

Inspecteer je houten huis op beschadigingen, scheuren, barsten, schimmel of houtrot. Als je deze problemen vroegtijdig opmerkt, kun je ze makkelijker verhelpen voordat je gaat schilderen.

Maak je houten huis schoon met water en sop, of met een speciaal reinigingsmiddel voor hout. Zo verwijder je vuil, stof, vet en algen die de hechting van de verf of beits kunnen verminderen.

Schuur het hout licht op met schuurpapier (korrel 100 voor eerder behandeld hout, korrel 160 voor nieuw hout). Zo zorg je voor een ruw oppervlak dat beter geschikt is voor de verf of beits. Gebruik geen staalborstel, want die kan metaaldeeltjes achterlaten die kunnen roesten of de verflaag kunnen beschadigen.

Verwijder oude lagen verf of beits als je houten huis eerder behandeld is. Dit kun je doen door te schuren met een grove korrel, of door een verfföhn of een chemisch afbijtmiddel te gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van deze producten.

Impregneer het hout als het nieuw is of als het lang onbehandeld is geweest. Dit kun je doen met een apart impregneermiddel, of met een 2-in-1-product dat beits combineert met impregneer. Zo bescherm je het hout tegen vochtindringing en houtrot.

Waarmee een houten huis schilderen?

Houten huis schilderenAls je je houten huis gaat verven, heb je de keuze uit verschillende soorten verf of beits. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur, je budget en het gewenste resultaat.

Volledig transparante beits raden we in het algemeen af voor buitengebruik. Deze laat de houtstructuur en de houtkleur weliswaar volledig zichtbaar, maar biedt aanzienlijk minder bescherming dan dekkende beits vanwege het gebrek aan pigmenten. Dit maakt herhaaldelijk overschilderen noodzakelijk. Niet ideaal dus. Daarom raden we de volgende opties aan:

Semi-dekkende ofwel semi-transparante beits: twee begrippen waarmee hetzelfde product wordt bedoeld. Deze beits of houtverf geeft een lichte kleur aan het hout, maar laat de houtstructuur nog deels zichtbaar. Semi-dekkende of semi-transparante beits biedt meer bescherming dan transparante beits, maar minder dan dekkende beits. Hele geschikt voor houtsoorten die minder duurzaam zijn, zoals grenen, vuren of lariks. Semi-dekkende beits moet je om de drie tot zes jaar aanbrengen, afhankelijk van het product.

Dekkende beits: deze geeft een volledige kleurdekking aan het hout, maar laat de houtstructuur nog wel voelbaar. Dekkende beits biedt de beste bescherming tegen vocht, schimmel, houtrot en verkleuring. Dekkende beits is geschikt voor alle houtsoorten, maar vooral voor houtsoorten die veel onderhoud nodig hebben, zoals multiplex, spaanplaat of MDF. Dekkende beits gaat algauw zes jaar mee, en vaak veel langer, tot wel twaalf jaar.

Dampopen is essentieel

Welke soort beits je ook kiest, zorg ervoor dat het een elastische en dampopen beits is. Een elastische beits kan meebewegen met het hout, dat krimpt en uitzet door temperatuur- en vochtverschillen. Een dampopen beits laat het hout ademen, zodat het vocht kan afgeven aan de lucht. Zo voorkom je dat de verflaag gaat bladderen of scheuren.

In onze webshop vind je enkel producten van de hoogste kwaliteit, ontwikkeld om hout te beschermen onder extreme omstandigheden. Ben je niet zeker welk beits of houtverf bij jouw houtsoort past, raadpleeg dan onze werkwijzers.