Hoe kan ik hout tegen vocht beschermen?

Hoe kan ik hout tegen vocht beschermen?

Dat er vocht in hout zit, is normaal. Maar als er te veel vocht in zit, moet het wel kunnen verdampen. Behandelt u het hout met de verkeerde beits, dan kan vocht niet weg. Dit kan tot grote problemen leiden. We leggen hier uit hoe u hout optimaal beschermt tegen de schadelijke effecten van te veel vocht.

Hout is levend materiaal. Dat er vocht in terechtkomt, is een natuurlijk proces. Bomen groeien dankzij water, en verwerkt hout zoals bij houten gevelbekleding staat bloot aan regen en vochtige lucht. Het vochtgehalte van het hout past zich normaal gesproken aan de omgeving aan. Maar soms is dat niet goed mogelijk.

Risico’s vocht in hout

Een veelvoorkomende oorzaak is het gebruik van beits of houtverf die het hout compleet afsluit. Als hout niet rondom kán ventileren, blijft het vochtig en gaat het schimmelen en rotten. Met name houtrot kan de constructie van hout als bouwmateriaal aantasten. Dit is een langzaam, maar gevaarlijk proces dat tot hoge kosten kan leiden. Daarnaast zijn schimmels en andere vochtproblemen ook gewoon niet mooi.

Tip: vaak gaat het fout op de hoeken van kozijnen en de liggende kitnaden. Controleer daarom regelmatig de kitnaden. Deze moeten bol opgezet worden zodat het water altijd weg gaan glijden.

Oplossing: dampopen beits

Zorg ervoor dat hout wordt behandeld met een vochtregulerend product. Dampopen beits van hoge kwaliteit sluiten het hout niet af. Dit betekent dat vocht gewoon uit het hout kan, ook nadat het is gebeitst. Dit is niet vanzelfsprekend: er is veel beits op de markt die niet of onvoldoende dampopen is. Zelfs de aanbeveling 'vochtregulerend' is niet altijd een garantie dat het product voldoende damp doorlaat.

Hout Coatings selecteert alle houtverf en beits met zorg. De volgende dampopen beits kunnen we aanbevelen:

  • Houtbeits van Inno Coatings die impregneer met beits (2-in-1) combineert;
  • Producten van Jotun beits, zoals de Demidekk-lijn, Trebitt Oljebeis, Treolje, Benar en het impregneermiddel Jotun Visir Klar;
  • Drywood beits, zoals Verf voor Hout Master, Hout Nova, Woodstain VV en Bioleum Woodoil.

Hout en vocht

Bel voor persoonlijk advies

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over beits of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Wij staan u persoonlijk te woord en geven gratis en vrijblijvend advies over het reinigen of beitsen van hout. Wij kunnen u ook adviseren over het gebruik van de juiste producten. Bel ons op +31 (0)6 47551826.