Houten huis verven: 5 fouten om te voorkomen

Houten huis verven: 5 fouten om te voorkomen

Verf die snel gaat bladderen, kleuren die na een paar dagen zonlicht al fletser worden, hout dat er doods uitziet of bedolven wordt onder schimmel: niet elk pas geschilderd houten huis ziet er even mooi uit als de foto op de website. Toch zijn veel problemen goed te voorkomen. Een houten huis verven met een prachtig resultaat is voor iedereen binnen handbereik. Hieronder vijf gemakkelijk te voorkomen fouten bij het schilderen van een houten huis.

Voorbereiding negeren
Een van de grootste fouten die je kunt maken, is de voorbereiding overslaan. Hout moet goed worden voorbereid voordat je begint te schilderen. Dit omvat schuren, ontvetten en het herstellen van eventuele beschadigingen. Door deze stappen over te slaan, zal de verf of houtbeits niet goed hechten. Dit kan tot bladderen lijden en vooral, een lelijk houten huis. 

Het gebruik van de verkeerde verf
Niet alle verfsoorten zijn geschikt voor hout. Gebruik hoogwaardige verf die specifiek is ontworpen voor houten oppervlakken. Bezuinig niet vanwege de prijs, want goedkoop is duurkoop. Kies voor buitenhoutwerk een verf die UV-bestendig is om verkleuring te voorkomen, en gebruik voor binnenhoutwerk verf met een duurzame afwerking die bestand is tegen slijtage.

Onvoldoende onderhoud
Hout kan vuil en vet verzamelen, vooral buiten. Dat gebeurt het hele jaar door. Door het houten huis regelmatig te reinigen, al was het maar even met de tuinslang, blijft het hout in goede conditie. Dit maakt ook het verven de volgende keer een stuk gemakkelijker.

Slechte weersomstandigheden
Een houten huis verven moet worden gedaan bij geschikte weersomstandigheden. Dat je beter niet schildert tijdens een stortbui, snapt iedereen. Maar vermijd ook het schilderen bij extreme hitte of warm vochtig weer. Kies een droge en gematigde dag voor het beste resultaat.

Onvoldoende lagen aanbrengen
Een veelvoorkomende fout is het aanbrengen van te weinig verflagen. Meestal zijn meerdere lagen nodig om een goede dekking en bescherming te bieden. Volg de aanbevolen aantal verflagen op het productetiket voor de beste resultaten. Onze werkwijzers beschrijven de juiste aanpak in detail.

Meer weten over houten huizen verven?

Bij Hout Coatings bent u zeker van beits en verf van hoge kwaliteit: het is het eerste waarop wij letten bij het samenstellen van ons assortiment. Wilt u meer weten over het verven van een houten huis, of hebt u hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten, bel ons dan voor vrijblijvend advies op +31 (0)6 47551826.