Houten woonhuis verven? Okee, maar in welke kleur?

Houten woonhuis verven? Okee, maar in welke kleur?

Houten huizen hebben een groot voordeel ten opzichte van veel andere huizen: je schildert ze gemakkelijk in elke mogelijke kleur. Goede beits of houtverf vinden is vaak niet het probleem. Maar de kleur kiezen is voor veel mensen moeilijker. Waar moet u rekening mee houden? Met meer dingen dan u wellicht denkt!

De kleurkeuze voor uw huis is een persoonlijke uiting van stijl. Maar kleur kan ook invloed hebben op de omgeving, de perceptie van ruimte en zelfs de energie-efficiëntie.

Kleur en stijl houten huizen

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het kiezen van een kleur is de architectonische stijl van uw houten woonhuis. Traditionele houten huizen passen bijvoorbeeld vaak goed bij warme, natuurlijke tinten zoals beige, bruin of terracotta. Modernere ontwerpen kunnen juist profiteren van meer eigentijdse kleuren zoals grijstinten, wit of zwart.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. De kleur van uw huis moet harmoniëren met elementen om het huis heen. Denk aan omliggende bebouwing, maar ook bomen, tuinen en andere delen van het landschap spelen een rol. Een te contrasterende kleur kan een huis uit de toon doen vallen en de esthetiek van de buurt verstoren. Lokale regels en afspraken kunnen hierbij van toepassing zijn.

*** Lees verder onder de foto's ***

Kleuren van houten woonhuizen

Donker is warm, licht is verkoelend

Verder moet u ook nadenken over de functie en effecten van de kleur. Donkere tinten absorberen warmte, terwijl lichtere kleuren juist warmte reflecteren, wat fijn is in de zomer en op plaatsen die veel zon vangen. Bovendien kunnen bepaalde kleuren zoals groen of blauw een rustgevend effect hebben, terwijl rood of geel juist energie en leven uitstralen.

Tot slot is het altijd een goed idee om kleurstalen te testen op een klein gedeelte van je huis voordat je een definitieve beslissing neemt. Kleuren kunnen er anders uitzien op verschillende momenten van de dag en onder verschillende lichtomstandigheden, dus het is belangrijk om te zien hoe de kleur eruitziet in de context van uw huis.

Hier ziet u in welke kleuren wij uw beits en houtverf kunnen leveren.