Eiken Verven

Eiken verven

Eiken is een sterke en zware houtsoort die vroeger veel gebruikt werd, onder meer voor meubilair. Ook vandaag komen we het nog geregeld tegen, in verschillende toepassingen. Eiken verven kan in alle kleuren. U kunt ervoor kiezen om het eiken transparant te beitsen of dekkend te beitsen. In dit artikel gaan we in op het dekkend verven van eikenhout.

Er zijn diverse soorten eiken, elk met een andere uitstraling. Er is bijvoorbeeld het Europees eiken, Amerikaans wit eiken, Amerikaans rood eiken en Japans eiken. Deze houtsoorten komen we veel tegen als basis voor deuren en meubels. Ook wordt het veel gebruikt voor het maken van fineerlagen die weer op meubels worden verlijmd.

Al deze vormen van eiken kunnen dekkend gebeitst worden met de juiste producten en de juiste procedure.

Aanbevolen producten voor eiken verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Met deze dekkende beits kunt u eikenhout afwerken in de kleur die u wenst. Deze beits is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Het product is watergedragen, dampopen en schimmelwerend. Gaat u nieuw onbehandeld hout behandelen dan hoeft u met dit product geen apart impregneermiddel te kopen. U kunt 1 laag van deze beits aanbrengen als voorbehandeling. Daarna kunt u het eikenhout met 1 of 2 lagen afwerken.

 

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg is een dekkende beits en een super beschermlaag voor uw eiken. Dit populaire product accentueert de houtnerf waardoor er een mooi natuurlijk eindresultaat ontstaat. Ook deze beits is watergedragen, droogt snel, is zeer elastisch en beweegt dus met het hout mee als er temperatuurschommelingen zijn. Door de vochtregulerende eigenschap is het houtwerk tot wel 12 jaar beschermd. Verkrijgbaar in alle RAL- en NCS-kleuren en in de eigen kleuren van Jotun.

 

 

Drywood verf voor hout nova is een alleskunner en uitermate geschikt voor het behandelen van eiken. Deze beits is namelijk een 1-potsysteem waardoor voorbehandelen met grondverf niet nodig is. U kunt deze beits gebruiken als grondlaag en aflak voor zowel binnen als buiten. De Nova is een watergedragen zijdeglans beits. Sneldrogend. Door de hoge duurzaamheid en de elasticiteit zijn lange onderhoudsintervallen mogelijk. Kleine scheurtjes in het eiken worden mooi opgevuld. Voor het hout beitsen van kozijnen, meubels, steigerhout en schuttingen. De beits is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren.

 

Werkwijzer eikenhout verven

Eiken behandelen gaat in meerdere stappen. U vindt hieronder een beschrijving. De werkwijzer is gebaseerd op een behandeling van eikenhout met bovenstaande producten. Gebruikt u iets anders, kunnen er dus afwijkingen zijn. Maar ook als u een van onze producten gebruikt, raden we u aan vooraf de technische info door te nemen, voor meer details. Ook vindt u daar gegevens over de ideale verwerkingstemperatuur en de droogtijden.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Het voorbereiden van het eiken. De eerste stap is het schoonmaken van het eiken oppervlak. Dit is noodzakelijk voordat de dekkende beits aangebracht wordt. Vet en vuil kunnen de hechting van de verflaag tegengaan. Scharnieren of sloten op deuren en kasten kunt u eraf halen voordat u gaat schoonmaken. Hierna kun u beginnen met ontvetten. Gebruik hiervoor een voor hout geschikt reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat u het product in de juiste verhouding mengt. U leest hierover in de gebruiksaanwijzing.

 

schuren van eikenhout2. Eiken schuren. Hout moet geschuurd worden voordat u het gaat beitsen. Voor de grotere oppervlakken kunt u een schuurmachine gebruiken, anders met een schuurblokje. Schuur met de houtnerf mee: dit geeft het mooiste resultaat. Voor kaal eiken kiest u middelgrof schuurpapier korrel 150 tot 180. Hardnekkige oude verflagen kunt u te lijf met een fijnere korrel, bijvoorbeeld 220 tot 280. Gebruik daarna een borstel om het oppervlak stofvrij te maken.

 

impregneren van eikenbhout3. Eiken impregneren. Heeft u te maken met nieuw eiken dan is het belangrijk dat u eerst een impregneer (grondverf) aanbrengt voordat u de uiteindelijke beits aanbrengt, tenzij dit al bij de leverancier is gebeurd. Bij de producten van Inno Coatings heeft u geen impregneermiddel nodig. Hiermee kunt u de eerste laag dekkende beits aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met 1 of 2 lagen. Dit geldt ook voor sommige andere producten in ons assortiment. Bij het impregneren of gronden moet u de kopse kanten niet vergeten. Dit is belangrijk om het indringen van vocht te voorkomen.

 

eikenhout beitsen4. Eiken verven. Nu kunt u de houtverf aanbrengen. Zorg voor een nieuwe kwast en een schoon oppervlak. Als u het blik openmaakt is het zaak dat u het product doorroert. Breng de dekkende beits of houtverf aan in de lengterichting van het hout. Eén laag is meestal niet genoeg voor een duurzame, optimale dekking. Voor eiken wat buiten staat is het aan te bevelen om twee of drie lagen aan te brengen. Let op de droogtijden van de houtverf. Deze staan vermeld in de datasheets. Houd hiermee rekening tussen het aanbrengen van de eerste en de volgende laag.

 

Meer weten over eiken behandelen?

Eiken verven is zeker niet moeilijk, maar toch kunnen er problemen opduiken. Ook als u nog verf moet bestellen - de keuze is immers groot. Hebt u hulp nodig bij het kiezen van de kleuren of vragen over de afwerking, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Ook bij de keuze van de juiste beits voor eikenhout kunnen wij u helpen.