Houtrot in kozijnen aanpakken: zo kan het

Houtrot in kozijnen aanpakken: zo kan het

Houtrot in kozijnen komt helaas veel voor. Pak het aan als u het opmerkt, want op de lange termijn kan het veel problemen geven. Voorkomen is echter nog beter. Ook dát is mogelijk! Hier leest u hoe.

Oorzaak van houtrot in kozijnen

Houtrot ontstaat als hout lang vochtig blijft en schimmels vrij spel kregen. Omdat het ontstaat door regen en vochtige lucht is hout aan de buitenzijde van het huis er erg gevoelig voor. Wanneer er onvoldoende kit zit tussen glas en kozijn, kan er water achterblijven. De kans op houtrot neemt toe bij een vochtpercentage in het hout van 25 procent of hoger.

Ook de gekozen houtbeits speelt een rol. Wie geen beitssysteem gebruikt dat het hout laat ademen, vergroot de kans op problemen. Die worden vaak pas op de lange termijn duidelijk.

Houtrot in kozijnen herkennen

Houtrot maakt het hout zacht. Ook treedt een verkleuring op. Het hout wordt roestbruin tot zwart. Op den duur komen stukken hout los. Een kozijn kan er deels door afbrokkelen, wat de nog gezonde delen ook blootstelt aan vocht. Wordt houtrot niet aangepakt, moet het kozijn op den duur worden vervangen. U neemt een groot risico als u houtrot onbehandeld laat.

Houten kozijnen behandelen

Houtrot in kozijnen repareren

Dit zijn de stappen die u moet ondernemen bij het herstellen van door houtrot aangetaste ramen en kozijnen:

Haal alle aangetaste delen weg. Krab gerust een beetje te veel weg: het rotten gaat gewoon door, zelfs al blijft er maar een klein deeltje achter.
Houtrotvullers zijn handig voor het repareren voor kleine beschadigingen door houtrot. Vooraf licht opschuren verbetert de hechting van het reparatiemiddel.
Vervang als het moet. Soms blijft er na het weghalen van het rottende hout te weinig over voor een stabiele constructie. In dat zit er weinig op dan het vervangen van het hele stuk.

Voor de duidelijkheid: kozijnen overschilderen zonder het rotte hout aan te pakken lost het probleem niet op. Het proces gaat anders onder de nieuwe verflaag verder. Dus eerst houtrot aanpakken, daarna overschilderen.

Houtrot in kozijnen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij houtrot. Volg daarom deze tips:

1. Zorg dat er voldoende kit in de kozijnen zit en dat deze altijd in topconditie is. Er mag geen gleuf tussen raam en kozijn zitten.
2. Controleer de hoekverbindingen van het kozijn elk jaar. Vochtinsluip is het begin van het einde!
3. Behandel het kozijn tijdig met impregneer en geschikte dampopen beits. Een uitstekend impregneermiddel is Jotun Kvist og Sperregrunning. Voor een dekkende afwerking raden we Jotun Demidekk Infinity Details aan. Voor wie een semi-transparante afwerking wil, is Jotun Trebitt Oljebeis een goede optie.
4. Een alternatief is een 2-in-1-product gebruiken dat impregneer en beits combineert, zoals de Houtbeits 2in1 van Inno Coatings. Deze is in zowel dekkende als transparante versie verkrijgbaar.

Vragen over het doeltreffend beitsen van uw ramen? Hier leest u meer over houten kozijnen behandelen.

Bel direct voor advies

Hebt u vragen over houtrot, of wilt u meer weten over de juiste beits, neem dan gerust contact op met Hout Coatings. Wij hebben niet alleen een webshop met alles wat u nodig hebt, wij staan u ook persoonlijk te woord en geven gratis en vrijblijvend advies over het reinigen, beitsen van hout. Kortom, zoekt u advies over het behandelen van hout, bel of mail ons dan. Gratis en vrijblijvend!