Eiken Beitsen

eiken beitsen

Eiken beitsen betekent dat eikenhout verduurzaamd wordt met een transparante beits. Dit is een verfproduct waarbij de oorspronkelijke structuur en nerven van het hout zichtbaar blijven. Tegelijk profiteert u wel van de bescherming die verf en beits biedt. Er is ook beits waar een kleurtje aan is toegevoegd dat sterker wordt als u meerdere lagen aanbrengt. Dit wordt semi-transparante beits genoemd.

Eikenhout kennen we als basis voor meubels, kozijnen, trappen en deuren. Het wordt ook buiten gebruikt, in vele toepassingen. Hoewel van zichzelf heel sterk en duurzaam, is eiken allesbehalve onkwetsbaar. Net als bij andere houtsoorten is eiken beitsen een gemakkelijke manier om het hout voor een aantal jaren weer een frisse uitstraling te geven. Moeilijk is het niet, al vraag het wel enige aandacht.

Aanbevolen producten eiken beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits geeft u kleur aan het eikenhout maar blijft de ondergrond zichtbaar. De beits is watergedragen, schimmelwerend en dampopen. Door dit laatste eigenschap kan vocht ontsnappen, wat houtrot tegengaat. Met deze houtbeits kunt u zowel voorbehandelen als afwerken: een apart impregneermiddel is niet nodig. Een ander groot voordeel is dat deze beits in alle RAL- en NCS-kleuren gemengd kan worden. U kunt bovendien kiezen of u een matte of een zijdeglans afwerking wilt.

 

 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beits die diep in het hout dringt en een goede hechting geeft. Trebitt kan gebruikt worden op nieuw eiken, maar ook op voorheen gebeitst of geïmpregneerd hout. Deze buitenbeits stoot water af en geeft zo een goede bescherming tegen houtrot, schimmels en zwammen. Bovendien is de Trebitt door de speciale samenstelling van alkydhars, talolie en Chinese houtolie uitstekend geschikt voor poreuze of verweerde ondergronden. Op de kleurkaart van de Trebitt kunt u alle transparante kleuren vinden waarin u deze beits kunt bestellen - altijd uit voorraad.

 

 

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits voor het beitsen van eiken en andere houtsoorten. De beits is sneldrogend, dringt diep door en hecht goed. De Woodstain is geschikt voor binnen en buiten. De afwerking is zijdeglans en accentueert de houtnerf. Woodstain heeft veel mogelijkheden. Zo kan dit product kleurloos geleverd worden, of in een kleur. Maar wel opletten: kiest u de kleurloze variant dan is deze alleen geschikt voor binnen gebruik door het ontbreken van de kleurpigmenten.

 

 

Werkwijzer eiken beitsen

Onderstaande werkwijzer beschrijft hoe u in vier stappen eiken kunt behandelen. De adviezen zijn gebaseerd op hierboven vermelde producten. Neem voordat u begint echter ook het technisch datasheet van elk product door. Daarin vindt u nog diverse gegevens die belangrijk kunnen zijn, bijvoorbeeld over de droogtijd. Het spreekt vanzelf dat het doornemen van productinformatie nog belangrijker is als u andere beits dan hierboven bestelt.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Eikenhout voorbereiden. Een goede voorbereiding is een voorwaarde voor het slagen van de klus. Zorg dat u alle materialen vooraf in huis hebt. Als u buiten gaat verven zorg er dan voor dat het weer geschikt is om te verven, dus volg de weersverwachting. Denk aan het zo nodig beschermen, afplakken of afdekken van objecten in de omgeving. Verwijder handvaten of scharnieren, als het om meubels gaat, of plak deze af met tape. Is het hout erg vervuild dan moet u de ondergrond goed schoonmaken. Zijn er plekken die gerepareerd moeten worden, doe dit dan met een speciale houtvuller.

 

schuren van eikenhout2. Eiken schuren. U moet eiken licht schuren voordat u gaat impregneren of beitsen. Hierdoor hecht de beits beter en worden gerepareerde oppervlakken helemaal vlak. Gaat u heel licht schuren, dan kunt u korrel 220 tot 280 gebruiken, bij hout dat ouder is en eerder behandeld kunt u een grovere korrel gebruiken. Let op dat als er een waslaag op het hout zit, u deze eerst moet verwijderen. Doet u dit niet dan zal de waslaag zich ophopen in het schuurpapier. Bij zowel het schuren met de hand als het schuren met een schuurmachine moet u met de houtnerf mee schuren. Nadien zouden er geen oneffenheden meer moeten zijn.

 

impregneren van eikenbhout3. Eikenhout impregneren. Impregneren betekent een grondverf aanbrengen. U doet dit om het hout langdurig te beschermen tegen vocht, houtrot en andere kwalijke processen. We raden dit altijd aan. Het komt voor dat hout geïmpregneerd wordt geleverd. Is dit niet het geval, doe het dan zelf. Bij een aantal producten uit ons assortiment hoeft u geen impregneermiddel aan te schaffen en kunt u het product zowel gebruiken voor  voorbehandeling als voor de afwerking. In het andere geval hebt u een apart impregneermiddel voor hout nodig dat u met de kwast aanbrengt.

 

 

eikenhout beitsen4. Eiken beitsen. Als het hout geïmpregneerd en voldoende droog is, kunt u eiken beitsen. Beweeg de kwast met de houtnerf mee. Dit zorgt voor een goede verdeling van de beits over het hout. Het is meestal aanbevolen om twee lagen beits aan te brengen. Let hier ook weer op de droogtijden. Deze vindt u bij de technische info van elk product. Let op bij semi-transparant beitsen: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper de kleur zal zijn. U kunt de beits zowel met een roller als een kwast aanbrengen. Voor kleinere oppervlakken, hoeken en raden is een kwast vaak het handigst.

 

eiken beitsen

Eiken behandelen?

Eiken beitsen hoeft niet moeilijk te zijn maar een goede voorbereiding is in dit geval echt het halve werk. Wij geven u graag (en geheel vrijblijvend) advies bij de keuze van de producten of over de samenstelling van de kleuren. Het beschermen en onderhoud van hout is al vele jaren onze specialiteit. Voor meer informatie over kunt u contact opnemen of onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen.