Moet ik een nieuw houten tuinhuisje verven?

Moet ik een nieuw houten tuinhuisje verven?

Een houten tuinhuisje brengt talloze voordelen met zich mee, zoals extra opbergruimte en een sfeervolle toevoeging aan uw tuin. Bij de aanschaf van een nieuw houten tuinhuisje dat alleen is geïmpregneerd, is het echter essentieel om het hout verder te behandelen. Hier bespreken we waarom het verven van nieuwe houten tuinhuisjes belangrijk is, welke soorten beits geschikt zijn en hoe u dit aanpakt.

Vaak worden houten schuurtjes en tuinhuizen geïmpregneerd geleverd. Impregneren biedt een basisbescherming. Deze is noodzakelijk, maar ook niet meer dan dat. Hout behandelen na impregneren is absoluut aangeraden. Hier zijn drie redenen:

1. Bescherming tegen weersinvloeden: Het verven van houten tuinhuisjes biedt een extra laag bescherming tegen de schadelijke effecten van zonlicht, vocht, schimmelgroei en temperatuurschommelingen.
2. Verlenging levensduur: Door het hout te verven, wordt de duurzaamheid van het tuinhuisje vergroot, waardoor het minder snel rot of beschadigd raakt.
3. Esthetische waarde: Het verven van het hout geeft de mogelijkheid om het aan te passen aan de algehele uitstraling van de tuin.

Geschikte beits voor houten tuinhuisjes

Maar waarmee kunt u dan een houten tuinhuis verven? In het algemeen zijn er drie geschikte soorten beits.

1. Watergedragen dekkende beits: Milieuvriendelijk en gemakkelijk aan te brengen, droogt snel en biedt goede bescherming tegen weersinvloeden.
2. Alkydbeits: Duurzaam en biedt uitstekende bescherming tegen vocht, UV-straling en schimmel.
3. Transparante beits: Behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout terwijl het toch beschermd wordt tegen weersomstandigheden.

Voorbeelden van deze producten vindt u in ons artikel over houten tuinhuizen behandelen.

Stappenplan houten tuinhuisje verven

Het behandelen van een houten schuurtje of tuinhuis is geen "rocket science". Iedereen kan het. Dit zijn de stappen die u moet volgen:

1. Voorbereiding: Reinig het hout grondig en verwijder eventuele vuil, stof of losse splinters.
2. Schuren: Gebruik schuurpapier om het oppervlak glad te maken en de hechting van de verf te bevorderen.
3. Beits aanbrengen: Is het hout al geïmpregneerd, breng dan gelijk de gekozen beits aan met een kwast, roller of spuitapparaat in gelijkmatige, dunne lagen. Twee lagen wordt als minimum aangehouden.
4. Droogtijd: Laat de verf volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

Een houten tuinhuisje verven doet u het best bij rustig en droog weer. Temperaturen tussen 15 en 25 graden zijn prima, omdat de beits dan snel en gelijkmatig droogt. Vermijd echter werken in de felle zon. Controleer in de komende jaren regelmatig de staat van de verflaag en herhaal de behandeling indien nodig.

Op zoek naar een oplossing? Hout Coatings is gespecialiseerd in onderhoud van houten huizen. Bel ons voor vrijblijvend advies: +31 (0)6 47551826