Uw Houten Tuinhuis Behandelen

houten tuinhuis behandelen

We draaien er niet omheen: uw houten tuinhuis behandelen met goede beits of houtverf is absoluut essentieel. Alles draait hierbij om de juiste producten én de juiste aanpak. Hout Coatings is gespecialiseerd in producten voor het het onderhouden en behandelen van houtbouw zoals uw houten tuinhuis.

Hout is gevoelig voor zonlicht en vocht. Binnen komt dat minder nauw, maar buiten ligt dat anders. Daar staat hout bloot aan extremen. Regen, wind, kou, hitte, fel zonlicht, hoge luchtvochtigheid: in ons klimaat komt het allemaal voor. Beits en houtverf zorgen ervoor dat het hout beschermd wordt tegen de schadelijke effecten van zulke weersomstandigheden. Tuinhuizen verdienen dus extra aandacht. Omdat tuinhuizen niet dagelijks worden gebruikt, vallen problemen als houtrot en schimmelvorming helaas minder snel op. Regelmatige inspectie moet dus een vast onderdeel zijn van het onderhoud van uw hout.

Bij het behandelen van uw tuinhuis hebt u de keus uit diverse producten. Daarbij blijft het niet. Een goede aanpak voorkomt problemen.

 

Stappenplan houten tuinhuis behandelen 

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten tuinhuis kunt behandelen. Dit zijn algemene adviezen waarmee u de meeste situaties te lijf kunt. Neem echter altijd ook de technische datasheets van de producten. U vindt daarop meer details. Daarnaast kunnen ze soms afwijken van de algemene richtlijnen.

Houten tuinhuis schoonmaken. Gaat u hout behandelen dan is het belangrijk dat u het eerst goed schoonmaakt. Schimmels, algen en mossen kunt u verwijderen met water, een harde borstel en eventueel een geschikt schoonmaakmiddel met schimmelwerende ingrediënten.

Houten tuinhuis voorbereiden. Het is mogelijk dat u zoutkristallen aantreft op het hout. Die zien eruit als een witte waas. Borstel ze weg. Voor het wegwerken van scheuren, barsten en gaten raden we acrylaat- of polyurethaankit aan. Gebruik geen producten op basis van silicone. Deze geven problemen met de hechting van de beits of houtverf.

Houten tuinhuis schuren. Het hout moet voor het behandelen geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij hout van nieuwe tuinhuizen, anders volstaat korrel 100. Oude beitslagen moet u verwijderen door te schuren. Lukt het niet, dan kunt u een verfföhn of afbijtmiddel inzetten. Tuinhuizen die eerder zijn behandeld met lijnzaadolie, moeten altijd helemaal kaalgeschuurd worden. Dit verbetert de hechting van de nieuwe verflaag en voorkomt blaasvorming.

Houten tuinhuis impregneren. Tuinhuizen worden meestal aangeleverd met hout dat al is geïmpregneerd. Hierna moet u zes tot acht weken wachten voor u kunt gaan beitsen of verven. Informeer eventueel bij de leverancier naar de productiedatum. Is het tuinhuisje nog niet geïmpregneerd, is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. Bij het gebruik van 2-in-1 houtbeits hoeft u geen extra impregneermiddel aan te schaffen, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Breng het middel niet te dik aan: impregneermiddelen (ook primers genoemd) moeten in het hout trekken en mogen geen laag vormen.

Houten tuinhuis beitsen of verven. Voor een duurzame afwerking en mooie dekking adviseren we minimaal twee lagen beits of houtverf aan te brengen. Met drie lagen zit u altijd goed. Even opletten: Jotun Oljetäckfärg verdunt u met terpentine (niet met water). Woodstain VV is daarentegen waterverdunbaar. Buiten hout behandelen vraagt een zorgvuldige planning. Ga uw tuinhuis niet beitsen of verven als er grote kans is op regen, of in fel zonlicht. Regenwater is slecht voor het drogen en de zon kan blaren geven in een nieuwe beitslaag.

 

Houten tuinhuis behandelen: aanbevolen producten

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Deze beits geeft een uitstekende bescherming voor uw tuinhuis. Door de unieke samenstelling is deze beits te gebruiken als voorbehandeling en als afwerking. De beits geeft een matte of zijdeglans afwerking en is te mengen in alle RAL en NCS kleuren. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen beits aan te brengen voor de optimale bescherming.

 

 

 

Jotun Trebitt Oljebeis: De Trebitt Oljebeis is een transparante impregnering houtstabilisator voor buiten gebaseerd op alkydhars, talolie en Chinese houtolie. De beits dringt diep door in het hout en heeft daardoor een goede hechting. Jotun Trebitt Transparant kan toegepast worden op nieuw, voorheen gebeitst of geïmpregneerd hout en is uitstekend geschikt voor poreuze ondergronden of verweerde oppervlakken. De buitenbeits is door zijn samenstelling en hoge vaste stofgehalte zeer waterafstotend en geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam.

 

 

Drywood Woodstain VV: De Woodstain VV is een watergedragen beits voor binnen en buiten. De beits accentueert de houtnerf. De sneldrogende beits werkt impregnerend (dringt diep door in het hout) en is zeer waterafstotend. Voor het behandelen van: kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overige betimmeringen. De beits is volledig transparant en semi transparant leverbaar volgens alle bekende kleurenwaaiers: RAL, NCS, enz. Vanwege het ontbreken van pigmenten is de volledig transparante beits alleen geschikt voor toepassingen binnen.

 

Veelgestelde vragen over houten tuinhuizen behandelen

Wat is het verschil tussen een tuinhuis verven, beitsen en impregneren?

Verven of lakken biedt een dichte afwerking en hoge bescherming. Beitsen behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout en biedt bescherming tegen weersinvloeden. Impregneren biedt bescherming tegen rot, schimmel en insecten, maar verandert de uitstraling van het hout niet. De meeste mensen kiezen voor eerst impregneren en daarna beitsen.

Bel voor advies over hout behandelenHoe vaak moet een tuinhuis behandeld worden?

Gebruikt u een hoge kwaliteit beits zoals hierboven aanbevolen, dan moet een tuinhuis om de 4 tot 6 jaar behandeld worden. Inspecteer het tuinhuis wel regelmatig en herstel eventuele beschadigingen snel zodat vocht niet in het hout kan dringen. Zo kan de levensduur van het tuinhuis worden verlengd en de uitstraling worden behouden.

Hoe kan een tuinhuis beschermd worden tegen schimmels?

Gebruik een beits of impregneer met schimmelwerende eigenschappen. Om binnen te schimmels te weren, is goede ventilatie belangrijk. Ook zijn er speciale schimmelwerende producten die in extreme situaties nodig kunnen zijn. Deze gebruikt u voordat u de beits aanbrengt.

Heeft de houtsoort van een tuinhuis impact op de behandelmethode?

Als u kiest voor beits van hoge kwaliteit, speelt de houtsoort meestal geen grote rol. Bepaalde houtsoorten vergrijzen wel sneller dan andere, wat een rol kan spelen bij de kleurkeuze. Accoya hout hoeft niet te worden geïmpregneerd. Hout Coatings kan u helpen bij de productkeuze voor uw hout.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.