Houten schutting verven: zo houdt u de tuin mooi

Houten schutting verven: zo houdt u de tuin mooi

Een houten schutting verven is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze er jarenlang mooi uitziet. Uiteraard moet u dan een geschikte beits of houtverf gebruiken, én de schutting regelmatig onderhouden. Zo behoudt uw tuin een mooie uitstraling. Hier vertellen we meer over de juiste soorten beits voor schuttingen verven en vindt u ook een stappenplan.

Een houten schutting kan een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin. Het biedt privacy, definieert de grenzen van je buitenruimte en voegt een natuurlijke uitstraling toe. Om ervoor te zorgen dat je houten schutting er jarenlang mooi blijft uitzien, is het essentieel om het regelmatig te behandelen met beits of houtverf. U hebt de keuze uit de volgende soorten houtbeits:

Transparante beits: Deze beits benadrukt de natuurlijke schoonheid en textuur van het hout en biedt tegelijkertijd bescherming tegen weersinvloeden.
Semi-transparante of semi-dekkende houtbeits: Dit is een transparant product waaraan kleurpigmenten zijn toegevoegd voor een meer sfeerrijke uitstraling en extra duurzaamheid.
Dekkende beits: Deze beits heeft een sterke kleur en dekt de oorspronkelijke houtkleur af, maar de originele houtnerf blijft zichtbaar. U zorgt hiermee voor uitstekende bescherming tegen UV-stralen en vocht.

In het algemeen geldt dat hoe meer pigmenten de houtbeits heeft, hoe langer uw houten schutting beschermd is. Ook remt u hiermee een ongelijkmatige, natuurlijke vergrijzing van het hout. U vindt de juiste houtbeits in onze webshop.

Hout behandelen na impregneren

Het impregneren van houten schuttingen is een veelgebruikte methode om het hout te beschermen tegen vocht en schimmel. De planken van de schuttingen zijn vaak al geïmpregneerd door de leverancier. Hoewel impregneren helpt bij het verlengen van de levensduur van het hout, is het belangrijk om het hout nadien verder te behandelen. Het gebruik van beits of houtverf zorgt namelijk voor een extra beschermingslaag.

Stappenplan houten schuttingen verven

1. Reinig de schutting grondig met een borstel en water om vuil, stof en eventuele oude verfresten te verwijderen. Laat de schutting volledig drogen voor u verdergaat.
2. Schuur het oppervlak van het hout lichtjes op met schuurpapier om een geschikte ondergrond te creëren voor de beits of houtverf.
3. Breng een dunne laag houtbeits aan met een kwast of verfroller. Volg altijd de instructies bij het product.
4. Laat de eerste laag volledig drogen en breng indien nodig nog een tweede laag aan voor een optimale dekking en bescherming.
5. Zorg ervoor dat u tijdens het schilderen alle zijden van de schutting behandelt, inclusief de boven- en onderkant van de planken.
6. Na het voltooien van de verflagen, laat u de schutting drogen.

Dit artikel vertelt in detail hoe u de klus aanpakt en geeft aanbevelingen voor beits en houtverf:

Het verven van uw houten schutting is een essentiële stap om deze te beschermen en de levensduur ervan te verlengen. Als u hulp nodig hebt, staat Hout Coatings altijd voor u klaar met deskundig en persoonlijk advies. Bel ons vrijblijvend op +31 (0)6 47551826.