Uw Houten Schutting Behandelen

Houten schutting behandelen

Een houten schutting behandelen met beits of houtverf is absoluut nodig. Alleen zo kunt u een schutting langdurig beschermen. Hier leest u welke producten u hiervoor nodig hebt. Ook vertellen we waarop u moet letten bij het verven van uw houten schutting.

Een schutting staat buiten, en staat dus permanent bloot aan de elementen. Zon droogt hout uit, regenwater kan in het hout dringen, schommelingen in temperatuur zorgen voor krimp en uitzetting. Hout kan daarmee omgaan, maar alleen als u het beitst of verft.

Met beits of houtverf kunt u uw schutting prima beschermen. in de kleur die u wilt. Kiest u voor een transparante afwerking dan zult u de kleur van de ondergrond blijven zien. Wilt u liever de schutting dekkend behandelen in een andere kleur, dan kunt u kiezen voor de dekkende beits of houtverf. Er is ook een mengvorm, waarbij de transparante beits een kleurtje heeft.

Het voordeel van dekkend hout behandelen ten opzichte van transparant behandelen is dat dekkende beits of houtverf langer meegaat door de extra pigmenten. Opnieuw behandelen is dus niet zo snel nodig.

 

Werkplan houten schutting behandelen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten schutting kunt behandelen. Dit zijn algemene richtlijnen. Uitzonderingen zijn mogelijk, afhankelijk van het product dat u kiest. Daarom raden we altijd aan om vooraf de technische datasheet te lezen. Daar vindt u ook informatie over hout behandelen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

Schutting voorbereiden. Zitten er zoutkristallen op het nieuwe hout (herkenbaar aan een witte waas), borstel deze dan weg. Maak de schutting grondig schoon. Na het reinigen goed naspoelen en laten drogen. Sporen van algen verwijdert u met water en een borstel. Gebruik eventueel een hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel.

Houten schutting schuren. Voordat u gaat impregneren of afwerken, moet u uw houten schutting schuren. Gebruik grof schuurpapier voor het weghalen van oude beitslagen (korrel 100 geeft een goed resultaat). Hout dat eerder behandeld is met lijnzaadoliehoudende producten, moet u helemaal kaal schrapen voordat u gaat behandelen. Anders treedt mogelijk blaasvorming op. Voor nieuw hout is een fijnere korrel (160) voldoende.

Schutting impregneren. Veel hout wordt geïmpregneerd geleverd. Is dit niet het geval, moet u zelf een impregneermiddel gebruiken. Dit wordt ook grondverf genoemd. Gebruikt u de 2-in-1 beits is dit niet nodig. U kunt dan een laag aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met een of twee lagen. Ook Jotun Oljetäckfärg heeft geen grondverf nodig.

Houten schutting beitsen of verven. Volg strikt de instructies bij de producten, zeker ook als het gaat om verdunning. Let erop dat bepaalde producten, zoals Oljetäckfärg, verdund moeten worden met terpentine. Behandel het hout altijd in de lengterichting van de nerf. De beste dekking krijgt u met twee tot drie lagen beits of houtverf. Let op de geadviseerde droogtijd tussen de lagen. Ga geen houten schutting behandelen als er grote kans is op regen, of in de volle zon. Kies rustig, niet te warm weer.

 

Houten schutting behandelen: aanbevolen producten

inno coatings houtbeits

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: U wilt uw schutting een goede bescherming geven tegen weer en wind? Dan is deze beits een aanrader. Door de unieke samenstelling kunt u met deze beits zowel voorbehandelen (impregneren) en afwerken. Dit product geeft een dekkende of transparante, zijdeglans afwerking aan het hout en zorgt voor een goede bescherming. U kunt kiezen uit alle RAL en NCS kleuren.

 

 

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: een product uit de bekende Demidekk-lijn op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Deze beits is dunner dan andere Demidekk-varianten, maar heeft wel een heel goede dekking en zuigt goed aan. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. U brengt de beits heel gemakkelijk aan, en hebt er daarna lang geen omkijken naar. Een zeer duurzaam, weerbestendig product, en zeer geschikt voor hardhout. Het gebruik van een impregneermiddel is niet nodig als u Oljetäckfärg gebruikt. 

 

Veelgestelde vragen over houten schuttingen behandelen

Hoe vaak moet een houten schutting gebeitst worden?

Een houten schutting moet over het algemeen om de 2 tot 4 jaar opnieuw worden gebeitst, als u hiervoor transparante beits gebruikt. Inspecteer de schutting regelmatig op tekenen van slijtage en verkleuring. Het is ook aan te raden om een hoogwaardige beits te gebruiken die speciaal is ontworpen voor gebruik buitenshuis en het hout beschermt tegen de elementen en verkleuring.

Bel voor advies over hout behandelenHoe kan een hardhouten schutting worden behandeld?

De houtsoort heeft geen wezenlijke invloed op de behandeling. Ook bij een hardhouten schutting volgt u bovenstaand stappenplan.

Is schuren echt nodig?

Het wordt niet aanbevolen om een houten schutting te beitsen zonder eerst te schuren. Bij een nieuwe schutting met erg ruw hout kun je soms moeilijk schuren en dan kun je de verf direct aanbrengen. Maar in het algemeen is het wel nodig voor de hechting en een duurzaam resultaat, zeker bij een oude schutting. Door te schuren kan ook vuil en oude verf of beits van het hout verwijderd worden.

Kan een houten schutting in iedere kleur gebeitst worden?

Sommige soorten beits zijn verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren, terwijl andere op maat gemengd kunnen worden in haast elke kleur. Bij de producten in onze webshop staan de kleurmogelijkheden telkens aangegeven. Lokale regelgeving kan soms beperkingen opleggen aan de kleuren die gebruikt mogen worden voor een schutting. Desgewenst kunnen wij u ook adviseren bij de kleurkeuze. Even bellen is genoeg.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.