Houten schutting beitsen

Houten schutting beitsen

Veel mensen kiezen voor een houten schutting vanwege de natuurlijke look van hout. Het is voor velen dan ook een tegenvaller als dat hout na een aantal jaren steeds grijzer wordt. Kan de houten schutting beitsen dit proces voorkomen? Ja!

Dat een houten schutting vergrijst is een natuurlijk proces. Het komt door wind, regen en UV-straling. Die elementen zorgen ervoor dat natuurlijke kleurstoffen in het hout verteren. Niet alle houtsoorten worden grijs, maar wel de bekendste en meest populaire. Het vergrijzen van hout heeft gelukkig geen gevolgen voor de stevigheid en stabiliteit van de schutting. Er zijn geen risico’s aan verbonden en het is niet nodig om vergrijsd hout om die reden te vervangen. Maar omdat het vergrijzen niet gelijkmatig over de hele gevel gebeurt, kan een huis wel “vlekkerig” worden.

De houten schutting beitsen voorkomt dat het hout er lelijk gaat uitzien. Bij (semi-) transparante beits kun je een kleur toevoegen terwijl de ondergrond er doorheen blijft schijnen. Er is ook volledig dekkende beits. Die geeft alles een indringende kleur en haalt de typische houtkleur helemaal weg, maar laat wel de houtnerf zichtbaar. Welke oplossing je ook kiest, de beitslaag remt de vergrijzing omdat de beits als een soort jas beschermt tegen wind, regen en zonlicht.

Hier is een project met een dekkend gebeitste schutting (foto boven), waarvoor Hout Coatings de producten leverde. Lees hoe deze klant zijn schutting in het typisch Zweedse rood beitste:

Een schutting beitsen is niet moeilijk. Wilt u weten hoe u dit zelf kunt doen? Geen probleem. Volg onderstaande werkwijzers en u bent verzekerd van een schitterend resultaat dat tot 12 jaar goed blijft. 

Houten schutting