Houten kozijnen schilderen: doe het zelf

Houten kozijnen schilderen: doe het zelf

Houten kozijnen schilderen zorgt ervoor dat de duurzaamheid en esthetische waarde van uw huis behouden blijft. Zelfs bij nieuwe kozijnen is het belangrijk om ze regelmatig te schilderen. Waarom is dat zo? En waar moet u op letten als doe-het-zelver? U leest het hier.

Houten kozijnen verbinden binnen met buiten en dus staan ze bloot aan alle weersomstandigheden, zoals zonlicht, regen, wind en temperatuurschommelingen. Blijft hout onbehandeld, dan kan dit leiden tot verkleuring, houtrot en schade aan de kozijnen. Het schilderen van houten kozijnen beschermt ze en verlengt hun levensduur. Zelfs bij nieuwe kozijnen is het belangrijk om een beschermende verflaag aan te brengen. Hout mag maar enkele weken onbehandeld blijven.

Waarop letten bij het verven van kozijnen?

Enkele aandachtspunten voor als u houten kozijnen gaat schilderen:

Zorg ervoor dat de kozijnen schoon, droog en vrij van stof en vuil zijn voordat u begint. Schuur oude verflagen lichtjes op om een goede hechting te garanderen. Loszittende verf moet u helemaal weghalen.

Investeer in hoogwaardige verf en schildersgereedschap. Dit zorgt voor een betere afwerking en duurzaamheid. Kies een verf die geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen weersinvloeden.

Breng de verf gelijkmatig aan. Zorg ervoor dat u voldoende tijd hebt. Houten kozijnen schilderen is precisiewerk.

Houten kozijnen verven in stappen

1. Reinig de kozijnen grondig met water en een mild schoonmaakmiddel. Verwijder eventuele oude verflagen door ze licht op te schuren.
2. Repareer eventuele beschadigde plekken of houtrot met een geschikt vulmiddel. Laat het middel uitharden en schuur het glad.
3. Breng een primer aan op de kozijnen om de hechting van de verf te verbeteren en het hout te beschermen.
4. Breng de verf aan in meerdere dunne lagen, waarbij u elke laag goed laat drogen voordat u de volgende aanbrengt. Volg hierbij de richtlijnen van de verffabrikant.

Dit artikel vertelt in detail hoe u de klus aanpakt en geeft aanbevelingen voor beits en houtverf:

Houten kozijnen behandelen

Het schilderen van houten kozijnen is belangrijk voor de uitstraling van uw huis. Als u deskundige hulp nodig hebt, staat Hout Coatings altijd voor u klaar. Bel ons voor vrijblijvend advies: +31 (0)6 47551826.