Houten Kozijnen Behandelen

Houten Kozijnen behandelen

Houten kozijnen behandelen verdient een vaste plaats op het onderhoudslijstje van uw huis. Het kan met beits en houtverf. Hier leest u welke producten u nodig hebt en hoe u het beste resultaat bereikt.

Of u nu een houten huis hebt of een van baksteen, houten kozijnen bepalen in hoge mate het aanzicht. Onbehandelde of afbladderende ramen en kozijnen doen afbreuk aan de presentatie. Bij een bestaande woning verhogen goed onderhouden houten ramen het aanzien en daarmee de marktwaarde. Niet onbelangrijk als u uw huis ooit wil verkopen!

Houten kozijnen waren lange tijd standaard. Nadien zijn we steeds vaker andere materialen gaan zien, zoals aluminium en kunststof. Die zijn duurzamer en vragen amper onderhoud. Maar hout heeft een eigen karakter, en door het op gezette tijden te verven of te beitsen kan ook hout vele jaren mee.

Houten kozijnen behandelen: zo doet u het

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten kozijnen kunt behandelen. We raden aan om daarnaast het technisch datasheet van elk product door te nemen. De juiste instructies volgen is de weg naar prachtig geverfde kozijnen.

Hout voorbereiden op schilderklus. Maak de kozijnen schoon voordat u gaat hout beitsen of verven. Gebruik een reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor hout. Inspecteer het hout ook nauwgezet. Zijn het oude kozijnen? Vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Verwijder alle houtrot, ook dieper gelegen rotting. Vul naden en kleinere gaten op met kunsthars. Soms moet een deel van het kozijn worden vervangen.

Houten kozijnen schuren. Zitten er oude verflagen op, haal deze dan weg door te schuren. Voordat u hout behandelt, moet het altijd geschuurd worden. Richtlijn: korrel 100 voor eerder gebeitst of geverfd hout, korrel 160 voor nieuw hout. Vermijd het gebruik van een staalborstel. Die kan onnodige schade aanrichten. Schuren met een grove korrel is veilig en veel effectiever. In extreme gevallen kan de inzet van een verfföhn of een afbijtmiddel nodig zijn.

Primer aanbrengen op houten kozijnen. Impregneren is noodzakelijk bij nieuw hout. Het beschermt tegen vocht en geeft hechting aan de afwerkingslaag. U gebruikt hiervoor een impregneermiddel. Laat nieuwe houten kozijnen niet langer dan 4-6 weken onbehandeld. Dit is nodig om schimmelvorming te voorkomen. Haal het houten beslag weg, en plaats het terug als de beits droog is. Er omheen beitsen of verven kan lastig zijn. Gebruikt u 2-in-1-beits dan heeft u geen apart impregneermiddel nodig, u kunt dan 1 laag aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met 1 of 2 lagen. 

Houten kozijnen beitsen of verven. Kies altijd voor elastische beits of houtverf als u kozijnen gaat behandelen. Hout krimpt en zet uit, en zonder elasticiteit krijgt u barsten. Let erop dat u een vochtregulerend product gebruikt, ook als u enkel de binnenkant van de kozijnen schildert. Beits of verf nooit in de volle zon. Begin met de kopse kanten, 3-4 lagen nat-in-nat. Beits met de houtnerf mee voor een evenwichtige verdeling van de beits. Breng op de houten kozijnen minimaal twee lagen aan. Tussen de eerste en tweede laag het hout eventueel licht opschuren.

 

Aanbevolen producten voor houten kozijnen behandelen

drywood poseidon ZG

 

Drywood Poseidon: De Poseidon ZG is gebaseerd op diverse watergedragen acrylaat- en alkydbindmiddelen en is te gebruiken als zijdeglanzende voorlak en als aflak op hout en voorbehandeld metaal (binnen). Drywood Poseidon ZG heeft een extreem goede vloei en zeer lange open tijd, is sneldrogend, heeft een goede hechting op voorbehandeld hout en kenmerkt zich door hoge krasvastheid, chemicalieënresistentie, duurzaamheid, duurzame elasticiteit en uitstekend glansbehoud. Een watergedragen combinatie van voor- en aflak, uitstekend geschikt voor het behandelen van houten kozijnen en deuren.

 

jotun demidekk ultimate details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de komende vervanger van de demidekk Vindu maar is nu al verkrijgbaar. Jotun Demidekk Infinity Details is een watergedragen buitenbeits met uitstekend kleurbehoud en lange onderhoudsintervallen. Deze versie van Jotun Demidekk is geschikt voor hout behandelen op ramen, deuren, kozijnen, dakgoten en andere buitendetails. Het product bevat film conserveringsmiddelen die schimmels probeert tegen te gaan en is zelfreinigend. Te gebruiken in een systeem met een Jotunn Visir Oljegrunning Klar 

 

Veelgestelde vragen over houten kozijnen behandelen

Hoe lang gaan houten kozijnen mee met de juiste behandeling?

Houten kozijnen kunnen 40-75 jaar en soms nog langer meegaan als voor de behandeling producten van goede kwaliteit worden gebruikt en er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.

Bel voor advies over houten kozijnen behandelenWelk product beschermt houten kozijnen tegen verkleuring van UV straling?

U moet hiervoor zoeken naar beits, lak of verf met een UV-filter. Bij de productinfo staat dit aangegeven. Bedenk dat laagdikte en de kleurpigmenten de belangrijkste factoren zijn bij het beschermen van hout. De kwaliteit van verf verschilt ook erg. Het is bij verf vaak zo dat duurdere verf beter is van kwaliteit. Met de juiste behandeling en regelmatig onderhoud kunnen houten kozijnen tientallen jaren meegaan.

Kan een houten kozijn in iedere kleur geverfd worden?

De producten in onze webshop zijn in alle mogelijke kleuren leverbaar. Let er wel op dat de kleur van het kozijn goed combineert met de kleur van de rest van de gevel.

Heeft de houtsoort van de kozijnen impact op het behandelen?

Houtverf en beits van goede kwaliteit kunnen op vrijwel elke soort hout worden gebruikt. Wel hebben sommige houtsoorten sneller last van natuurlijke vergrijzing, wat een factor kan zijn bij de kleurkeuze. Dekkend verven is dan vaak het beste. Regelmatig onderhoud is in alle gevallen belangrijk, ongeacht de houtsoort. Hout Coatings helpt u graag als u hierover vragen hebt.

Vragen over houten kozijnen behandelen?

Hout Coatings is al vele jaren de specialist op het gebied van hout verven, beitsen en hout behandelen. Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.