Houten Kozijnen Behandelen

Houten Kozijnen Dekkend BeitsenHouten kozijnen behandelen heeft een speciaal plaatsje in het onderhoud van uw huis. Het kan met meerdere soorten beits / houtverf. Lees meer over de juiste producten en de aanpak van het hout.

Of u nu een houten huis hebt of een van baksteen, houten kozijnen bepalen in hoge mate het aanzicht. Onbehandelde of afbladderende ramen en kozijnen doen afbreuk aan de presentatie. Bij een bestaande woning verhogen goed onderhouden houten ramen het aanzien en daarmee de marktwaarde. Niet onbelangrijk als u uw huis ooit wil verkopen!

 

Houten kozijnen behandelen doe je zo ...

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten kozijnen kunt behandelen.  We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het behandelen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

Het voorbereiden van de ondergrond. Maak het hout schoon met een speciaal reinigingsmiddel voordat u gaat hout beitsen of verven.  Inspecteer de kozijnen voordat u gaat behandelen. Zijn het oude kozijnen? Vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Verwijder alle houtrot, ook dieper gelegen rotting. Vul naden en kleinere gaten op met kunsthars.

Het schuren van de houten kozijnen. Verwijder oude beitslagen door te schuren en schuur het hout altijd op voordat u gaat behandelen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de beits laag beschadigt. Verwijder oude beits lagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

Het aanbrengen van een primer op de houten kozijnen. Laat nieuwe kozijnen niet langer dan 4-6 weken onbehandeld. Anders kan er schimmel ontstaan. Haal het beslag weg, en plaats het terug als de beits droog is. Er omheen behandelen kan lastig zijn. Is het hout van de kozijnen niet eerder geïmpregneerd, breng dan een impregneer aan. Gebruikt u de 2 in 1 beits dan heeft u geen apart impregneermiddel nodig, u kunt dan 1 laag aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met 1 of 2 lagen. 

Het aanbrengen van de beits of houtverf op de houten kozijnen. Kies altijd voor elastische beits of houtverf als u kozijnen gaat behandelen. Hout krimpt en zet uit, en zonder elasticiteit krijgt u barsten. Let erop dat u altijd een vochtregulerend product gebruikt, ook als u enkel de binnenkant van de kozijnen schildert. Beits nooit in de volle zon. Begin met de kopse kanten, 3-4 lagen nat-in-nat. Beits met de houtnerf mee voor een evenwichtige verdeling van de beits. Breng op houten kozijnen altijd minimaal twee lagen aan. Tussen de eerste en tweede laag het hout eventueel licht opschuren.

 

Aanbevolen producten voor houten kozijnen behandelen

drywood poseidon ZG

 

Drywood Poseidon: De Poseidon ZG is gebaseerd op diverse watergedragen acrylaat- en alkydbindmiddelen en is te gebruiken als zijdeglanzende voorlak en als aflak op hout en voorbehandeld metaal (binnen). Drywood Poseidon ZG heeft een extreem goede vloei en zeer lange open tijd, is sneldrogend, heeft een goede hechting op voorbehandeld hout en kenmerkt zich door hoge krasvastheid, chemicalieënresistentie, duurzaamheid, duurzame elasticiteit en uitstekend glansbehoud. Een watergedragen combinatie van voor- en aflak, uitstekend geschikt voor het behandelen van houten kozijnen en deuren.

 

jotun demidekk ultimate details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de komende vervanger van de demidekk Vindu maar is nu al verkrijgbaar. Jotun Demidekk Infinity Details is een watergedragen buitenbeits met uitstekend kleurbehoud en lange onderhoudsintervallen. Deze versie van Jotun Demidekk is geschikt voor hout behandelen op ramen, deuren, kozijnen, dakgoten en andere buitendetails. Het product bevat film conserveringsmiddelen die schimmels probeert tegen te gaan en is zelfreinigend. Te gebruiken in een systeem met een Jotunn Visir Oljegrunning Klar 

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: Deze beits is verkrijgbaar als transparant of dekkend. Door de unieke samenstelling hoeft u geen aparte impregneer te kopen want deze is al in het product verwerkt. Bovendien is deze beits te mengen in alle RAL en NCS kleuren. De houtbeits geeft een zijdeglans afwerking is watergedragen en is dampopen. Wilt u liever dekkend afwerken? 

 

 

 

Vragen over houten kozijnen behandelen?

Hout Coatings heeft vele soorten beits en houtverf voor het behandelen van kozijnen. Elke situatie is anders en het is belangrijk dat u de juiste product(en) kiest. Wij hebben vele jaren ervaring in het verfraaien en verduurzamen van hout, en delen onze kennis graag met u. Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw houten kozijnen behandelen via ons contactformulier.