Douglas Beitsen -Hoe en waarmee

Douglas Beitsen -Hoe en waarmee

Douglas beitsen met dekkende beits is de beste manier om het natuurlijke vergrijzen van douglas te stoppen. Welke producten raden we aan voor het beitsen van douglashout en waarop moet je letten?

De uitstraling van dekkend beitsen is anders

Door dekkend beitsen wordt het hout langdurig beschermd. De vele pigmenten in dekkende beits zorgen ervoor dat douglashout langer meegaat dan bij behandeling met (semi-)transparante beits. De uitstraling verschilt. De houtstructuur blijft zichtbaar, maar de natuurlijke tekeningen en kleurverschillen verdwijnen onder de beitskleur. Dit is niet mooier of beter, maar een kwestie van smaak. Wie een zo natuurlijk mogelijke uitstraling wil, kan kiezen voor transparante olie.

Waarmee Douglas beitsen

Gaat u douglas schilderen, is het belangrijk om een product te kiezen dat elastisch is en dampdoorlatend. Ook moet rekening worden gehouden met gevoeligheid voor UV-licht en bescherming tegen schimmels en insecten. Twee producten springen eruit:

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: deze zijdeglans dekkende beits gaat tot twaalf jaar mee. Een sterk punt is dat vochtinslag bij deze beits niet voorkomt, omdat er naast water- ook een oliebasis is. Er is een mat alternatief voor wie geen glans wil: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Inno Houtbeits 2in1 Dekkend: Met deze dekkende 2in1 beits heeft u geen impregneermiddel nodig. Dit zit namelijk al in het product verwerkt. U kunt dus met hetzelfde product gronden en afwerken op zowel nieuw hout en reeds behandeld hout. Deze beits geeft een dekkende afwerking maar laat de houtnerf zichtbaar.

Onze werkwijzer douglas verven vertelt stap voor stap hoe u het schilderen aanpakt.

Douglas impregneren

Douglas beitsen - houten huisDouglashout vinden we meestal buiten. Dus is het gevoelig voor regen. Impregneren is dan essentieel. Vaak gebeurt dit al bij de fabrikant, maar niet altijd. Is het douglas hout nog niet bewerkt met een impregneermiddel, gebruik dan Jotun Visir Oljegrunning Klar. Besteed extra aandacht aan de kopse kanten. Die moeten 3-4 keer nat in nat worden geïmpregneerd. Wie Inno Houtbeits 2in1 gebruikt, kan zich de moeite besparen, want deze beits heeft van zichzelf sterk impregnerende kwaliteiten.

Douglas beitsen? Maak het hout goed schoon

Beits hecht niet op vuile oppervlakken. Zorg er dus voor dat het hout grondig is schoongemaakt voordat het gebeitst wordt. Zit er groene aanslag op, gebruik dan een algenverwijderaar. Jotun Kraftvask is een doeltreffend schoonmaakmiddel dat ook op douglas erg goed werkt. Bij extreme vervuiling is Jotun Terrassfix een prima oplossing. Schoonmaakmiddelen moeten op hout altijd even intrekken, maar niet opdrogen. Spoel na met schoon kraanwater en herhaal dit, indien nodig. Hars kan worden weggestoken met een plamuurmes of thinner.

Meer weten over douglas beitsen?

Voorkom problemen en vraag advies aan Hout Coatings. Wij hebben vele jaren ervaring met hout behandelen en houten huizen beitsen. We adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.