Douglas Verven

douglas vervenDouglas verven is gemakkelijk en verduurzaamt het hout. Natuurlijk moet u dan wel de juiste producten hebben. Wij vertellen welke dat zijn en waarop u moet letten bij het dekkend beitsen van douglas.

De douglasspar herkennen de meeste mensen niet, maar het douglas hout ervan komen we intussen overal tegen. Deze naaldboom wordt op steeds grotere schaal aangeplant, met name in Duitsland en Frankrijk. Ook in Nederland zien we hem inmiddels vaak.

Douglas hout wordt gebruikt als gevelbekleding, carports, veranda’s, vlonders, schuttingen en nog veel meer toepassingen. Het is van nature heel duurzaam. Het kernhout is rijk aan hars en geelrood van kleur. Douglas gaat langer mee dan eiken, en wat korter dan vuren of grenen. Maar door het hout te verven kan douglas wel lang in topconditie blijven. Onder douglas verven verstaan we in dit geval: douglas behandelen met een dekkende beits of houtverf. Dit is de beste manier om hout te verduurzamen, omdat het rijke pigment in dekkende verf voor maximale bescherming zorgt.

Aanbevolen producten om Douglas te verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: De beste keuze voor het dekkend beitsen van uw douglas hout. Deze beits is een 2-in-1 product en geschikt voor het voorbehandelen en het afwerken van uw douglas hout. Geeft een uitstekende bescherming. Deze dekkende beits is te mengen in alle RAL- en NCS-kleuren, naar keuze in zijdeglans of mat. Het is aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen voor een optimale bescherming en diepe kleur. Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding!

 

 

Teknos Drywood beits voor Hout Master is een veelgebruikt product. Dit is een sneldrogende zijdeglans systeembeits van Nederlandse herkomst, zeer geschikt voor douglas hout. Verf voor Hout Master vereist geen voorbehandeling met een impregneermiddel. Dit zit namelijk al in het product verwerkt, wat zowel tijd, moeite en geld scheelt. De grote elasticiteit zorgt ervoor dat de beitslaag mee beweegt met uitzettend of krimpend hout.

 

Werkwijzer douglas verven

Douglas behandelen is niet moeilijk als u onderstaande werkwijzer volgt. De beschreven stappen zijn gebaseerd op bovengenoemde producten. Toch raden we altijd aan om ook de technische info bij de beits of houtverf te lezen. Er kunnen afwijkingen zijn en u leest daar ook meer over belangrijke zaken als droogtijd en verwerkingstemperatuur.

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Douglas hout moet droog, stof- en vetvrij zijn voordat u dekkend gaat beitsen. Meestal is water en sop voldoende voor de reiniging. Gebruik anders een speciaal schoonmaakmiddel. Gebruik nooit een staalborstel bij het schoonmaken. Deze kan metaal achterlaten dat gaat roesten.

 

 

2. Douglas hout schuren. Haal oude verflagen weg. Schuren met grove korrel is veilig en meestal voldoende. Gebruik anders een verfföhn of afbijtmiddel. Douglas hout produceert relatief veel hars. Haal dit weg voordat u het hout verder behandelt. Was ook eventuele schimmels, mossen en algen weg met een hiervoor bestemd middel. Schuur het hout altijd op voordat u gaat hout beitsen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting en een duurzaam eindresultaat.

 

 

3. Douglas impregneren. Douglas moet voor het behandelen worden geïmpregneerd met houtimpregneer. Bij sommige beitsen en houtverf, zoals bovenstaande producten, zit er al een impregneermiddel in verwerkt en is impregneren met een apart middel niet nodig. U kunt dan het product gewoon aanbrengen na het schuren. Voor eventuele droogtijden kunt u het datasheet van de houtbeits raadplegen. 

 

 

4. Douglas verven. Controleer bij eerder behandeld hout voor u gaat verven of alle afdichtingen nog goed zijn: met name ramen zijn erg kwetsbaar voor vocht. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen beits of houtverf. Raadpleeg hiervoor ook de productinfo. Douglas hout dekkend beitsen kan in elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk niet in de volle zon. Ook schilderen terwijl het regent of kort voor een regenbui is niet verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water. Let dus op de weersverwachting.

 

Douglas Dekkend Beitsen

 

Douglas behandelen?

Houten huizen behandelen en onderhouden is een klus die geregeld herhaald moet worden. Dit geldt ook voor douglas verven. Geen enkele verf is voor eeuwig, maar door het behandelen van hout serieus te nemen, kunt u het wel vele jaren beschermen.Voor meer informatie over bamboe beitsen kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor het verven van Douglas.