Houten vloer opknappen met lak of beits

Houten vloer opknappen met lak of beits

Een oudere houten vloer opknappen is een ideale klus voor een regenachtige zomerdag. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het verven van een houten vloer kan wel de uitstraling van uw interieur compleet vernieuwen en opfrissen. Tegelijkertijd vergroot u de duurzaamheid van de vloer. We vertellen u graag meer in deze blogpost.

Soorten Beits en Vloerlak

Voordat u begint, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Er zijn verschillende soorten beits en vloerlak beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Een populaire oplossing is waterverdunbare vloerverf zoals Trestjerner Gulvmaling. Deze kan in vele kleuren worden geleverd. Daarnaast is er transparante vloerlak zoals Trestjerner Gulvlakk en de sneldrogende blanke lak Trestjerner Gulvlakk Solvent. De laatste raden we aan bij vloeren van tropisch hardhout.

Hout Coatings informeert u desgewenst over de verschillen tussen deze beitsen en vloerverf. Neem hier contact op voor vrijblijvend advies.

Aandachtspunten Vloeren Verven

Bij oudere houten vloeren moet men voorzichtig te werk gaan om ongewenste problemen te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

Schuur de vloer zorgvuldig: Controleer eerst of de vloer geschuurd moet worden om eventuele oude lakresten te verwijderen. Oude vloeren kunnen ongelijk en kwetsbaar zijn, dus wees voorzichtig om geen diepe krassen te maken.

Inspecteer op beschadigingen: Controleer op eventuele beschadigingen zoals losse planken, spijkers of barsten. Repareer deze problemen voordat je begint met verven.

Maak de vloer grondig schoon: Verwijder stof en vuil van de vloer en zorg ervoor dat deze volledig schoon en droog is voordat je begint met beitsen en lakken.

Stappenplan Houten Vloeren Opknappen

1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de vloer vrij is van meubels en goed schoongemaakt is voordat u begint.
2. Licht schuren: Schuur de vloer voorzichtig met fijn schuurpapier om eventuele ruwe plekken te egaliseren.
3. Eerste laklaag: Breng de eerste laag vloerlak of houtbeits aan en laat deze goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Tussendoor schuren: Schuur de vloer lichtjes tussen elke laklaag om een goede hechting te bevorderen.
5. Volgende laklagen: Breng meerdere laklagen aan (meestal 2-3 lagen) voor een duurzame afwerking. Zorg ervoor dat elke laag goed droog is voordat u de volgende aanbrengt.
6. Droogtijd: Laat de vloer voldoende drogen voordat u meubels terugplaatst (veelal 24 uur na de laatste laklaag).

Dit artikel geeft meer details over het behandelen van houten vloer en welke producten wij aanraden:

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u uw oudere houten vloer nieuw leven inblazen en genieten van een prachtig gerenoveerd interieur. Vergeet niet om de juiste materialen te gebruiken. Wij helpen u graag bij uw keuze. Succes met het onderhouden en verven van uw houten vloer!