Uw Houten Vloer Behandelen

houten vloer behandelen

Een houten vloer behandelen doet u met beits of houtverf. Er zijn vele soorten houten vloeren: parket, planken vloeren, massief hout, lamelparket bijvoorbeeld. We leggen ze vaak omdat we ze mooi vinden. Maar hoe blijven ze dat? Door te beitsen, lakken of verven.

Een houten vloer moet u niet onbehandeld laten. Want het hout van een vloer kan het zwaar te verduren krijgen. Niet alleen lopen we erover met soms vuile schoenen of hoge hakken, er wordt ook met meubels over geschoven. Daarnaast gebeurt er in elk huis weleens een ongelukje en komt er vocht en viezigheid op terecht. Een goede bescherming voor uw vloer is dan belangrijk, ongeacht of het parket is, massief hout of een plankenvloer.

Met een beits, vloerlak of vloerverf kunt u uw vloer een slijtvaste laag geven die tot wel tien jaar meegaat. Niet alleen vanwege slijtplekken is het behandelen van de houten vloer een goed idee. Het is ook een gemakkelijke oplossing. In een handomdraai creëert u met een frisse verflaag een nieuwe sfeer.

U kunt kiezen uit een transparante afwerking of een dekkende afwerking. Bovendien zijn de meeste soorten vloerverf in beits in vele verschillende kleuren te krijgen. In het artikel hieronder beperken we ons tot dekkend verven. Het maakt voor de toepassing meestal geen verschil of u een grenen, eiken- of vurenhouten vloer hebt.

 

Stappenplan houten vloer behandelen

De volgende stappen beschrijven hoe u een houten vloer kunt behandelen. Deze stappen zijn gebaseerd op de onderstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen, in verband met eventuele afwijkingen van de algemene adviezen.

Houten vloer voorbereiden. Maak de houten vloer voor het behandelen grondig schoon. Soms is een sopje genoeg. Ga echter niet over een nacht ijs. Vooral ontvetten is erg belangrijk, omdat de vet de hechting beïnvloedt. Is de houten vloer sterk vervuild, kunt u Jotun Kraftvask inzetten. Verwijder dit reinigingsmiddel met water nadat het vijf minuten heeft ingetrokken.

Houten vloer schuren. Hout moet altijd geschuurd worden voordat u gaat verven. Voor nieuwe vloeren adviseren we schuren met korrel 160, bij eerder behandelde houten vloeren kan vaak worden volstaan met korrel 100. Zitten er gaten in het hout, vul deze dan met plamuur of een ander geschikt vulmiddel. Hierna het geplamuurde stuk glad schuren.

Grondverf aanbrengen op de houten vloer. Een nieuwe onbehandelde houten vloer moet gegrond worden. Anders kan de toplaag niet hechten. Breng 1-2 lagen aan. Deze grondverf heeft meestal 12 uur droogtijd (check hiervoor wel de info bij het product). Vooraf gronden is niet nodig als u Drywood Poseidon gebruikt, omdat deze voorlak en aflak in één is. Gebruik voor het schilderen een roller, voor de hoeken een kwast. Kies voor benodigdheden van hoge kwaliteit, zodat de haartjes van de kwast niet in de verf achterblijven.

Houten vloer verven. Gaat u een houten vloer behandelen, breng dan minimaal twee lagen vloerverf aan. Voor extra duurzaamheid raden we drie lagen aan, zeker de eerste keer. Let op de droogtijd (vindt u op het infoblad van het gekozen product). Verf in de lengterichting van de planken, met de nerf mee. Zorg dat de laag niet te dik is, maar wees ook niet te zuinig. Tip: schuur het oppervlak tussen elke laag licht op. Dit geeft een mooier resultaat.

 

Aanbevolen producten houten vloer behandelen

 

jotun demidekk ultimate

 

Jotun Kraftvask: is een zeer effectief schoonmaakmiddel op basis van basen en andere biologisch afbreekbare grondstoffen. Het is een zeer effectief reinigingsmiddel voor zware vervuilde oppervlakken of op oppervlakken die moeten worden overgeschilderd. Jotun Kraftvask Verwijdert efficiënt vet, olie, roet, nicotine, vuil, schimmels etc. en geeft het geschilderde oppervlak een enigszins matte look.

 

 

Trestjerner Gulvmaling

 

Trestjerner Gulvmaling: eerder bekend als Jotun Trestjerner Gulvmaling, en nog vroeger als Oxan A/U. Een topproduct voor houten vloeren van alle typen, inclusief parket. Deze verf vergeelt niet en kan dus probleemloos in kamers met veel lichtinval worden toegepast. Zeer slijtvast dank zij de toevoeging van polyurethaan. Omdat Gulvmaling reukarm is, kan de ruimte snel weer worden gebruikt. Is bovendien gemakkelijk met roller en kwast aan te brengen dank zij de goede vloeiing, en is dank zij de waterbasis milieuvriendelijker dan andere verf. Vloeren met deze verf zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Gulvmaling kan ook worden gebruikt voor trappen, meubels en zelfs op beton. Deze verf is uitstekend geschikt voor het behandelen van uw houten vloer.

 

trestjerner gulvlakk WB

 

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke vloerlak voor lichtere houtsoorten die zorgt voor een bijzonder slijtvast oppervlak. Nagenoeg reukloos, chemisch resistent en sneldrogend. Is geschikt voor onbehandeld hout, eerder behandeld hout, en ook voor geloogde houten vloeren. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Uitstekend te gebruiken als blanke lak voor uw houten vloer. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat.

 

 

Veelgestelde vragen houten vloer behandelen

Waarmee kan een houten vloer behandeld worden?

Bel voor advies over hout behandelenEen houten vloer kan worden behandeld met verschillende materialen, waaronder lak, beits, olie en wax. Lak of houtverf biedt bescherming tegen krassen en slijtage, terwijl beits de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt, al of niet met kleurtoevoeging. Olie trekt diep in het hout en beschermt het tegen vocht en vuil, en versterkt de natuurlijke look. Wax is bedoeld als beschermende laag op het oppervlak en geeft hout iets warms.

Kan een houten vloer behandeld worden met olie?

Ja, al geven bovenstaande producten een duurzamer resultaat. Een vloer oliën moet vaker herhaald worden om de vloer mooi te houden en het hout te beschermen. De olie wordt aangebracht met een kwast, roller of doek. Er zijn verschillende soorten olie beschikbaar, zoals hardwaxolie, parketolie en traditionele olie, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen.

Is het schuren van een houten vloer echt nodig?

We raden altijd aan om de vloer licht te schuren. Dit geeft een merkbaar betere hechting aan de vloerlak dan wanneer het oppervlak niet geschuurd wordt.

Hoe moet ik een houten vloer behandelen met white wash?

Maak de vloer eerst grondig schoon en schuur licht op. Daarna wordt de white wash verf gelijkmatig verdeeld over de vloer met een kwast, roller of spuit. Indien nodig kan er nog een extra laag worden aangebracht. Na drogen kan de vloer worden afgewerkt met een beschermende coating. Een houten vloer white wash verven gaat dus vrijwel hetzelfde als de vloer op een andere manier behandelen.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.