Douglas beitsen: alle opties op een rijtje

Douglas beitsen: alle opties op een rijtje

Als we praten over douglas beitsen kan het gaan over transparant beitsen, oliën of dekkend beitsen. Welke methode u kiest, ligt aan wat u wilt bereiken. We zetten hier alle opties op een rijtje.

1. Wacht niet te lang met douglas hout behandelen

Douglas hout vergrijst wanneer het onbehandeld blijft. Zonlicht, vocht, schimmels en plaatselijke omstandigheden kunnen dit proces flink versnellen. Onbehandeld laten is mogelijk, maar reken erop dat de levensduur van het hout dan beperkt blijft tot 10-15 jaar. Het hout gaat bij regelmatig beitsen of oliën tientallen jaren mee.

We raden aan om al direct na aankoop van het hout te kiezen voor (semi-)transparante beits, dekkende beits of olie. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter. Tenzij je het vergrijzen natuurlijk mooi vindt en de beperkte levensduur geen probleem is.

2. Douglas beitsen doe je elke 6-8 jaar

Ga je douglas beitsen, wordt de natuurlijke vergrijzing van deze houtsoort gestopt en geef je optimale bescherming tegen UV-licht, klimatologische omstandigheden en schimmelvorming. Zo verleng je de levensduur aanzienlijk. Een UV-werende, dampdoorlatende en schimmelwerende buitenbeits is het best.

Wie een semi-transparante, matte beits zoekt voor douglas hout, maakt met Jotun Demidekk Terrasslasyr bijvoorbeeld een goede keuze. Deze heeft een onderhoudsinterval van 6 tot 8 jaar. Een prima alternatief is de Inno Houtbeits 2in1 Semi-Transparant, dat ook een impregneermiddel bevat.

3. Douglas hout dekkend beitsen voor langdurige bescherming

Douglas beitsenHieronder verstaan we het afwerken van douglashout met dekkende beits. Door de grote hoeveelheid pigmenten geeft dekkende beits langer bescherming dan semi-transparante beits. Wie douglas hout beitst met Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg hoeft maar elke 10-12 jaar opnieuw te beitsen. Deze beits heet een zijdeglans afwerking. Wie liever mat schildert, kiest Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

De Inno Houtbeits 2in1 Dekkend is heel interessant als optie met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Met dit product is impregneren niet nodig.

4. Douglas hout oliën: de natuurlijke uitstraling

Douglashout oliën betekent dat je een transparante houtolie aanbrengt. Deze geeft douglas hout een natuurlijke uitstraling en bewaart deze ook langer. Je ziet amper dat het hout is behandeld, maar geniet toch van de bescherming. Vooraf impregneren is niet nodig. Hoewel olie diep doordringt in het hout, is het wel maar een vrij tijdelijke oplossing.

Wil je douglas blijven beschermen, moet je elke 2-3 jaar opnieuw oliën. Een uitstekend product is Jotun Treolje Solvent.

5. Douglas hout impregneren: een belangrijke basis

Met een impregneermiddel wordt hout van binnenuit beschermd tegen houtrot en schimmelvorming. Een geschikt middel is Jotun Visir Oljegrunning Klar. We raden impregneren aan als basis voor beitsen. Het verlengt de levensduur en herstelt ook ouder houtwerk. Overigens is nieuw hout vaak al door de leverancier geïmpregneerd. In dat geval kunt u gelijk met beits aan de slag en is impregneren niet per se nodig.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, is prima af met de Inno Houtbeits 2in1 Dekkend of de Inno Houtbeits 2in1 Semi-Transparant: deze producten combineren impregneer met afwerking.

Meer weten over douglas beitsen?

Hout Coatings heeft de deskundigheid in huis om u te helpen bij het kiezen van de juiste producten en de beste werkwijze. Maak er gebruik van: dit voorkomt problemen.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.