Vurenhout Beitsen

vurenhout beitsen

Als ueen houtsoort zoekt die gemakkelijk te bewerken en relatief goedkoop is, dan is vurenhout een goede optie. Dit lichtgekleurde hout wordt vaak gebruikt in de bouw, zowel binnen als buiten. We zien het veel als betimmering, maar ook als schutting, in meubels en zelfs als compleet houten huis.

Vuren komt vooral uit Scandinavië, en het hout kan gemakkelijk gebeitst worden. Dit is ook wel aangeraden. Een bekend nadeel van vuren hout is dat het niet zo duurzaam is. Vurenhout behandelen is dus noodzakelijk als u wilt dat het langer meegaat. Met het beitsen van vurenhout beschermt u het hout tegen vocht en houtrot. Ook bescherming tegen UV-straling (zonlicht) is erg belangrijk.

Onderstaande werkwijzer maakt het beitsen van vurenhout gemakkelijk. Hierbij gaat het om transparante beits, kortom een verfproduct dat een doorzichtige beschermlaag aanbrengt. We adviseren om aangekleurde transparante beits te gebruiken, aangezien deze een veel betere bescherming biedt. Daarnaast is volledig dekkend verven een optie.

Aanbevolen producten vurenhout beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2-in-1 Transparant: Zeer geschikt voor het beitsen van uw vurenhout. De beits is transparant en laat ook in de aangekleurde versie de ondergrond zichtbaar. Watergedragen, schimmelwerend en goed vloeiend wat het aanbrengen gemakkelijk maakt. Door de unieke samenstelling is het met deze beits niet nodig om een apart impregneermiddel aan te schaffen. Dit zit namelijk al in het product verwerkt. Inno 2-in-1 is in alle RAL- en NCS-kleuren te mengen. Maximaal flexibel dus.

 

 

 

Jotun Visir Oljegrunning Klar is een waterbestendige transparante primer voor buiten met speciale toevoegingen om bescherming te bieden tegen houtrot en schimmels. U kunt dit impregneermiddel gebruiken als voorbehandeling op vurenhout. Let er wel op dat het hout daarna afgewerkt moet worden met een beits. De Visir zorgt voor een goede ondergrond voor de andere beitsen en bindt de losse houtvezels. Dit kleurloze product kan gebruikt worden op nieuwe, verouderd en eerder geïmpregneerd hout. Door de bijzondere pigmentatie wordt het hout beschermd tegen schadelijk UV-licht.

 

 

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits die wordt gebruikt voor het beitsen van kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overige betimmeringen. U kunt dit product prima gebruiken voor het beitsen van vurenhout. Let er wel op dat de transparante variant alleen geschikt is voor binnengebruik vanwege het ontbreken van kleurpigmenten. Gebruikt u de semi-transparante variant, dan is deze leverbaar in alle kleuren van de bekende kleurenwaaiers RAL en NCS. Woodstain VV heeft een zijdeglans afwerking en accentueert de houtnerf. De beits dringt diep door in het hout en is zeer waterafstotend. 

 

 

Werkwijzer vurenhout beitsen

In de werkwijzer voor het beitsen van vurenhout beschrijven wij hoe u het beste te werk kunt gaan. De stappen zijn gebaseerd op de producten die wij hierboven aanbevelen. Belangrijk is dat u altijd de datasheets goed doorneemt want deze verschillen per product. In de datasheets vind u alle informatie over droogtijden en toepassing.

 

schoonmaken van het vurenhout1. Het schoonmaken van het vurenhout. Voordat er gebeitst of geschuurd kan worden is het belangrijk dat de ondergrond stofvrij is. Ook schilfers moeten verwijderd worden. Zitten er spinnenwebben op het hout, gebruik dan een borstel om deze te verwijderen. Maak het hout schoon met een geschikt schoonmaakmiddel zoals Jotun Kraftvask. Het moet verdund worden en kan dan opgebracht worden. Wacht 3-5 minuten zodat het kan intrekken. Is het vurenhout erg vervuild dan kunt u eventueel nog een harde borstel gebruiken om het na te borstelen. Echter: geen staalborstel. Hierna moet u het schoonspoelen met water.

 

schuren van het vurenhout2. Vurenhout schuren. Bij het schuren van hout is het belangrijk om de juiste korrel schuurpapier te kiezen. Als u nieuw hout schuurt, gebruik dan schuurpapier met korrel 80-120. Gebruik voor oude verf of roestaanslag schuurpapier met korrel 60-80. Hebt u een oude verflaag die nog in goede staat is, kies dan een fijnere korrel zoals 180-220. Schuur altijd met de nerf van het hout mee. Schuren met de hand kunt u het beste doen met een schuurblok. Zo kunt u de kracht beter over het oppervlak verdelen. U kunt ook een schuurmachine gebruiken voor grote oppervlakken. 

 

impregneren van het vurenhout3. Het impregneren van het vurenhout. Om een zo mooi mogelijk eindresultaat te krijgen moet u het hout zo kort mogelijk onbehandeld laten. Hout impregneren is haast altijd nodig. Soms is dit al bij de leverancier gebeurd. Anders moet u het zelf doen. Gebruikt u een 2-in-1-beits is het simpel, want dan hebt u geen extra product nodig. Anders kunt u een aparte impregneer (of primer) gebruiken. Zorg ervoor dat u het middel goed uitstrijkt om filmvorming op het hout te vermijden. Verwijder overtollige primer terwijl deze nog nat is. Kopse kanten moet u verzadigen (3 tot 4 behandelingen, nat-in-nat). Breng het product met de lengterichting van het hout aan. Laat dan drogen.

 

beitsen van vurenhout4. Vurenhout beitsen. Breng de beits op het hout aan in de richting van de nerf. De meeste beitsen kunnen op verschillende manieren worden aangebracht: met roller of kwast. Bij grote oppervlakken is een roller handiger. Merk op dat de droogtijden per product kunnen verschillen en afhangen van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Breng 2 lagen beits aan om de beste kleurpenetratie te krijgen. Wilt u een nog diepere kleur, is een derde laag te overwegen.

 

Vurenhout transparant beitsen

 

Vurenhout beitsen? Wij beantwoorden uw vragen!

Het beitsen van vurenhout is een eenvoudige klus die met de juiste producten en methode geklaard kan worden. Er zijn veel kleur- en afwerkingsmogelijkheden voor vurenhout, dus laat u goed informeren voordat u aan het project begint. Door hout goed te verzorgen, kan het vele jaren meegaan.Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits wilt kopen voor vurenhout.