Vurenhout Verven

Vurenhout vervenVurenhout is een populaire houtsoort die we tegenkomen in de bouw, zowel buiten als binnenshuis. Dit relatief goedkope hout komt meestal uit Scandinavië. Het is gemakkelijk te bewerken, relatief licht en ook prima te behandelen met een dekkende beits. De natuurlijke kleur van vurenhout is witachtig geel maar na blootstelling aan zonlicht wordt het geelbruin. 

Het is voor de levensduur van het hout erg belangrijk dat het goed beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Vurenhout is onbehandeld erg vatbaar voor houtrot, schimmels en algen. Wacht dus niet te lang met verven of beitsen. Behandelen met dekkende beits of houtverf geeft de beste bescherming omdat de kleurpigmenten de schadelijke effecten van zonlicht afremmen en zo een snelle verkleuring tegengaan.

Ook is impregneren altijd aangeraden. Het hout wordt zo van binnenuit beschermd tegen vocht. De werkwijzer hieronder vertelt hoe u dit allemaal doet.

 

Aanbevolen producten vurenhout verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: een uitstekende houtverf voor het behandelen van vurenhout. Deze dekkende beits is een watergedragen, schimmelwerend product die in alle RAL- en NCS-kleuren gemengd kan worden. Met deze beits is het niet nodig om een aparte impregneer te kopen. De bestanddelen hiervan zitten namelijk al in het product verwerkt. U kunt dus de eerste laag aanbrengen als een voorbehandeling en daarna het hout afwerken met 1 of 2 lagen.

 

 

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt is een watergedragen dekkende beits en is een variant op de Demidekk ultimate. De Helmatt is een matte variant en is een dekkende beits die de houtstructuur accentueert. Deze dekkende beits is zeer elastisch en heeft een goed kleurbehoud. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat uw hout tot wel 12 jaar onderhoudsarm blijft. De Helmatt kan toegepast worden op verschillende constructies zoals dakgootconstructies, dakkapellen, overstekken, rabatdelen, houtskeletbouw en houtstapelbouw. Maar ook op steenachtige ondergronden kan dit product zonder problemen aangebracht worden. Een ander voordeel is dat dit product gemakkelijk te verwerken is zowel op vuren als op andere soorten hout.

 

 

Drywood Verf Voor Hout Master GL is een watergedragen, dekkende beits voor binnen en buiten. Deze glanzende en sneldrogende houtverf is een prima bescherming voor uw vurenhout. Het product wordt onder ander vaak gebruikt op houten geveltimmerwerken en op boeidelen, windveren, gootbetimmering, etc. Deze dekkende beits geeft een goede dekking, heeft een goede vulling en droogt zeer snel. Een ander voordeel is dat het product dampopen en kleurvast is. U hebt er dus lang plezier van.

 

 

 

Werkwijzer vurenhout verven

Bij Hout Coatings maken we vurenhout behandelen zo gemakkelijk. Vandaar onderstaande werkwijzer. De beschreven stappen in de werkwijzer zijn gebaseerd op bovenstaande producten. We adviseren altijd om ook de technische info bij de beits of houtverf te lezen. U leest daar meer over belangrijke zaken als droogtijd en verwerkingstemperatuur. Heeft u nog vragen dan mag u natuurlijk altijd contact opnemen.  

 

schoonmaken van vurenhout1. Vurenhout schoonmaken. Voordat u kunt beginnen met de andere stappen is het belangrijk dat het oppervlak goed schoongemaakt wordt. De volgorde aanhouden maakt een groot verschil. Gaat u schuren voordat u schoonmaakt dan schuurt u al het vuil in het hout en zal de beits niet goed hechten. Borstel het oppervlak dus goed af. Behandel daarna met een schoonmaakmiddel voor hout, zoals Jotun Kraftvask. Verdund aanbrengen en laten intrekken. Naspoelen met schoon water.

 

 

schuren van vurenhout2. Vurenhout schuren. Gaat u nieuw hout schuren gebruik dan schuurpapier met korrel 80 tot 120. Moet u oude verflagen of roestaanslag verwijderen, pak dan schuurpapier van korrel 60 tot 80. Zit er een oude, maar nog goede verflaag op, kiest u voor een fijnere korrel zoals 180 -220. Schuur altijd met de houtnerf mee. Met de hand schuren gaat het best met een schuurblokje. Dat is een blokje waar u het schuurpapier omheen kunt vouwen. Zo kunt u beter de kracht verdelen over het oppervlak. U mag ook een schuurmachine gebruiken. Dat is zeker handig bij grote oppervlakken.

 

impregneren van vurenhout3. Vurenhout impregneren. Heeft u te maken met nieuw vuren, dan is het verstandig om het hout te impregneren. Dan wordt het beter beschermd tegen vocht en algen, wat ook houtrot tegengaat. In veel moderne beits en houtverf zit al een impregneermiddel verwerkt. In dat geval moet u 1 laag aanbrengen als voorbehandeling, daarna het hout afwerken met 1 of 2 lagen. Geeft u de voorkeur aan andere producten, kan het nodig zijn een apart product voor impregneren te gebruiken. Wij adviseren u graag hierover.

 

verven van vurenhout4. Vurenhout verven. Het aanbrengen van houtverf of dekkende beits op vurenhout is niet moeilijk. Rol of strijk met de nerf mee. Dan wordt het product evenwichtig verdeeld. Breng minimaal twee lagen aan. Houd rekening met de droogtijd tussen twee lagen: info hierover vindt u op de technische datasheet bij het product. Let op dat u de beits aanbrengt wanneer de weersomstandigheden ook echt geschikt zijn om te schilderen. Dat wil zeggen: niet te vochtig en niet in de volle zon, en niet als het warmer is dan 25 graden. Bij sommige producten wordt aangeraden om tussen de lagen licht te schuren, lees ook hier weer de technische info.

 

Vurenhout dekkend beitsen

 

Hulp bij vurenhout behandelen

Vurenhout verven is gemakkelijk zelf te doen als u onze werkwijzer volgt en de instructies bij elk product. Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor vurenhout.