Steigerhout Beitsen

Steigerhout BeitsenSteigerhout beitsen is essentieel om langdurig te genieten van het hout. Hieronder vertellen we waaraan u moet denken als u steigerhout gaat behandelen. U leest welke producten we aanraden, en hoe u de verfklus stap voor stap aanpakt.

Steigerhout is een term die we veel horen, maar over wat het is, verschillen sommigen van mening. Voor de een is het een verzamelnaam voor diverse soorten naaldhout, zoals douglas, vuren en grenen. Voor de ander is het grofgezaagd vurenhout. Het kan van alles zijn. Voor de behandeling maakt dit echter geen wezenlijk verschil.

U kunt steigerhout gebruiken voor het bouwen van bijvoorbeeld meubels, een veranda of een schutting. Maar wat als u klaar bent met bouwen? Dan is het wel zaak dat het hout goed beschermd wordt. Doet u dit niet dan gaat het hout aanzienlijk korter mee en zal het hout op den duur gaan rotten. Steigerhout kunt u oliën, dekkend beitsen en transparant beitsen. Steigerhout dekkend verven komt het meest voor.

 

Aanbevolen producten steigerhout beitsen

Jotun Demidekk Terrasslasyr is de meest populaire keuze om steigerhout te beitsen. Dit is een half dekkende beits op waterbasis. Vormt geen film en laat de houtstructuur zichtbaar, maar kan wel kleur en sfeer geven, dank zij de vele semi-transparante kleuren die voor dit product leverbaar zijn. Behalve duurzaamheid is snelle droging een grote troef. Een uur na het hout beitsen kan steigerhout met deze beits een regenbui trotseren. Terrasslasyr geeft al na één laag een mooi resultaat, wat het een zeer voordelige beits maakt in gebruik en dus erg geschikt voor het beitsen van steigerhout. Bevat bovendien componenten die schadelijk UV-licht blokkeren en schimmels weren. Gaat onder normale omstandigheden tot vier jaar mee

 

 

Werkwijzer steigerhout beitsen

Steigerhout beitsen doet u het best georganiseerd, volgens onderstaand stappenplan. We raden aan altijd de technische info bij het product door te nemen voordat u begint. Sterker nog: voordat u het koopt. Dan hebt een gedetailleerd overzicht van hoe u het werk aanpakt, wat helpt bij de planning. Onderstaande werkwijzer helpt u alvast op weg.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Laat nieuw geïmpregneerd steigerhout vier tot acht weken drogen voor u het gaat beitsen. Reinig het steigerhout grondig voordat u gaat beitsen. Gebruik hiervoor een geschikt schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Jotun Terrassfix of Jotun Kraftvask. Dit is des te belangrijker als het om eerder behandeld hout gaat. Zorg dat er van het schoonmaakmiddel niets achterblijft, dus goed dweilen, naspoelen met schoon water en laten drogen.

 

 

2. Steigerhout schuren. Haal sporen van algen en mossen weg met water en een borstel. Steigerhout moet vooraf worden geschuurd. Voor nieuw hout is korrel 160 aangewezen, ouder hout kan met korrel 100 worden geschuurd. Voor een stoere, verweerde look is het mooi om de randen kaal te schuren. Verwijder oude beitslagen. Dit kan met grof schuurpapier. Meestal is dit voldoende. Alleen in extreme gevallen kan aan een verfföhn of afbijtmiddel worden gedacht.

 

 

3. Steigerhout impregneren. Veel hout wordt geïmpregneerd geleverd. Het is dan beter beschermd tegen vocht en schimmels. Indien nodig, kunt u het zelf impregneren. Er zijn beitsen waarin een impregneermiddel is verwerkt. Dan hoeft u geen apart impregneermiddel aan te schaffen. Breng dan wel een extra laag beits aan. In het andere geval brengt u een laag aparte impregneer aan. Vergeet de kopse kanten niet.

 

 

4. Beits aanbrengen op steigerhout. Breng de beits in een of twee lagen aan, en beweeg mee in de richting van de nerf. Gebruik een roller voor het grote oppervlak en een kwast voor de randen en hoeken. Vermijd dikke lagen bij het hout beitsen: de beits moet in het steigerhout trekken. Blijft er toch beits "op liggen", haal dit dan weg met een droog stuk textiel. Lees de technische info bij het product voor de droogtijden.

 

Steigerhout beitsen

 

Gaat u steigerhout beitsen? Wij helpen u!

Wilt u meer informatie over steigerhout beitsen, of wilt u weten welke beits u moet kopen, bel of mail ons dan. Hout Coatings is de online specialist in beits en houtverf, en beantwoordt al uw vragen over de vele soorten beits, primers, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden. Bel direct voor gratis, deskundig advies:  +31 (0)6-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen via ons contactformulier.