Steigerhout Verven

Steigerhout verven

Steigerhout verven betekent dat u met dekkende beits of houtverf een duurzame beschermlaag aanbrengt op het hout. Zo beschermt u het hout tegen de schadelijke effecten van weer en wind. Ook gaat steigerhout er mooier door uitzien. Hoe u dat doet en met welke producten, leest u hieronder.

Steigerhout is een begrip dat heel ruim wordt uitgelegd. In vee gevallen wordt er grofgezaagd vurenhout mee bedoeld, meestal in de open lucht, maar er zijn ook andere houtsoorten die als steigerhout worden omschreven, en het kan soms ook gaan om hout binnenshuis. We komen het tegen in de bouw, maar ook voor meubels, voor veranda's, houten schuttingen en inderdaad: steigers.

Zoals ander hout moet ook steigerhout goed beschermd worden. Doet u dit niet, dan gaat het hout niet lang mee en zal het gaan rotten. Steigerhout kunt u oliën, dekkend beitsen en transparant beitsen. Hier concentreren we ons op dekkend beitsen ofwel steigerhout verven.

Aanbevolen producten steigerhout verven

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: Deze dekkende beits van Jotun is alleen buiten te gebruiken. Oljetäckfärg is vervaardigd op basis van alkydolie en verdunbaar met terpentine. Het is een veelzijdig product, want geschikt als primer, grondlak, voor- en aflak. Kortom: alles in een. Geeft een heel goede dekking en zuigt goed aan, met een rijke en diepe kleurkwaliteit. Omdat Oljetäckfärg bijzonder weer- en waterbestendig is de beits ideaal voor hout buiten. Hecht zeer goed op steigerhout. Steigerhout blijft na toepassing van deze beits tot wel vijf jaar onderhoudsarm.

 

Werkwijzer steigerhout verven

De volgende stappen beschrijven hoe u steigerhout dekkend kunt verven. De info in de werkwijzer gaat uit van bovenvermelde producten. We raden altijd aan om daarnaast het technisch datasheet van elk product door te nemen. Elk merk en product heeft specifieke eigenschappen deze staan daarin vermeld. Ook vindt u info over dekkend beitsen bij de juiste temperaturen en de droogtijden van verf.

 

1. Steigerhout voorbereiden. Maak het hout altijd grondig schoon. Gebruik water en sop om het hout goed schoon te maken, zorg ervoor dat u het hout goed afspoelt met voldoende water en laten drogen. Op nieuw hout ziet u soms zoutkristallen, te herkennen als een witte waas. Altijd wegborstelen voor het beitsen. Haal sporen van algen en mossen weg met water en een borstel. Pas geïmpregneerd steigerhout moet zes tot acht weken drogen voordat u het dekkend kunt beitsen. Werk scheuren, barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (gebruik in verband met de hechting van de beits geen silicone). 

 

2. Steigerhout schuren. Steigerhout moet vooraf worden geschuurd. Voor nieuw hout is korrel 160 aangewezen, ouder hout schuurt u met korrel 100. Verwijder eventuele oude beitslagen. Grof schuurpapier is meestal effectief. Bij hardnekkige oude beits kunt u een föhn of afbijtmiddel gebruiken. Let wel op de instructies bij deze producten. Is het steigerhout eerder behandeld met een product op basis van lijnzaadolie, schraap dan het hout helemaal kaal. Zo voorkomt u blaasjes.

 

3. Steigerhout verven. In ons assortiment hebben wij een aantal beitsen waar het impregneermiddel in verwerkt is, u hoeft dan geen apart impregneermiddel aan te schaffen. Door de dekkende beits 1 keer aan te brengen impregneert u het hout, daarna moet u het hout nog 1 of 2 keer afwerken. Voor optimale dekking adviseren we altijd minimaal twee lagen dekkende beits aan te brengen. Drie lagen geeft een nog duurzamer resultaat. Zorg voor een goede planning als u buiten steigerhout beitst. De ideale temperatuur is tussen 5 en 25 graden. Fel zonlicht moet u vermijden om blaren in natte beits te voorkomen. Uiteraard is het ook beter niet te verven als er regen wordt verwacht of kort na een regenbui.

 

Steigerhout Dekkend Beitsen

 

Steigerhout behandelen? Het kan!

Wilt u meer weten over steigerhout verven, of hebt u een algemene vraag over beits, steigerhout of hout dekkend beitsen, kunt u altijd contact met ons opnemen. Voor productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor het verven van steigerhout.