Hardhout Beitsen

Hardhout BeitsenHardhout beitsen is een effectieve manier om het hout te verduurzamen. Op deze pagina vertellen we welke beits u het best gebruikt, welke uitstraling en kleur mogelijk is en hoe u de beitsklus aanpakt.

Hardhout is een ander naam voor loofhout, kortom: hout afkomstig van loofbomen. De meeste hardhoutsoorten in de bouw komen van tropische loofbomen, maar niet al het hardhout is tropisch. Grote verschillen zijn er op zich niet.

We komen hardhout tegen in veranda's, deuren, terrasvloeren, schuttingen, tuinmeubels, gevelbekleding en nog veel meer. Allemaal buitentoepassingen, want hardhout is heel weerbestendig. Toch heeft ook hardhout baat bij bescherming met beits. Zo worden de effecten van vuile lucht, schimmels, algen en mossen met beits voorkomen of verminderd. Hout trekt ook minder snel krom na behandeling. Daarnaast wordt veel hardhout gebeitst puur omdat het mooier is.

Op deze pagina gaat het over hardhout beitsen. Kijk hier al u meer wilt weten over tropisch hardhout dekkend verven.

 

Aanbevolen producten hardhout beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits kunt u uw hout optimaal beschermen en nog steeds de ondergrond blijven zien. Door de unieke samenstelling is deze transparante beits in alle RAL en NCS kleuren te mengen. Bovendien heeft u geen apart impregneermiddel nodig voor het voorbehandelen van het hout, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Met deze beits geeft u uw hout een zijdeglans afwerking, op aanvraag is de beits ook verkrijgbaar in een matte afwerking.

 

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: UV-bestendige buitenbeits die zeer goed water afstoot. Transparant, op basis van hoogwaardige oliën. Sterk impregnerende eigenschappen: dringt dus diep door in de ondergrond. Kan ook op nieuw hout worden toegepast. Trebittt weert schimmels en mossen, en voorkomt houtrot. Trebitt Oljebeis wordt gebruikt voor schuttingen, maar ook terrassen, steigerhout, tuinmeubels, trappen, vlonders, dakgoten, overstekken en nog veel meer. Breng 2 tot 3 lagen voor een beschermende, slijtvaste filmlaag. Uitstekend geschikt voor het beitsen van hardhout. Uw schutting kan er na behandeling tot zes jaar tegen!

 

 

Jotun Benar gloss:  is een blanke lak met een hoogglans uitstraling op basis van alkydhars (long-oil). Speciaal voor het lakken van (tropisch) hardhout voor binnen en buiten. Benar Gloss kan onder andere toegepast worden op ramen, kozijnen, deuren, gevelbeschietingen, hardhouten tuinmeubelen, wanden en plafonds en is bovendien uiterst geschikt voor het lakken van houtwerk op schepen (hout boven de waterlijn).

 

 

Werkwijzer hardhout beitsen

Tropisch hardhout beitsen is niet moeilijker dan andere soorten hout verven. Wel is het belangrijk dat u een concreet stappenplan volgt. De werkwijzer hieronder helpt u op weg. Deze is gebaseerd op het gebruik van bovenvermelde producten. We adviseren echter altijd om alle technische info bij de beits door te nemen, zodat u geen details over het hoofd ziet. Bij vragen over hardhout behandelen mag u ons altijd bellen.

 

1. Hardhout voorbereiden. Nieuw hardhout moet binnen zes weken behandeld worden om het te beschermen tegen houtrot en schimmels. Maak het hout grondig schoon. Na het reinigen goed naspoelen en laten drogen. Ook voor hardhouten terrasvloeren adviseren wij dat deze grondig schoongemaakt worden. Sporen van algen verwijdert u met water en een borstel, of een hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel. Een reinigingsmiddel dat wij aanraden is Jotun Kraftvask.

 

 

2. Schuren van het hardhout. Hardhout moet altijd geschuurd worden: dit is een deel van de behandeling. Gebruik korrel 160 voor nieuw hout, korrel 100 voor oudere en eerder gebeitste of geverfde oppervlakken. Bij oude transparante beitslagen die sterk aangetast zijn, bevelen we aan deze te verwijderen door middel van afbranden, föhnen of afbijten als het schuren onvoldoende blijkt. Hoewel u overmatig hars vooraf moet verwijderen, is het goed te weten dat hars in bepaalde houtsoorten een natuurlijk proces is, en nagenoeg niet te bestrijden.

 

 

3. Hardhout beitsen. Breng voor het beste resultaat altijd minimaal twee lagen aan. Het is niet ongewoon dat bij het aanbrengen van de eerste laag de houtvezels wat opzwellen. Het vochtgehalte bij behandeling mag niet meer dan 18% bedragen. Breng een extra laag aan op nieuw, kaal of geïmpregneerd houtwerk. Kopse kanten van hardhouten deuren, kozijnen, planken en geveldelen behandelt u bij voorkeur met 3-4 lagen nat-in-nat. Schilder altijd in de lengterichting van de houtnerf. Ga geen hardhout beitsen bij kans op regen, of in de volle zon. Kies rustig, droog en niet te warm weer. Bij meranti tropisch hardhout adviseren we een behandeling met twee lagen primer voordat u een beits gebruikt.

 

hardhout beitsen

 

Hardhout behandelen? Bel voor advies!

Er is veel te vertellen over het behandelen van tropisch hardhout. Wilt u meer weten of hebt u vragen over het beitsen van hardhout, bel of mail ons dan. Ook bij het kopen van beits kan Hout Coatings u voorzien van advies op maat. Onze adviezen zijn gratis en verplichten tot niets. Bel (of Whatsapp) voor advies +31 (0)6-47551826.