Douglas Beitsen

Douglas beitsenDouglas beitsen is een prima manier om deze houtsoort nog duurzamer te maken. U hebt de keuze tussen transparante en semi-transparante beits. We leggen op deze pagina de diverse mogelijkheden uit en vertellen waaraan u moet denken.

Douglas komt van de douglasspar. We komen dit hout steeds meer tegen als bouwmateriaal. Zo zijn er douglas gevels, douglas schuttingen, veranda’s, schuurtjes en nog veel meer. Hoewel van zichzelf heel duurzaam, is douglas onbehandeld laten niet verstandig. Vocht eist dan zijn tol met snelle slijtage tot gevolg. Wilt u douglas behandelen en verduurzamen is transparant beitsen een slimme oplossing. De structuur en fijne contrasten van douglas hout blijven zo mooi zichtbaar. 

Behalve transparant beitsen kunt u ook semi-transparant beitsen. Dit betekent dat er een kleur is toegevoegd, maar u de houtnerf nog wel blijft zien. Hoe meer lagen u van zulke beits aanbrengt, hoe dieper de kleurervaring. Meer pigment geeft meer bescherming. U kunt desgewenst ook ervoor kiezen om douglas dekkend te verven (zie de werkwijzer).

Aanbevolen producten voor douglas beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Semi-transparant: Met deze beits kunt u uw hout transparant afwerken. U brengt kleur aan op het hout maar de ondergrond blijft zichtbaar. Brengt u meerdere lagen moet u er rekening mee houden dat de kleur meer dominant wordt. Door de unieke samenstelling van deze beits is deze in alle RAL- en NCS-beitskleuren te mengen en hoeft u geen impregneermiddel aan te schaffen. Impregneer zit al in het product verwerkt. U kunt de 2-in-1-houtbeits kiezen in semi-transparant en transparant kleurloos. U heeft ook nog de keuze om zijdeglans of mat te kiezen. Kortom een product met vele mogelijkheden, een echte aanrader!

 

 

Jotun Trebitt Oljebeis: Deze zijdeglans beits is voor buiten, voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd douglas. Geeft een mooie glanslaag en langdurig kleurbehoud. UV-blockers beschermen tegen overdadig zonlicht. Ook algen, mossen en schimmel maken geen kans dank zij de schimmelwerende bestanddelen. Trebitt droogt sneller dan veel andere producten. Twee lagen Jotun Trebitt in combinatie met een primer zorgt ervoor dat uw douglashout tot acht jaar onderhoudsarm blijft.

 

 

Drywood Woodstain VV: Deze beits met een zijdeglans afwerking, en is op waterbasis. De impregnerende kwaliteiten zijn zo groot dat dit product als impregneermiddel én als afwerking wordt toegepast. Woodstain VV dringt diep door in het hout en stoot water af. Wel opletten: de transparante versie is niet geschikt voor buiten hout beitsen, de semi-transparante echter wel en deze is bovendien in diverse kleuren leverbaar.

 

 

Werkwijzer douglas beitsen

Hout Coatings is gespecialiseerd in bescherming en onderhoud van houten huizen: wij geven advies hoe u douglas kunt beitsen, en met welke producten. De werkwijzer is hiervan een voorbeeld. Deze is gebaseerd op de bovenstaande producten. We raden echter altijd aan om niet alleen het stappenplan, maar ook het technisch datasheet bij de beits door te nemen. Daarin vindt u belangrijke aanvullende informatie. Gebruikt u andere producten, kan de werkwijze bovendien afwijken. Een goed advies is het halve werk!

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Belangrijk voor een goed eindresultaat bij buiten douglas beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Dit gaat meestal prima met water en sop. Ondergronden met schimmelgroei maakt u het best schoon met een schimmelwerend middel. Weet u niet welk product geschikt is, mag u ons altijd even bellen.

 

 

2. Douglas schuren. Vóór het beitsen van douglas moet u altijd schuren. Opruwen bevordert de hechting. Zitten er nog oude verflagen op het hout, dan moeten deze weg. Dit doet u door te schuren met een grove korrel. Dit is veilig en effectief. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Soms blijkt het echter onvoldoende. Gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel. Lees wel de gebruiksaanwijzing voordat u daarmee aan de slag gaat.

 

 

3. Het impregneren van douglas. Hout moet worden geïmpregneerd voordat u het kunt beitsen. Douglas is niet anders. Impregneren beschermt het hout tegen vocht en zo ook tegen houtrot. Informeer bij de leverancier van het hout of dit al is gebeurd, als u dit niet zeker weet. Moet u nog impregneren, gebruik dan een impregneermiddel speciaal voor hout. Bij sommige moderne beitsen zoals de bovenstaande van Inno is een impregneermiddel verwerkt in het product. Apart impregneren is dan niet nodig. U kunt het product gewoon aanbrengen op het schone en geschuurde hout. Voor droogtijden verwijzen wij u door naar het datasheet van de houtbeits.

 

 

4. Douglas beitsen: de afwerking. Het benodigde aantal lagen hangt van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen beits aan voor grotere duurzaamheid. Kaal hout heeft een derde laag nodig, en dat geldt ook voor niet geïmpregneerd hout. Gebruik rollers en kwasten speciaal ontwikkeld voor watergedragen producten. Zowel douglas als beits zijn sterk temperatuurgevoelig. Ga geen houten huis beitsen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en ook niet op dagen dat u regen kunt verwachten. Warmte en vocht zijn van invloed op het drogen van de beits.

 

douglas beitsen transparant

 

Douglas beitsen?

Douglas behandelen is niet moeilijk als u de juiste instructies volgt. Toch is douglas beitsen of een houten huis beitsen waarschijnlijk niet iets wat u elke dag doet. De productkeuze, de benodigde hoeveelheid liters, het voorbereiden van het hout en natuurlijk het onderhoud: als u daar vragen over hebt, vinden wij dat normaal. Neem daarom gerust contact op en dan helpen wij u met het kiezen van de juiste beits, en weet u precies hoe u het onderhoud van uw houten huis moet aanpakken.