Bamboe Beitsen

Bamboe beitsen

Bamboe beitsen is een slimme en gemakkelijke manier om de levensduur van bamboe te verlengen. We zien bamboe steeds meer als bouwmateriaal. Deze ijzersterke Aziatische plantensoort komen we tegen als dakbedekking, in kozijnen en trappen, op terrassen en als alternatief voor traditioneel parket (we spreken dan van bamboe parketvloeren). Beitsen geeft glans en, desgewenst, ook kleur aan bamboe. Vele klanten zijn u al voorgegaan: bamboe behandelen is niet moeilijk en door iedere doe-het-zelver uit te voeren.

In dit artikel gaan we in op het transparant beitsen van bamboe. Dit kan ook semi-transparant, wat betekent dat er een kleurpigment aan de beits is toegevoegd zonder dat het eindresultaat geheel dekkend wordt.

Wilt u alles weten over bamboe verven met dekkende houtverf of beits, bekijk dan deze werkwijzer.

Aanbevolen producten voor het Bamboe beitsen

 

Inno Coatings 2 in 1 Houtbeits Transparant is een watergedragen (semi-)transparante beits voor binnen en buiten gebruik. Met deze beits geeft u leven en kleur aan bamboe en blijft de ondergrond zichtbaar. Deze schimmelwerende, dampopen beits is in vele kleuren leverbaar. U kunt kiezen uit alle RAL en NCS beits kleuren. Ook kunt u kiezen of u een zijdeglans of een matte afwerking wilt. Door de unieke samenstelling kunt u de beits zowel als een voorbehandeling en als afwerking gebruiken. 

 

Jotun Trebitt Oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam en is een uitstekend product voor het beitsen van bamboe. De Trebitt te gebruiken op nieuw materiaal of op materiaal welke voorheen is gebeitst of geïmpregneerd. Deze beits is volledig weer- en UV-bestendig en wordt vaak gebruikt op kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout. U kunt verschillende kleuren kiezen door middel van het Jotun kleurenkaart, de Trebitt is ook verkrijgbaar in whitewash kleuren.

 

 

Stappenplan bamboe beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u bamboe kunt beitsen. We gaan uit van bovenstaande producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Daar vindt u belangrijke gegevens die specifiek zijn voor de beits van uw keuze.


bamboe schoonmaken1. Voorbereiden. Veel bamboe komen we buiten tegen. Schoonmaken is dan de eerste stap. Voor het verwijderen van vuil gebruikt u het best een krachtig schoonmaakmiddel dat geschikt is voor hout. Borstel het oppervlak met een harde borstel of bezem. Hierna goed naspoelen met schoon water. Lees voor gebruik altijd de handleiding van het reinigingsmiddel.

 

bamboe schuren2. Bamboe schuren. De goede volgorde aanhouden is belangrijk: eerst schoonmaken, dan schuren. Als u eerst schuurt kan vuil in de ondergrond belanden en dan kan de beits minder goed hechten. Gaat u een groter oppervlak schuren, dan is het aan te raden om machinaal te schuren. Bij vloeren is moet na een aantal jaar soms 0,5 mm van het bamboe weggeschuurd worden. Gaat u kleinere oppervlakken schuren zoals meubels of tafels dan kunt u met de hand schuren. Gebruik hiervoor een fijnere korrel.

 

bamboe beitsen3. Bamboe beitsen. Niet alleen hout, ook bamboe vergrijst. Om het vergrijzen tegen te gaan moet u bamboe behandelen zodra het materiaal geïnstalleerd wordt. Dit voorkomt ook scheuren. Bovenstaande producten kunnen direct op het bamboe oppervlak aangebracht worden. Vergeet niet de uiteinden (knopen). Zo creëert u een afdichting en kan bamboe geen vocht meer opnemen. Dit voorkomt rottingsverschijnselen en zorgt er dus voor dat u veel langer plezier hebt van het materiaal. Wij raden aan om minimaal twee lagen beits aan te brengen. Lees de datasheets van de producten om meer te weten over de droogtijden en toepassing.

Bamboe Transparant Beitsen

Bamboe behandelen? Bel voor meer informatie!

Bamboe behandelen is absoluut aanbevolen. Laat u bamboe onbehandeld, slijt het materiaal veel sneller en is het vlugger aan vervanging toe. Voor meer informatie over bamboe beitsen kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Deze helpt u desgewenst met het vinden van de juiste producten. Voor al onze producten kunt u ook terecht in onze webshop.