Zweeds Houten Huis Behandelen: Vragen over hout verven en beitsen

zweeds houten huisEen Zweeds huis verven of beitsen doe je niet vaak. Tenminste, als u de juiste producten gebruikt. Want goede houtverf en beits onderscheiden zich door duurzame kwalitet. In dit artikel vertellen we u welke producten geschikt zijn.

Zweedse houten huizen kunnen met regelmatig onderhoud en aandacht voor het hout vele jaren meegaan. Hout Coatings kan u hierin begeleiden. Onze jarenlange ervaring met houten huizen verven leert ons welke aanpak het beste resultaat geeft.

Wat zijn Zweedse houten huizen?

Zweedse houten huizen in Nederland zien we steeds meer. Het zijn mooie, sfeervolle woningen met een warm en aards karakter. Ze zijn ook nog eens vriendelijk geprijsd en zuinig met energie. Als we het hebben over Zweedse houten huizen in Nederland, gaat het niet alleen over rode Pippi Langkoushuisjes. Het is een breder begrip. Algemene kenmerken zijn er wel. Een Zweeds huis (in Nederland) heeft houtskeletbouw als basis. Dit is een bouwwijze waarbij alle dragende elementen uit houten balken en stijlen bestaan. In de ruimte ertussen zit isolatiemateriaal.

Wat zijn de voordelen van Zweedse huizen?

Advies Zweedse huizen behandelenZweedse huizen hebben veel voordelen:

  • Ze zijn relatief goedkoop. Vaak kosten ze maar 2/3 van een, in grootte vergelijkbaar stenen huis.
  • Het materiaal is duurzaam en warm, wat tot lagere energiekosten leidt.
  • De bouwtijd is korter. Veel Zweedse huizen zijn prefab: het voorbereidende werk wordt in de fabriek gedaan.
  • Als koper kan je gebruikmaken van bestaande plannen die je naar eigen behoeften aanpast, of helemaal naar jouw inzichten bouwen.

Bekende producenten van Zweedse woningen in Nederland zijn Zweeds Home, Scandihuis en Planhus. Het hout (veel grenen) komt ook vaak echt uit Zweden. Steeds meer worden deze huizen gebruikt voor permanente bewoning, waar ze vroeger vooral dienden als vakantieverblijf.

Echter, hoe duurzaam ook, nalatig onderhoud kan de pret wel flink bederven. Voorkom problemen en kies voor een veilig, beschermend verfsysteem.

Waarom is een Zweeds huis verven belangrijk?

Hout leeft, zoals we dat noemen. Het beweegt, door schommelingen in temperatuur en door vocht. Hout dat niet is voorbereid op de weersomstandigheden, gaat op den duur problemen geven. Er kan houtrot ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat hout vervangen of hersteld, met vaak hoge kosten tot gevolg. Ook ziet aangetast hout er slecht uit. Het haalt de waarde van het huis naar beneden.

Een Zweeds huis dekkend beitsen of verven is dé manier om het hout effectief te beschermen. Gebruik echter niet zomaar een verf. Verkeerde verf kan de kans op houtrot juist doen toenemen.

Wat voor houtverf of beits moet ik gebruiken?

Bescherming met houtverf of beits vangt de werking van het hout op. Breng eerst een primer aan. Daarna is het belangrijk om te kiezen voor elastische verf die waterdamp doorlaat. Anders kan het vocht niet weg. Deze beits beweegt met het hout mee. Niet-elastische beits gaat scheuren als het hout eronder uitzet. Dit is de voornaamste risicofactor voor houtrot, want vocht krijgt vrij spel door de scheuren.

Beits en houtverf zijn gevoelig voor licht. Gevels van houten huizen kunnen dan ook snel vaal worden of vergelen. Gebruikt u beits die beschermt tegen overvloedig UV-licht, wordt de kans hierop aanzienlijk kleiner. U moet dan minder vaak beitsen, dus hebt ook lagere kosten. Daarom raden we beits met kleur aan. Pigmenten geven extra bescherming, dus blijft het hout langer mooi en moet u minder vaak overschilderen.

Ons stappenplan Houten Huis Behandelen vertelt hoe u het schilderen aanpakt en welke houtverf en beits wij aanraden.

Op de foto's enkele voorbeelden van dekkend beitsen van  Zweedse huizen. Ook in Zweden zelf wordt vaak Jotun beits gebruikt.

Zweeds huis dekkend beitsen

Waarop moet u letten bij de koop van een Zweeds huis?

Koopt u nieuwbouw, dan hebt u als voordeel dat u in iedere fase de kwaliteit kan beoordelen en zo nodig bijstellen. Dit geldt ook voor de verfkeuze. Denk er op tijd aan, want een houten huis mag hooguit enkele weken onbehandeld blijven. Wacht u langer, is de kans groot dat het hout wordt aangetast door vocht en schimmel.

Wilt u een bestaand Zweeds huis kopen, dan raden we een grondige inspectie van het hout aan. Doe dit voor de handtekening onder het koopcontract staat. Verborgen of te laat geconstateerde gebreken kunnen op termijn veel geld kosten.

Hoe moeten Zweedse huizen onderhouden worden?

Hoe blijft een houten huis mooi? Het onderhoud van een Zweeds huis begint bij goede materialen en de juiste toepassing ervan.

Uw Zweeds houten huis jaarlijks wassen is een goede manier om onderhoud door preventie tot het minimum te beperken. Het wassen gebeurt met water en zeep, waarbij we Jotun Husvask aanraden. Tijdens de wasbeurt krijgt u goed zicht op de staat van onderhoud, stofophoping en insecten. Vergeet niet: de kwaliteit van het hout en de beits houden uw huis langdurig en als vanzelf mooi.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.