Houten Huis Behandelen

houten huis dekkend beitsenU wilt uw houten huis behandelen? In onderstaande werkwijzer gaan we in op het behandelen met de juiste producten, kleurkeuzes en een duidelijk stappenplan.

Welke producten moet u kiezen voor het beitsen of verven van uw huis? Er zijn verschillende producten die geschikt zijn hiervoor, u kunt bijvoorbeeld kiezen uit een dekkende of een transparante beits. Bovendien zijn er aardig wat kleuren waar u uit kunt kiezen. In dit artikel geven wij u tips over het kiezen van de juiste producten en geven wij u voorbeelden van andere huizen zodat het misschien iets makkelijker wordt om een kleur te kiezen. Aan het einde van het artikel vind u een stappenplan waar we uitleggen hoe u het beste uw huis kunt behandelen. 

Wat u ook kiest, het hout behandelen is noodzakelijk. Laat u hout onbeschermd, komen er snel problemen. Vocht tast de structuur van onbehandeld hout aan. Dit leidt tot houtrot. Ook een eerder behandeld huis is op zeker moment toe aan een nieuwe beitslaag. Scheuren en barsten in oude beitslagen maken het hout immers kwetsbaar.

De houtsoort van uw huis heeft geen invloed op de productkeuze. Hoge kwaliteit beits of houtverf kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. U moet wel kiezen of u transparante beits wilt of dekkende beits. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Kies altijd voor elastische, dampopen beits. 

 

Werkwijzer voor een huis beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw huis kunt behandelen. Deze stappen zijn gebaseerd op de onderstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het behandelen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

Schoonmaken van de ondergrond: Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout behandelen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

Schuren van de ondergrond: Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven of beitsen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de beitslaag beschadigt. Verwijder oude beitslagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

Impregneren van nieuw hout: Gebruik een product met impregneermiddel verwerkt en kan dus voor zowel voorbehandeling als afwerking gebruikt worden. Gaat u het hout afwerken met een van de Jotun beitsen dan moet nieuw hout apart worden geïmpregneerd. Niet te dik aanbrengen: houtimpregneer mag geen laag vormen. Let erop dat u bij het impregneren de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aanbrengt. Tussen elke laag wacht u ongeveer twee uur.

Het aanbrengen van de beits of houtverf: Gebruikt u de Inno Coatings 2 in 1 houtbeits dan raden wij u aan 2 tot 3 lagen beits aan te brengen in totaal. Ook bij de Jotun beits brengt u 2 tot 3 lagen beits aan met de kwast. Let erop dat als u een impregneermiddel gebruikt deze niet meer plakt voordat u start met afwerken. Houdt de droogtijden goed in de gaten, deze kunnen echter variëren door luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving. In principe kunt u uw hout behandelen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Beitsen of verven terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water. Lees altijd het datasheet voordat u gaat beginnen met de behandeling.

 

Soorten houten huizen om te behandelen

Houten Chalet Behandelen Een houten chalet kan met de juiste producten prima behandeld worden met een transparante of dekkende beits. In dit artikel gaan we in op het behandelen van het chalet. We behandelen welke producten u het beste kunt gebruiken hiervoor en hoe u de klus het beste aan kunt pakken. Wilt u na het leze van dit artikel meer weten over de producten of over de kleuren, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Zweeds Huis Behandelen Zweedse huizen hebben een houtskeletbouw als basis. Omdat er veel hout wordt gebruikt als afwerking is de keuze van de beits ook erg belangrijk. Een beits kan het hout jarenlang beschermen tegen de weersinvloeden mits op de juiste manier aangebracht. In dit artikel vertellen wij u welke producten het meest geschikt zijn en waar u op moet letten. 

Fins Houten Huis Behandelen Een Fins houten huis is erg gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen en het is dus belangrijk dat het hout goed beschermt wordt. Door het verschil in temperatuur kan het hout zowel uitzetten als krimpen. Bij het gebruik van de verkeerde producten kunnen er scheuren in de beits laag ontstaan waardoor het hout minder beschermt wordt. Door een beits of houtverf te kiezen die met het hout meebeweegt zal het hout langer beschermt worden, of het nu zomer of winter is. 

Houten Blokhut Behandelen Een houten blokhut is oorspronkelijk een houten huis dat volgens een specifieke methode werd gebouwd namelijk houtmassiefbouw. Er zijn vele verschillende soorten blokhutten en tegenwoordig wordt de term blokhut gebruikt voor tal van houten bouwwerken. Het behandelen van deze bouwwerken kan zowel met een transparante beits als met een dekkende beits. We behandelen welke producten het meest geschikt zijn en hoe u het beste de klus aan kunt pakken.

 

Aanbevolen producten voor een houten huis behandelen

 

 

Inno Coatings houtbeits 2 in 1: Met deze 2 in 1 beits heeft u geen impregneermiddel nodig. Deze zit namelijk al in het product verwerkt. U kunt met dit product dus gronden en afwerken op zowel nieuw hout en reeds behandeld hout. Deze beits geeft een dekkende of transparante afwerking. Qua beits kleuren kunt u alle RAL of NCS kleuren kiezen die u wilt. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen. Zorg ervoor dat het hout goed voorbereidt wordt zoals hieronder beschreven.

 

jotun demidekk ultimate

 

Een alternatieve beits is de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Dit is een duurzame, elastische dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. De beits is dus uitstekend geschikt voor het verven van uw huis omdat het zo duurzaam en bestand is tegen de weersinvloeden. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 


drywood hout voor master

 

Een andere alternatieve beits is de Drywood Verf voor Hout Master. Dit is een sneldrogende dekkende beits van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer. Een prima product voor het beitsen van uw huis omdat het door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Hout master heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastische. Bovendien is deze kleurvast en heeft een goed glansbehoud. Deze beits is zowel in glans als mat te verkrijgen.

 

Vragen over het behandelen van een houten huis? Bel gerust

Voordat u beits of houtverf gaat kopen wilt u zeker weten dat u de juiste producten heeft. Wilt u meer weten of hebt u vragen over het behandelen van houten huizen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw huis behandelen via ons contactformulier