Houten Huis Behandelen

houten huis behandelen

U wilt uw houten huis behandelen? Dan weet u vast dat er vele soorten beits en houtverf zijn. Welke moet u kiezen? En hoe pakt u uw schilderklus aan? Dit artikel helpt u op weg met de juiste producten en een duidelijk stappenplan.

Een houten huis of andere houtbouw vraagt aandacht. Hout behandelen is namelijk pure noodzaak. Laat u hout onbeschermd, komen er vroeg of laat problemen. Vocht kan ernstige gevolgen hebben voor de structuur van onbehandeld hout. Als u dan niet meteen maatregelen neemt, krijgt u te maken met houtrot. Ook een eerder behandeld huis is op zeker moment toe aan een nieuwe beitslaag. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat scheuren en barsten in oude beitslagen het hout kwetsbaar maken.

Belangrijk om te weten is dat de houtsoort van uw huis geen wezenlijke invloed heeft op de productkeuze. Hoge kwaliteit beits of houtverf kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. Wel belangrijk is de keuze tussen transparante beits, semi-dekkende (of semi-transparante) beits of of dekkende beits. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Kies voor houten huizen altijd voor elastische, dampopen beits.

Stappenplan houten huis behandelen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten huis kunt behandelen. Dit plan is gebaseerd op de onderstaande producten. We raden echter aan om vooraf het technisch datasheet van het product door te nemen. Soms kunnen er afwijkingen zijn. Ook vindt u op de datasheet belangrijke informatie over beitsen en verven bij de juiste temperaturen en over de droogtijden.

Schoonmaken van de ondergrond: Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat bij hout behandelen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende om schoon te ,maken. Zo niet, gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor hout. Ook een harde borstel werkt vaak goed.

Houten huis schuren: Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven of beitsen (gebruik korrel 100 bij eerder behandeld hout, korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting. Doe dit niet met een staalborstel. Die kan stukjes metaal achterlaten met roestplekken en beschadigde verflagen als gevolg. Verwijder oude lagen beits of houtverf als het houten huis eerder behandeld is. Schuren met een grove korrel is meestal voldoende effectief. Lukt het niet, gebruik dan een verfföhn of een chemisch afbijtmiddel. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van zulke producten.

Houten huis impregneren: Nieuw hout moet geïmpregneerd worden voordat het met beits of houtverf kan worden afgewerkt. U kunt hiervoor een apart impregneermiddel gebruiken, of u kiest voor een 2-in-1-product dat beits combineert met impregneer. Overigens is het mogelijk dat de leverancier van het hout de planken al geïmpregneerd heeft. Vraag ernaar. Gebruikt u een impregneermiddel, brengt dit dan niet te dik aan. De kopse kanten doet u met de kwast 3-4 keer nat in nat. Tussen elke laag wacht u twee uur.

Beits of houtverf aanbrengen: Hebt u een impregneermiddel gebruikt, let er dan op dat dit niet meer plakt als u start met de afwerken. Gaat u een houten huis voor de eerste keer verven, breng dan altijd 2 tot 3 lagen aan. Houd de droogtijden goed in de gaten. In principe kunt u uw hout behandelen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Beitsen of verven terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water.

Soorten houten huizen om te behandelen

Houten Chalet Behandelen Een houten chalet kan met de juiste producten prima behandeld worden met een transparante of dekkende beits. In dit artikel gaan we in op het behandelen van het chalet. We behandelen welke producten u het beste kunt gebruiken hiervoor en hoe u de klus het beste aan kunt pakken. Wilt u na het leze van dit artikel meer weten over de producten of over de kleuren, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Zweeds Huis Behandelen Zweedse huizen hebben een houtskeletbouw als basis. Omdat er veel hout wordt gebruikt als afwerking is de keuze van de beits ook erg belangrijk. Een beits kan het hout jarenlang beschermen tegen de weersinvloeden mits op de juiste manier aangebracht. In dit artikel vertellen wij u welke producten het meest geschikt zijn en waar u op moet letten. 

Fins Houten Huis Behandelen Een Fins houten huis is erg gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen en het is dus belangrijk dat het hout goed beschermt wordt. Door het verschil in temperatuur kan het hout zowel uitzetten als krimpen. Bij het gebruik van de verkeerde producten kunnen er scheuren in de beits laag ontstaan waardoor het hout minder beschermt wordt. Door een beits of houtverf te kiezen die met het hout meebeweegt zal het hout langer beschermt worden, of het nu zomer of winter is. 

Houten Blokhut Behandelen Een houten blokhut is oorspronkelijk een houten huis dat volgens een specifieke methode werd gebouwd namelijk houtmassiefbouw. Er zijn vele verschillende soorten blokhutten en tegenwoordig wordt de term blokhut gebruikt voor tal van houten bouwwerken. Het behandelen van deze bouwwerken kan zowel met een transparante beits als met een dekkende beits. We behandelen welke producten het meest geschikt zijn en hoe u het beste de klus aan kunt pakken.

Aanbevolen producten houten huis behandelen

 

 

Inno Coatings houtbeits 2 in 1: Met deze 2 in 1 beits heeft u geen impregneermiddel nodig. Deze zit namelijk al in het product verwerkt. U kunt met dit product dus gronden en afwerken op zowel nieuw hout en reeds behandeld hout. Deze beits geeft een dekkende of transparante afwerking. Qua beits kleuren kunt u alle RAL of NCS kleuren kiezen die u wilt. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen. Zorg ervoor dat het hout goed voorbereidt wordt zoals hieronder beschreven.

 

jotun demidekk ultimate

 

Een alternatieve beits is de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Dit is een duurzame, elastische dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. De beits is dus uitstekend geschikt voor het verven van uw huis omdat het zo duurzaam en bestand is tegen de weersinvloeden. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 


drywood hout voor master

 

Een andere alternatieve beits is de Drywood Verf voor Hout Master. Dit is een sneldrogende dekkende beits van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer. Een prima product voor het beitsen van uw huis omdat het door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Hout master heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastische. Bovendien is deze kleurvast en heeft een goed glansbehoud. Deze beits is zowel in glans als mat te verkrijgen.

Veelgestelde vragen over het behandelen van houten huizen

Welk product kan een houten huis beschermen tegen bijvoorbeeld zonlicht of warmte?

Kies om te beginnen een goede kwaliteit houtverf of beits die beschermt tegen UV-licht. Naast UV-blockers zijn laagdikte en kleurpigmenten factoren die hout beschermen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de verf voldoende dampopen is. Dit zorgt ervoor dat het hout kan ademen. Let op: vaak staat er op een potje verf dat het materiaal dampopen is maar op de schaal van 1 tot en met 10 is het misschien maar een 3. Er zijn maar weinig producten die echt goed dampopen zijn en geschikt om bijvoorbeeld een houten huis mee te schilderen. Raadpleeg onze productinfo of vraag Hout Coatings om advies. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het aanbrengen van verf, beits of andere coatings en om regelmatig onderhoud uit te voeren.

Bel voor advies over hout behandelenHoe lang gaat een houten huis mee met de juiste behandeling?

Met de juiste producten en regelmatig onderhoud kan een houten huis wel honderd jaar meegaan of langer. De verf moet elastisch zijn, met het hout mee kunnen werken, dampopen en aangekleurd met kleurpigmenten. Ook regelmatig wassen van het huis is zinvol. Omgevingsvuil kan het hout en verf aantasten. Om de twee jaar de gevel reinigen is daarom zeer zinvol.

Hoe kan oud hout het beste behandeld worden?

Om het hout van een oud houten huis te behandelen, moet het eerst worden gereinigd en geschuurd. Vervolgens moet het hout worden behandeld met een impregneermiddel dat beschermt tegen vocht, insecten en schimmels. Het is belangrijk om de patina van het hout te behouden en beschadigd hout te repareren voordat het wordt behandeld. Het is raadzaam om een professional te raadplegen als u twijfelt over de beste manier om oud hout te behandelen, vooral als het een historisch of waardevol stuk is. Hout Coatings kan u hierbij adviseren.

Kan elk houten huis geverfd worden?

Elk houten huis kan in principe worden geverfd, maar voordat u begint met schilderen, moet u ervoor zorgen dat het hout in goede conditie verkeert en vrij is van vuil, stof en losse verf. Het is belangrijk om de juiste soort verf te kiezen die geschikt is voor het type hout dat u wilt schilderen en het klimaat in uw regio. Hout Coatings kan u vertellen welk type verf of afwerking het beste is voor uw houten huis.

Hoe lang duurt het om een houten huis te verven?

Dat ligt onder meer aan de grootte van het oppervlak, het aantal ramen, deuren en andere gevelelementen, de staat van het hout en het aantal lagen dat u gaat aanbrengen. In eenvoudige situaties moet u rekenen op enkele dagen, bij meer complexe kan het wel een paar weken duren. Daarnaast kan slecht weer de klus vertragen. Zelf doen geeft flexibiliteit en bespaart kosten. Hout Coatings vertelt u graag meer over de juiste aanpak.

Meer weten over het verven van een houten huis?

Voordat u beits of houtverf gaat kopen wilt u zeker weten dat u de juiste producten bestelt. Wilt u meer weten of hebt u vragen over het behandelen van houten huizen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, houtverf, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw huis behandelen via ons contactformulier.