Houten Chalet Behandelen: Vragen over Hout Verven en Beitsen

houten chaletU wilt uw houten chalet verven of beitsen? Verstandig. Een chalet dekkend beitsen is de beste manier om lang en zorgeloos van de houten woning te genieten. Maar kies niet zomaar een verf. Hieronder vertellen we u waarop u moet letten.

Wat zijn houten chalets?

Veel mensen spreken van houten chalets, maar dat is eigenlijk dubbelop. Chalets zijn altijd van hout, of tenminste voor het grootste deel: de wanden steunen meestal op stenen muren. Onder chalets verstaan we houten woningen met een relatief vlak zadeldak. Ze hebben overhangende dakranden, balkons en vaak galerijen. De ramen kunnen worden gesloten met zware houten luiken.

Deze architectonische stijl komt uit de Alpen. Omdat het daar 's winters erg koud kan zijn, wordt er zwaar hout gebruikt. Tegenwoordig komen we ook in Nederland en België chalets tegen, in alle maten. Soms zijn het tuinhuizen, soms vakantiehuizen, andere keer permanente woningen. Omdat het klimaat hier minder extremen kent, komen we lichtere houtsoorten tegen dan in bijvoorbeeld Oostenrijk.

Chalets zijn in onze streek veelal te koop als bouwpakket. In Nederland worden ze onder meer geleverd door TOP Totaal en Blokhutwereld. In België zijn Chalet Center en Gadero bekende namen. Liefhebbers die een chalet te koop zoeken kunnen vaak ook terecht in parken met vakantiewoningen. Natuur, bossen en heuvels maken het genot compleet. Wie een chalet in de Ardennen bewoont, waant zich soms in de Alpen.

Waarom een houten chalet verven of beitsen?

Advies over houten chalets behandelenHout is sterk en duurzaam, maar onbehandeld ook kwetsbaar. Als er vocht in het hout kruipt, moet het weg kunnen. Blijft het zitten, ontstaat er een ongezonde situatie. Schimmelvorming is een reëel gevaar. Het gevolg kan houtrot zijn. De situering speelt een rol bij de kwetsbaarheid van een chalet. Hoge bomen kunnen een houten huis aangename schaduw bezorgen, maar als er geen zon bij kan, gaat vocht moeilijker weg. Als de regen telkens uit dezelfde windrichting komt, heeft de ene gevel meer problemen met water dan de andere.

Beits beschermd het hout tegen de invloeden van weer en wind. Met de juiste producten kan het hout blijven ademen. Zo blijft een chalet langer mooi. Verder zijn er ook esthetische redenen om een houten huis te beitsen. Niet iedereen wil de typische houtkleur.

Waarop moet u letten bij beits of houtverf voor chalets?

Voor een grote schilderbeurt zijn er diverse soorten beits en houtverf op de markt, voor binnen- en buitengebruik. Ook de houten vloer van uw chalet mag hierbij niet vergeten worden. Let bij uw productkeuze hierop:

  • De beits (of houtverf) moet de juiste elasticiteit hebben. Dit is belangrijk omdat hout krimpt en uitzet. Beits die te hard is, gaat dan barsten. Producten op waterbasis zijn meestal elastisch genoeg, maar controleer of dit bij de technische info wordt bevestigd.
  • De houtbeits voor uw houten chalet moet waterdamp doorlaten. Zeker buiten is dit belangrijk, want daar is het meeste vocht.
  • Als het om nieuw hout gaat, zorg dan altijd voor een impregneermiddel of primer. Gaat u een chalet schilderen, dan is hout impregneren essentieel als startpunt, omdat dit de ondergrond versterkt en beschermt tegen schimmels.

Het stappenplan Houten Huis Behandelen vertelt hoe u het schilderen van uw chalet aanpakt en welke houtverf en beits wij aanraden.

Houten chalet dekkend beitsen

Hoe moet u houten chalets onderhouden?

Een chalet beitsen is één ding, onderhouden is iets anders. Veel chalets hebben met elkaar gemeen dat ze seizoensgebonden meer of minder in gebruik zijn. U volgt daardoor wellicht niet dagelijks de conditie van uw houten chalet. Hierdoor kunnen problemen aan uw aandacht ontsnappen.

Een houten huis dat parttime in gebruik is, zal bijvoorbeeld niet wekelijks worden gepoetst. Vocht, insecten, vogelpoep maar ook algen (groene aanslag) krijgen daardoor gemakkelijk vat op de beits. De remedie is eenvoudig: jaarlijks het houtwerk wassen met Kraftvask. De schoonmaakbeurt is meteen een inspectie: kleine aantastingen van beits en hout kunt u dan direct repareren. Gebruikt u de kwaliteitsproducten die we hierboven aanraden, moet u zich in elk geval geen grote zorgen maken over schimmelvorming.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.