Houten Blokhut Behandelen: Vragen over Hout Verven en Beitsen

houten blokhut behandelenEen houten blokhut beitsen of verven verlengt de levensduur van het hout. Ook zien blokhutten er veel beter uit wanneer ze goed worden onderhouden. Hout Coatings is specialist in hout behandelen en heeft meer dan 15 jaar ervaring in het verven, beitsen en onderhouden van blokhutten. Hier delen we onze kennis. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.

Wat zijn houten blokhutten?

Een blokhut is oorspronkelijk een houten huis dat volgens een specifieke methode werd gebouwd: houtmassiefbouw. Hierbij werden boomstammen of balken zo op elkaar geplaatst dat ze op de hoeken in elkaar pasten. Tegenwoordig wordt de term blokhut gebruikt voor tal van houten bouwwerken. De functie kan verschillen van kantoor tot tweede huis, van kinderboerderij tot schuilhut voor jagers. En ook een gewoon tuinhuisje wordt soms een blokhut genoemd.

Er zijn dus houten blokhutten in vele vormen en afmetingen, en met grote verschillen in daken. Zo kan er een zadeldak op zitten, maar ook een plat dak, een lessenaarsdak of een piramidedak. Blokhutten zijn in prefabvorm te koop, maar kunnen ook op maat geleverd en gebouwd worden. Bekende leveranciers zijn Huisje van Hout, Scanabouw, Blokhutspecialist, Gadero en (in België) Chalet Center.

Ondanks al die variaties hebben blokhutten hun houten constructie gemeen. Veelgebruikte houtsoorten voor het timmerwerk aan de buitenzijde zijn vurenhout, ceder (western red cedar) en grenen. Aan de binnenkant kunnen we talloze soorten hout tegenkomen.

Waarom een houten blokhut beitsen?

Advies over hout behandelenHouten blokhutten zijn van zichzelf erg sterk. Toch hebben ze zorg nodig. Een houten blokhut beitsen of met houtverf behandelen levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid. Vooral houtrot is een potentieel probleem. Dit ontstaan door vocht dat in het hout dringt. Het kan grote gevolgen hebben. Het komt voor dat een blokhut niet meer te redden is als houtrot echt om zich heen heeft kunnen slaan. In minder ernstige gevallen moet hout hersteld of deels vervangen worden.

Soms is een constructiefout de oorzaak van indringend vocht, maar meestal gaat het om verkeerde beits, of helemaal geen beits of verf. Wordt er met verf een afsluitende filmlaag op de balken gelegd die helemaal afsluit, dan kan hout onvoldoende ademen. Vocht in het hout kan er dan niet uit. Schimmels ondermijnen vervolgens de duurzaamheid van het hout. Er is een alternatief met dampdiffuse verf of beits. Houtrot voorkomt u dan ook door het juiste verfsysteem.

Welke verf of beits hebt u nodig voor een houten blokhut?

Hout werkt. Daarmee wordt bedoeld dat hout krimpt of uitzet door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit stelt speciale eisen aan de elasticiteit van de houtverf die u gebruikt. Gebruikt u beits op basis van oplosmiddelen, zult u zien dat de beits wel hard en duurzaam is, maar op den duur gaat barsten. Dit komt omdat deze beits niet elastisch genoeg is. Ook bestaat bij een verkeerde productkeuze het risico dat waterdamp niet weg kan uit het hout.

Gaat u een houten blokhut beitsen, moet u daarom kiezen voor dampdoorlatende, elastische beits. Deze heeft als eigenschap dat ze met het werkende hout meebeweegt. Hybride beits op waterbasis is meestal de beste oplossing. Ook is een impregneermiddel essentieel, voor zover het hout al niet door de leverancier is geïmpregneerd. Grenen en vurenhout hebben altijd een voorbehandeling nodig.

Een ander punt waaraan u moet denken is bescherming tegen UV-licht. Verf of beits van lage kwaliteit verliest snel kleur en glans.

Ons stappenplan Houten Huis Behandelen vertelt hoe u het schilderen van een blokhut aanpakt en welke beits wij aanraden.

Houten blokhutten moeten gebeitst worden om ze te beschermen. Hier enkele voorbeelden van blokhutten.

Houten blokhut verven

Hoe moet u een houten blokhut onderhouden?

Houten blokhutten onderhouden vraagt weinig tijd als u het juiste beits systeem hebt gebruikt. Toch enkele aandachtspunten:

  • Loop het hout periodiek na. Hout Coatings kan hierin voor u een belangrijke partner zijn. Zo kunnen wij een probleem als houtrot herkennen. Soms zijn kleine reparaties al voldoende om grote problemen te voorkomen.
  • Verwijder eens per jaar vet, roet, olie en eventuele schimmels en mossen. Bij sterke vervuiling gebruikt u Jotun Kraftvask.
  • Hout zit bij een blokhut niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen. Goede ventilatie is belangrijk. Zorg dus voor verluchtingsroosters en zet geregeld een raam open.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.