Fins Houten Huis Behandelen: Vragen over Verven en Beitsen

fins houten huis behandelenFinse houten huizen zijn enorm duurzaam. Ze hebben wel onderhoud nodig. Sterker nog, uw Finse houten huis dekkend beitsen is het "geheim" achter de duurzaamheid van houtbouw. Huizen van hout kunnen eeuwenlang meegaan – als u ze maar de juiste zorg geeft. Deze pagina geeft antwoord op de meest gestelde vragen over Finse houten huizen.

Wat zijn Finse houten huizen?

Finse huizen in Nederland worden door diverse leveranciers aangeboden en in alle denkbare variaties. Leveranciers zijn onder meer Finnhouse, Finhome, Luxhout, Finnlogs en Scanabouw. In België is New Finwood een bekende houtbouwer. 

Het hout van deze huizen is duurzaam, de productie ervan komt het milieu ten goede. De oorspronkelijke ontwerpen vallen op door hun ruimte en licht. De plafonds zijn hoog en de grote kamers hebben een verbinding met buiten: een serre, een balkon, een veranda. Werken met prefab kan zowel als met een geheel eigen ontwerp.

Veel Finse huizen zijn loghuizen. Dit betekent dat ze geheel uit massieve balken zijn opgetrokken, zoals traditionele blokhutten. Het verschil met andere houten huizen is dan met name binnenin te zien: de muren in een loghuis zijn van massief hout. Zeer aantrekkelijk is dat de Finse huizen in de regel aan strenge Scandinavische bouwvoorschriften voldoen (zoals met betrekking tot brandveiligheid). Ook de warmte-isolatie is uitmuntend.

Waarom moet u een Fins houten huis beitsen of verven?

Finse houten huizen behandelen: wij adviserenHet grote nadeel van Finse houten huizen is dat hout erg gevoelig is voor vocht en temperatuurschommelingen. Dit kan leiden tot houtrot en zelfs het verval van het huis. Maar het goede nieuws: met degelijk onderhoud en regelmatig het hout behandelen kunt u al deze problemen gemakkelijk voorkomen.

Belangrijk is dat van begin af aan een goed verfsysteem wordt gebruikt. Zo kunt u het vochtige Nederlandse klimaat het hoofd bieden. Met een verfsysteem bedoelen we alles wat bij het behandelen van uw woning komt kijken, dus niet alleen de potten beits maar ook voorstrijkmiddelen. Hebt u een nieuw houten huis gekocht, is het belangrijk om hier voor meteen te zorgen. Hout mag niet langer dan zes weken onbehandeld blijven!

Welke beits of houtverf is geschikt voor Finse huizen?

Voor het behandelen van hout dat blootstaat aan weer en wind, adviseren we elastische, dampdoorlatende houtverf of beits. Deze producten bewegen mee met de natuurlijke uitzetting en krimp van hout. Tegelijk zorgen ze ervoor dat het hout kan ademen, wat houtrot en schimmels voorkomt. Door regelmatig een Fins huis te behandelen met de juiste beits gaat het het hout vele jaren mee en voorkomt u hoge reparatiekosten of erger.

Volg ons stappenplan Houten Huis Behandelen en ontdekt hoe en waarmee u het schilderen van een Fins huis aanpakt.

Enkele voorbeelden van gebeitste Finse houten huizen. Jotun beits is ook populair in Finland.

Fins houten huis verven

Hoe moet u een Fins houten huis onderhouden?

Wie de eerste keer grondig beitst, is daarna voor lange tijd verlost van groot onderhoud. Maar om problemen te voorkomen raden we voor het onderhoud van Finse huizen wel het volgende aan:

  • Controleer jaarlijks of er geen scheurtjes of kieren zijn ontstaan. Dit kan door de natuurlijke beweging van het hout. Repareer waar nodig.
  • Check of ramen en deuren goed open en dicht gaan. Door het “zetten” van het hout, veroorzaakt door temperatuur en vocht, kunnen ze gaan klemmen. Verstellen kan soms nodig zijn.
  • Haal bij een jaarlijkse controle eventuele mossen weg. Jotun Kraftvask is geschikt voor het verwijderen van schimmels, algen en mossen.
  • Mochten er, ondanks zorgvuldig onderhoud, toch planken zijn aangetast door houtrot, gebruik dan speciaal voor hout geschikte reparatieproducten, en behandel na met geschikte beits of impregneer, afhankelijk van de schade.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.