Red Cedar Beitsen

red cedar beitsen

Red cedar beitsen of verven is de beste manier om het hout te beschermen en een gelijkmatig gekleurde uitstraling te geven.

Red cedar, ook bekend als western red cedar of gewoon ceder, is een populaire en betaalbare houtsoort die veel wordt gebruikt voor houten gevelelementen.

Het is normaal dat het hout vergrijst door zonlicht. Helaas gebeurt dit niet egaal. Er kunnen vlekken in het hout komen, met meer en minder vergrijsde delen. Ook zal een gevel die veel zon krijgt, sneller vergrijzen dan een gevel die meestal in de schaduw ligt.

Wilt u dit effect voorkomen of minder zichtbaar maken, raden we aan om red cedar te behandelen met beits. U geeft het hout hiermee de nodige bescherming. Het gaat ook langer mee, omdat het hout zo ook een extra 'huid' krijgt tegen regen en wind.

Op deze pagina vertellen we hoe u met dampopen (semi-)transparante beits de levenduur van het hout aanzienlijk verlengt. Wilt u hierover meer weten, mag u ons altijd bellen.

Aanbevolen producten voor het Red Cedar beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant is een watergedragen, dampopen transparante beits van Nederlandse makelij die het hout uitstekend beschermt. De beits geeft kleur aan het hout maar laat de ondergrond zichtbaar. Er zijn vele kleuren beschikbaar zoals alle RAL en NCS beitskleuren. U kunt kiezen uit een zijdeglans of een matte afwerking. Door de unieke samenstelling hoeft u geen apart impregneermiddel aan te schaffen en kunt u de houtbeits als voorbehandeling en als afwerking gebruiken.

 

Jotun Trebitt Oljebeis komt uit de stal van de beroemde Noorse Jotun-fabriek. Dit product dringt diep door in het hout. De hechting is dan erg goed. Trebitt kan toegepast worden op nieuw, voorheen gebeitst of geïmpregneerd red cedar en is geschikt voor poreuze ondergronden of verweerde oppervlakken. De buitenbeits is waterafstotend dankzij de samenstelling en het hoge vastestofgehalte. Trebitt Oljebeis geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam.

 

 

Drywood Woodstain VV kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze watergedragen beits droogt snel en sluit de ondergrond af van vochtindringing, maar laat damp wel door. Geschikt voor het beitsen van red cedar en tal van andere houtsoorten. Gebruikt u deze beits, dan hoeft u van te voren niet te impregneren. Er zit namelijk al een impregneermiddel in verwerkt. Voor een optimale bescherming met een langdurige werking adviseren we de aangekleurde variant te gebruiken. Pigmenten geven extra bescherming tegen zonlicht en remmen de vergrijzing.

 

Werkwijzer red cedar beitsen

Onze werkwijzer gaat uit van red cedar behandelen met een van bovenstaande producten. Gebruikt u iets anders, moet u de handleiding van dat product volgen. Overigens raden we altijd aan de technische info door te nemen, ook als u een van bovenvermelde beitsen gebruikt. Daarin vindt u details die het uitvoeren en plannen van de schilderklus gemakkelijker maken.

 

schoonmaken van red cedar hout1. Red cedar voorbereiden. Voordat u aan de slag gaat met hout beitsen moet het oppervlak goed schoon zijn. Heeft u te maken met nieuwe hout dan kunt u deze stap overslaan. Gaat u schoonmaken gebruik hier dan Jotun Kraftvask voor,. Dit moet u op een droog oppervlak verdund aanbrengen. Laat het product even intrekken. Als het oppervlak erg vervuild is dan kunt u nog met een harde borstel na borstelen, maar geen staalborstel. Hierna spoelen met schoon water. Let erop dat u altijd schoonmaakt voor u gaat schuren, niet andersom. Is het cederhout al vergrijsd, kunnen u eenmalig en met gepaste afstand het hout schoonspuiten met hoge druk. Op die manier verwijdert u de grijze, dode hoornlaag.

 

schuren van red cedar hout2. Red cedar schuren. Grote oppervlakken kunt u het best machinaal schuren. Hierna de hoekjes en oneffenheden met de hand schuren. Over de korrelgroottes het volgende. Zitten er oude lagen beits op, gebruik dan korrel 60 tot 80. Nieuw hout schuurt u met korrel 80 tot 120. Voor het opschuren van bestaande en nog redelijke lagen beits gebruikt 120 tot 150, en voor het schuren van zeer goede lagen verf of beits 180 tot 220. Bent u klaar met schuren dan is het belangrijk dat het hout weer stofvrij gemaakt wordt.

 

impregneren an red cedar hout3. Red cedar impregneren. Wilt u de levensduur van het hout verlengen dan is het aan te raden om red cedar te impregneren, voor zover dit niet gebeurd is bij de leverancier van het hout. U kunt een apart impregneermiddel. Bij sommige producten zit het impregneermiddel echter al in het product verwerkt (zie de Inno 2-in-1-beits) en dan hoeft u geen aparte impregneer aan te schaffen. U kunt dan 1 laag beits aanbrengen als voorbehandeling en daarna het hout afwerken met 1 of 2 lagen.

 

beitsen van red cedar hout4. Red cedar beitsen. Zit de voorbehandeling erop? Dan kunt u echt gaan beitsen. Breng 2 tot 3 lagen beits aan op het hout. Bedenk dat hoe meer lagen u aanbrengt met (semi-)transparante beits, hoe dieper de kleur zal worden. Moet het hout nog gemonteerd worden dan is het aan te raden om de planken eerst 1 keer te behandelen, voor montage. Hierdoor wordt het hout van alle kanten beschermd tegen vocht. Let verder goed op de droogtijden. Deze vindt u bij de technische info.

 

 

 

Vragen over red cedar beitsen?

Red cedar behandelen doet u vast niet elke dag, dus is het normaal dat u vragen erover hebt. Hout Coatings is specialist in het verven en beitsen van houten huizen en ander houtwerk. Voor meer informatie kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen.