Merbau beitsen

Merbau beitsen is een cruciale stap voor het verlengen van de levensduur van dit duurzame, aantrekkelijk ogende hout.

Merbau behandelenMerbau is een populaire houtsoort die afkomstig is van de merbau-boom (Intsia bijuga), die voornamelijk groeit in de tropische regio's van Zuidoost-Azië, zoals Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het hout staat bekend om zijn duurzaamheid, stabiliteit en aantrekkelijke donkerrode tot bruine kleur met gele accenten. Merbau is een van de meest gewilde houtsoorten voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het wordt vaak gerekend tot tropisch hardhout. We kennen merbau ook onder de naam Borneo teak.

Merbau komen we veel tegen in de bouw en de meubelindustrie. Buitenshuis wordt het vaak gebruikt voor terrassen, steigers en gevelbekleding vanwege de weerbestendigheid en de natuurlijke afweer tegen insecten en schimmels. Binnenshuis zien we het terug in vloeren, trappen, deuren en meubels vanwege de slijtvastheid en aantrekkelijke uitstraling.

Het is belangrijk om deze houtsoort te beschermen. Door merbau beitsen wordt het hout beter bestand tegen weersinvloeden, vocht, UV-stralen en temperatuurschommelingen. Hierdoor zal het minder snel krimpen, uitzetten, barsten of rotten. Dit verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk.

Daarnaast helpt beits om de natuurlijke look van merbau te behouden. Ook creëert u zo extra bescherming tegen krassen en slijtage, wat vooral belangrijk is voor veelgebruikte oppervlakken zoals vloeren en trappen.

Aanbevolen producten merbau beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits kunt u uw hout optimaal beschermen en nog steeds de ondergrond blijven zien. Door de unieke samenstelling is deze transparante beits in alle RAL en NCS kleuren te mengen. Bovendien heeft u geen apart impregneermiddel nodig voor het voorbehandelen van het hout, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Met deze beits geeft u uw hout een zijdeglans afwerking, op aanvraag is de beits ook verkrijgbaar in een matte afwerking.

 

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: UV-bestendige buitenbeits die zeer goed water afstoot. Transparant, op basis van hoogwaardige oliën. Sterk impregnerende eigenschappen: dringt dus diep door in de ondergrond. Kan ook op nieuw hout worden toegepast. Trebittt weert schimmels en mossen, en voorkomt houtrot. Trebitt Oljebeis wordt gebruikt voor schuttingen, maar ook terrassen, steigerhout, tuinmeubels, trappen, vlonders, dakgoten, overstekken en nog veel meer. Breng 2 tot 3 lagen voor een beschermende, slijtvaste filmlaag. Uitstekend geschikt voor het beitsen van merbau en ander hardhout.

 

 

Jotun Benar gloss:  is een blanke lak met een hoogglans uitstraling op basis van alkydhars (long-oil). Speciaal voor het lakken van hardhoutsoorten voor binnen en buiten. Benar Gloss kan onder andere toegepast worden op ramen, kozijnen, deuren, gevelbeschietingen, hardhouten tuinmeubelen, wanden en plafonds en is bovendien uiterst geschikt voor het lakken van houtwerk op schepen (hout boven de waterlijn).

 

 

Werkwijzer merbau beitsen

Hoewel deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande producten, raden we altijd aan om het technisch datasheet van elke houtbeits door te nemen. Er kunnen kleine verschillen zijn en de productinformatie bevat belangrijke, aanvullende gegevens, zoals de juiste temperaturen en droogtijden voor dekkend beitsen.

 

1. Voorbereiden van de ondergrond. Behandel nieuw houtwerk binnen zes weken om het te beschermen tegen houtrot en schimmels. Zorg ervoor dat het vochtgehalte bij behandeling niet meer dan 18% bedraagt. Reinig eerder gebeitst merbauhout grondig; u kunt bijvoorbeeld Jotun Kraftvask gebruiken, een krachtig schoonmaakmiddel voor hout dat sterk vervuild is. Ontvet en reinig ook merbau terrassen en vlonders.

 

 

2. Merbau schuren. Verwijder oude beitslagen zoveel mogelijk door te schuren of gebruik te maken van een föhn of afbijtmiddel. Demonteer beslag van deuren, hekjes, kozijnen en schuttingen, en zet dit pas na terug nadat de beits volledig droog is. Schuur altijd het hout op met een korrelgrootte van 100 tot 160 voor nieuw hout. Een ruw oppervlak bevordert de hechting.

 

 

3. Merbau beitsen. Bij sommige producten, zoals de Inno 2-in-1-beits, bevat de beits al een impregneermiddel, waardoor u hetzelfde product kunt gebruiken voor zowel de voorbehandeling als de afwerking. Werk altijd met minimaal twee lagen dekkende beits, waarbij u met de houtnerf meeschildert. Schilder nooit in direct zonlicht of bij regenachtig weer. Kopse kanten van kozijnen, deuren en geveldelen behandelt u met 3-4 lagen nat-in-nat.

 

 

Merbau beitsen

 

Merbau behandelen? Bel Hout Coatings voor advies!

Merbau is een waardevolle houtsoort met diverse toepassingen, maar om ervoor te zorgen dat het hout zijn duurzaamheid en aantrekkelijkheid behoudt, moet u het behandelen met geschikte beits of houtverf. Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor hardhout. Of stuur een bericht.