Meranti Verven

meranti vervenMeranti verven zorgt ervoor dat deze populaire tropische houtsoort duurzamer wordt. Hieronder leest u welke producten we hiervoor aanraden en waarop u moet letten bij het schilderen.

Meranti komt uit Azië en wordt al vele jaren gebruikt in de bouw. Het is een tropisch hardhout met veel natuurlijke kleurnuances. Er zijn rode, gele en witte meranti varianten.

Meranti is gemakkelijk machinaal of handmatig te bewerken. We komen het binnenshuis tegen als hout voor onder meer deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten wordt Meranti hout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranda's, balkons, kozijnen en deuren. Allemaal toepassingen die eisen stellen aan stevigheid, blootstaan aan weer en wind, én meteen in het oog springen. Het fineer komen we tegen in triplex.

Door Meranti hout te behandelen met een dekkende houtverf wordt het flink verduurzaamd. Dat is belangrijk, want meranti is van zichzelf niet zo duurzaam als veel andere houtsoorten. Meranti dekkend beitsen of verven is bovendien een goede manier om het uiterlijk perfect aan te laten sluiten bij de uitstraling van het huis.

Omdat meranti kozijnen en deuren kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen, en gevoelig zijn voor vocht, is het belangrijk dat u elastische en vochtregulerende houtverf gebruikt. Deze beweegt mee met het hout.

 

Aanbevolen producten meranti verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: U wilt meranti op de juiste manier beschermen? Dan is deze dekkende beits de oplossing. Door de unieke samenstelling kunt u dit product van Inno Coatings ook gebruiken bij het voorbehandelen van het hout. Er zit namelijk al een impregneermiddel verwerkt in de beits. Er zijn vele kleuren leverbaar. Zo kunt u deze dekkende beits in alle RAL- en NCS-kleuren laten mengen. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze dekkende beits aan te brengen voor een optimale bescherming.

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: Deze hybride zijdeglans, dekkende beits van Drywood dringt diep door in het hout. Omdat meranti een bloedende houtsoort is, raden we wel aan een isolerende primer te gebruiken. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor regelmatig onderhoud. De duurzame beits kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent). Leverbaar in transparante en dekkende verfkleuren.

 

 

jotun demidekk infinity details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de opvolger van de Jotun Demidekk Vindu. Deze dekkende zijdeglansverf raden we met name aan voor ramen en deuren, maar kan ook voor ander timmerwerk buiten worden gebruikt. Infinity Details blijft sterk op drukpunten zoals scherpe randen, in tegenstelling tot veel andere beits. Deze buitenbeits op waterbasis geldt als bijzonder slijtvast, droogt snel en heeft een langdurig mooie glans. De houtnerf blijft prima zichtbaar en krijgt zelfs accent.

 

 

 

Werkwijzer meranti verven

De volgende stappen beschrijven hoe u merantihout dekkend moet verven. Bij de werkwijzer gaan we uit van bovenstaande producten. Neem vooraf wel het technisch datasheet van elk product door. Daarin vindt u meer gegevens, bijvoorbeeld over droogtijden. Zo staat u achteraf niet voor verrassingen. Lees ook zeker de gebruiksaanwijzing als u andere producten in huis haalt.

 

1. Hout voorbereiden op behandeling. Meranti komen we veel tegen bij toepassingen met veel hoekjes en randen. Zulke details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd en maak een goede planning. Loop het hout goed na voordat u gaat behandelen. Meranti is zeker niet onkwetsbaar. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Maak meranti schoon met een reinigingsmiddel zoals Jotun Kraftvask. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven om schimmelgroei tegen te gaan.

 

2. Meranti schuren. Verwijder oude verflagen door het hout te schuren. We raden aan om ook nieuw merantihout op te schuren voordat u het hout dekkend gaat beitsen. Haal aanwezig beslag weg voordat u gaat schuren, en plaats dit pas terug na het drogen. Gebruik een fijne korrel bij ouder hout, een grovere korrel (bijvoorbeeld 160) bij nieuw meranti.

 

 

3. Meranti impregneren. Gaat het om meranti dat nog niet is geïmpregneerd, breng dan een primer (ook wel impregneermiddel of grondverf genoemd) aan. Begin met de kopse kanten en zet ze in 3-4 lagen nat-in-nat. Bij producten waar al een impregneemiddel in is verwerkt hoeft u geen apart product aan te schaffen. Als de 1e laag droog is kunt u nog 1 of 2 lagen aanbrengen.

 

 

4. Meranti verven. Hout dekkend beitsen doet u altijd met de houtnerf mee voor een gelijkmatige spreiding van de verf. Breng twee lagen aan. Gaat u binnenshuis meranti beitsen, zorg dan voor voldoende ventilatie. Bij buitenshuis hout behandelen moet u ermee rekening houden dat beitsen in de volle zon nadelig is voor het droogproces. Kies bij voorkeur een droge, maar (licht) bewolkte dag.

Meranti Dekkend Beitsen

 

Bel voor meer info over meranti verven

Wilt u meer weten over meranti verven of ander hardhout? Of zoekt u informatie over het verven van ander hout of het onderhouden van houten huizen? Voor hulp bij productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor meranti.