Meranti Beitsen

Meranti BeitsenMeranti beitsen geeft deze hardhoutsoort een mooie, diepe look en verduurzaamt de kern. Op deze pagina leest u welke producten we hiervoor aanbevelen, welke uitstraling beits geeft en waarop u moet letten bij de toepassing.

Meranti is een Aziatische houtsoort die al vele jaren in de bouwwereld wordt gebruikt. Lang was het haast synoniem voor tropisch hardhout. Er zijn meerdere soorten meranti die onderling vooral verschillen door de kleurnuances.

Meranti wordt binnenshuis onder meer gebruikt voor het hout beitsen van deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten komen we dit Meranti hout tegen. Denk aan balustrades, veranda's, ramen en deuren. Hout binnen wordt op diverse manieren belast, buiten komen er de invloed van regen, zon en wind bij.

Door meranti te beitsen gaat het hout veel langer mee. Dat is wel zo fijn, want meranti kan een beetje meer duurzaamheid goed gebruiken. Behalve beitsen is het mogelijk om meranti dekkend te beitsen of te verven. 

 

Aanbevolen producten voor Meranti beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 transparante beits: U wilt hout beitsen maar u wilt graag de ondergrond blijven zien? Dan is deze beits de oplossing. Door de unieke samenstelling is deze beits te mengen in alle RAL en NCS kleuren. Brengt u meerdere lagen aan wordt de beits meer dekkend. De beits geeft een zijdeglans afwerking. Een ander groot voordeel van deze topbeits is dat u geen impregneermiddel nodig heeft. Deze houtbeits van Inno Coatings kan gebruikt worden op reeds behandeld of nieuw hout. 

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: deze zijdeglans beits voor buiten is zowel transparant leverbaar als met kleur. Geeft een fraaie glans aan het meranti hout als u voor kleur kiest. Heel duurzaam. De UV-blockers beschermen tegen schadelijk UV-licht. Andere ingrediënten beschermen het hout tegen schimmels en mossen. Deze beits droogt sneller dan veel andere producten, en is bijzonder slijtvast. Combineer twee lagen Trebitt met een impregneermiddel en het hout kan tot acht jaar onderhoudsarm blijven.

 

 

Jotun Benar gloss: een blanke lak met een hoogglans uitstraling op basis van alkydhars (long-oil). Speciaal voor het lakken van tropisch hardhout voor binnen en buiten, zoals ook meranti. Benar Gloss kan onder andere toegepast worden op ramen, kozijnen, deuren, gevelbeschietingen, hardhouten tuinmeubelen, wanden en plafonds en is bovendien uiterst geschikt voor het lakken van houtwerk op schepen (hout boven de waterlijn).

 

 

 

Werkwijzer meranti beitsen

Meranti behandelen bestaat uit vier belangrijke stappen die u allemaal uitgelegd ziet in onderstaande werkwijzer. Gebruik bij voorkeur een van bovenstaande producten. Neem echter altijd ook de handleiding bij elke beits, houtverf of lak door. Deze bevat informatie specifiek voor elk product, bijvoorbeeld over droogtijden en verwerking. Zo kunt u de verfklus beter plannen en staat u niet voor verrassingen.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Gaat u hout beitsen buiten, dan moet de ondergrond droog, stof- en vetvrij zijn. Als een sopje niet toereikend is, dan adviseren we een speciaal schoonmaakmiddel zoals Jotun Kraftvask. Meranti komen we veel tegen in kozijnen, deurstijlen, meubels en andere timmerwerk met veel hoekjes en randen. Details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd voor uw schilderklus, en zorg voor kwasten waarmee u ook moeilijk bereikbare delen kunt beitsen. Nieuw hout buitenshuis mag maximaal 4-6 weken onbehandeld blijven. Controleer het hout. Vul kleine gaten en scheuren op met een houtvulmiddel en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden.

 

 

2. Meranti schuren. Schuur het hout altijd op voordat u gaat beitsen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar let op: gebruik nooit een staalborstel op hout. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de verflaag beschadigt. Verwijder oude verflagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief. Is dit onvoldoende om oude lagen beits weg te nemen, gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel. Ondergronden met schimmelgroei moet u bij voorkeur reinigen met een schimmelwerend middel.

 

 

3. Hout impregneren. Gebruikt u een van onze producten die al een impregneermiddel bevat zoals de Inno 2-in-1-beits, of is het hout al geïmpregneerd bij de leverancier, dan hoeft u geen impregneermiddel aan uw boodschappenlijstje toe te voegen. Anders wel. De kopse kanten van meranti impregneert u 3-4 keer nat in nat. Breng dun aan: het impregneermiddel mag geen laag vormen. Is er toch een laag, doe dit dan af met een doek.

 

 

4. Meranti beitsen. Voor een evenwichtige verdeling van de beits strijkt u het best met de houtnerf mee. Breng twee lagen of 3 lagen aan. Tussendoor licht opschuren kan de hechting van de tweede laag verbeteren. Kaal nieuw hout heeft soms een derde laag nodig. Beitsen in de volle zon raden we af. Beits op meranti droogt het best bij rustig, droog weer. Meer info over de droogtijden vindt u bij de productinformatie.

 

Meranti hout beitsen

 

Vragen over meranti beitsen? Bel ons!

Wilt u meer weten over meranti of ander hout behandelen? Hout Coatings geeft al vijftien jaar gratis en vrijblijvend advies over alle soorten lak, beits, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij geven met alle plezier tips over de aanpak. Onze lange ervaring heeft ons ook geleerd hoe u het onderhoud van uw houten huis optimaal doet. Bel voor meer advies +31 (0)6-47551826.