Lariks Verven

Lariks verven

Lariks verven betekent dat u deze mooie houtsoort verduurzaamt. U gaat er dus langer plezier van hebben. En dát is lang, want lariks is al een van de sterkste naaldhoutsoorten.

We kennen lariks ook onder een andere naam: douglas. Het is een soort naaldboom die we op grote schaal tegenkomen in Europa. We zien larikshout als bouwmateriaal terug in geveldelen, terrassen, veranda's, schuttingen en andere toepassingen waarbij stevigheid belangrijk is. Lariks of douglas heeft een herkenbaar nerfpatroon: recht en gelijkmatig.

Hoewel van zichzelf sterk, is lariks niet onkwetsbaar. Door het te verven geeft u het hout extra bescherming. Hieronder bespreken we dekkend verven van larikshout. Het is tevens mogelijk om lariks te beitsen, kortom: transparant behandelen.

 

Aanbevolen producten om lariks te verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Met houtverf van Inno Coatings kunt u lariks uitstekend beschermen tegen de weersinvloeden, kortom: perfect voor buitengebruik. Deze dekkende, watergedragen en dampopen beits is veelzijdig: u kunt hetzelfde product gebruiken bij voorbehandeling en afwerking. Hierbij hebt u de keuze tussen een zijdeglans en een matte afwerking. Alle RAL- en NCS-beitskleuren zijn mogelijk. Dat betekent dat u het hout elke denkbare kleur kunt geven.

 

Jotun Demidekk Ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg is een zijdeglans, goed dekkende, watergedragen beits voor buiten. Doordat deze beits zo elastisch is kan deze met het hout meebewegen. Dit populaire product van Jotun is bovendien tot wel 12 jaar onderhoudsarm. U beschermt het larikshout tegen weersinvloeden en het eindresultaat blijft er lang schitterend uitzien. Bovendien kunt u deze dekkende beits laten mengen in vele verschillende kleuren: RAL, NCS en Jotun-kleuren.

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood verf voor hout Nova is een watergedragen schakelbeits. Dit betekent dat geen aparte primer hoeft te kopen, net zoals bij de Inno-beits hierboven. Dit product heeft een hoge duurzaamheid en elasticiteit waardoor lange onderhoudsintervallen mogelijk zijn. Drywood-beits is sneldrogend en heeft een goed vullend vermogen. De dekkende beits wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld kozijnen, meubels, schuttingen en steigerhout van lariks. Leverbaar in dekkende en transparante verfkleuren volgens de NCS- en RAL-kleurenwaaiers.

 

 

Werkwijzer lariks verven

Hieronder volgt onze werkwijzer voor het verven van lariks. We zijn hierbij uitgegaan van bovenstaande producten. Het stappenplan helpt u zeker op weg, maar we raden altijd aan om ook het technisch datasheet van elk product door te nemen. Soms wordt info gewijzigd en staan er belangrijke details op voor het werken met houtverf en beits, zoals droogtijd en verwerkingstemperatuur.

 

larikshout schoonmaken1. Lariks behandelen: de voorbereiding. Voordat u kunt beginnen met beitsen moet u zorgen dat het hout goed schoon is. Start met een harde bezem, water en een effectief schoonmaakmiddel. Een harde bezem is een must, met een zachte bezem kunt u niet genoeg kracht zetten op het larikshout. Gebruik van een hoge drukspuit raden we af. Doet u dit wel, kunt u de nerven van het hout open spuiten waardoor er algen en vuil in kunnen komen. Neem voor de reiniging een schoonmaakmiddel voor hout zoals Jotun Kraftvask. Het product kan verdund worden met water en moet aangebracht worden op een droog oppervlak. Hierna borstelt u even na met een harde bezem. Tot slot grondig naspoelen met water.

 


Larikshout schuren2. Lariks schuren. Dit is een belangrijke stap in de voorbehandeling. Wilt u het hout maar licht opschuren, zoals bij ouder hout, dan kunt u een korrel 180 gebruiken als start. Zijn er nog loszittende resten aanwezig van een oude beitslaag dan moet u deze verwijderen. Gebruik dan korrel 120 tot 150. Nieuw hout schuurt u met korrel 100 tot 120. Zorg ervoor dat u met de houtnerf mee schuurt. U moet altijd met een fijne korrel eindigen. Maak het hout aan het eind helemaal stofvrij. Neem het hout met een vochtige doek af om de laatste restjes weg te halen.

 

impregneren van larikshout3. Lariks impregneren. Is het larikshout nog niet geïmpregneerd, dan mag u deze stap niet overslaan. Impregneren houdt houtrot en schimmels op afstand en het hout is beter beschermd tegen de weersinvloeden. In sommige van onze producten, zoals de Inno 2-in-1-beits, zit er al een impregneermiddel verwerkt. Dan hoeft u geen apart impregneermiddel aan te brengen. U kunt dan dezelfde beits gebruiken voor het voorbehandelen als het afwerken.

 

 

larikshout verven4. Lariks verven. Het afwerken van lariks met houtverf moet u pas doen als het impregneermiddel niet meer plakt. Het is aan te raden om minimaal 2 lagen aan te brengen. U kunt de houtverf of dekkende beits aanbrengen met een kwast of roller in de lengterichting van het hout. Voor de kleinere hoekjes pakt u een kleinere kwast. Let bij het aanbrengen van de tweede laag op de droogtijden. Alle droogtijden en gebruiksaanwijzingen vindt u in de datasheets van de producten.

Lariks Dekkend Beitsen

Lariks behandelen?

Lariks behandelen doet u snel en gemakkelijk met bovengenoemde werkwijzer en producten. Toch hebt u mogelijk nog vragen. Voor meer informatie kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor het verven van larikshout.