Lariks Beitsen

Lariks beitsenLariks beitsen zorgt ervoor dat het hout langer meegaat. Zo hebt u er langer plezier van, behoudt het zijn waarde en bespaart u zich hoge herstelkosten. Hier leggen we uit hoe en waarmee u larikshout kunt beitsen.

Lariks is een spar die we ook kennen onder de naam douglas. Deze naaldboom komt zowel in Europa als Noord-Amerika veel voor. Larikshout is sterk en duurzaam. Het wordt daarom gebruikt als bouwmateriaal voor houten geveldelen, schuttingen, schuren, pergola's, carports en diverse andere toepaasingen.

Het hout is harshoudend en is hierdoor minder gevoelig voor houtrot en dergelijke. Een ander eigenschap is dat er noesten en kwasten voorkomen in lariks. Die kunnen het een mooie uitstraling geven. Door het hout te beitsen blijft u de ondergrond zien maar wordt het hout beschermd tegen de weersinvloeden. Dit kan met transparante beits maar ook met zogenaamde semi-transparante beits, waar een kleur aan is toegevoegd. Kleurpigmenten zorgen voor extra bescherming en verlengen de levensduur nog verder.

 

Aanbevolen producten voor het Lariks beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze 2-in-1-beits geeft u het hout een kleur maar blijft de ondergrond zichtbaar vanwege de hoge transparantie van het product. Door de unieke samenstelling is de beits te gebruiken als voorbehandeling en als afwerking. Met de watergedragen, dampopen samenstelling kunt u het hout zowel zijdeglans als dekkend afwerken. U kunt deze transparante beits in alle RAL en NCS beitskleuren kiezen. Wilt u lariks liever dekkend afwerken, kies dan voor de 2 in 1 Houtbeits Dekkend.

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis Kan zowel gebruikt worden op nieuw hout maar ook op reeds behandeld lariks. Deze beits dringt diep door en geeft een zeer goede hechting. Trebitt Oljebeis is terpentineverdunbaar en sterk impregnerend, schimmelwerend en vochtregulerend. De buitenbeits is door de speciale samenstelling en het hoge vastestofgehalte zeer waterafstotend en geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam. Leverbaar in de kleuren van de transparante Jotun-kleurenkaart maar ook in whitewash. Kiest u voor kleurloos dan moet u deze alleen voor binnen gebruiken.

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV is een transparante beits met een zijdeglans afwerking. Woodstain kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en dringt diep door in het larikshout. Deze waterafstotende beits accentueert de houtnerf, is volledig transparant en semi-transparant (aangekleurd) leverbaar volgens de bekende kleurenwaaiers: RAL en NCS. Vanwege het ontbreken van pigmenten is de volledig transparante beits alleen geschikt voor toepassingen binnen. Woodstain wordt vaak gebruikt voor het beitsen van kozijnen, meubels en schuttingen.

 

Lariks Transparant Beitsen

 

Werkwijzer lariks beitsen

Lariks behandelen doet u volgens onderstaand stappenplan. Voordat u aan de slag gaat (liefst zelfs voordat u een product koopt) moet u nog de technische info en handleiding van elk product doornemen. Zo bent u op de hoogte van specifieke eigenschappen die voor een geslaagde uitvoering van belang zijn.

 

Larikshout schoonmaken1. Lariks schoonmaken. De eerste stap in een succesvolle behandeling van lariks is reinigen. Zelfs nieuw hout moet even schoongemaakt worden. Ouder hout moet u grondig ontvetten zodat de beits goed kan hechten. Vooral groene aanslag en algen dient verwijderd te worden. We raden aan om hiervoor een voor hout ontworpen schoonmaakmiddel te gebruiken, zoals Jotun Kraftvask.

 


schuren van larikshout2. Lariks schuren. Zitten er nog resten van een oude beitslaag op het hout, dan kunt u deze verwijderen door te schuren. Schuren geeft een strak en glad eindresultaat. Het is aan te bevelen om met een korrel 180 het hout op te schuren. Zijn er grote oneffenheden moet u een grovere korrel kiezen. Als u met de hand schuurt is het aan te raden om een schuurblok te gebruiken. Op deze manier verdeelt u de kracht beter over het oppervlak en krijgt u een strakker eindresultaat. Machinaal schuren is handiger als u een grote hoeveelheid vierkante meters moet doen.

 


impregneren van Larikshout3. Lariks impregneren. Door onbehandeld en nieuw hout te impregneren beschermt u het beter tegen de weersinvloeden. Het impregneermiddel dringt in het hout en beschermt het van binnenuit. Bij sommige producten hoeft u geen apart impregneermiddel aan te schaffen. U kunt dan 1 laag beits aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met 1 of 2 lagen. Het product moet aangebracht worden in de lengterichting van het hout. Zorg ervoor dat u de kopse kanten en zaagkanten verzadigd met 3 tot 4 behandelingen nat in nat. Hebt u vragen, mag u altijd contact met ons opnemen.

 


Larikshout beitsen4. Lariks beitsen.  Als het impregneermiddel niet meer plakt kunt u beginnen met het aanbrengen van de beits. Dit doet u door te rollen of met de kwast te verven in de lengterichting van het hout. Vermijd hout beitsen in de volle zon. Dit kan namelijk blaasjes in de toplaag veroorzaken. Door het aanbrengen van meerdere lagen aangekleurde houtbeits zal het hout beter beschermd worden. Let wel dat hierdoor de kleur dieper zal worden. Lees goed het datasheet over de droogtijden van de beits.

 

Vragen over lariks behandelen?

Wilt u meer weten over het kopen van beits voor lariks of hebt u vragen over het verven of beitsen hiervan, kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Hebt u al een keuze gemaakt? Kijk in onze webshop als u beits en houtverf wilt kopen voor lariks.