Grenen Verven

grenen verven

Grenen verven gebeurt ontzettend veel. Het is immers de meest gebruikte houtsoort in Nederland na vurenhout. Grenen is betaalbaar en veelzijdig, maar niet onkwetsbaar. Door grenen te behandelen met beits of houtverf blijft het echter lang mooi.

Grenen is bekend als hout voor meubels, maar er worden ook massief houten vloeren van gemaakt. Daarnaast komen we het ook in de buitenlucht veel tegen, bijvoorbeeld als gevelbetimmering. Het spreekt vanzelf dat hout buiten het soms zwaar te verduren krijgt. Met beits van hoge kwaliteit en goed onderhoud kan de levensduur echter aanzienlijk verlengd worden.

Grenen verven is gemakkelijk te doen met de juiste producten en er zijn oneindig veel kleuren waaruit u kunt kiezen. Zeker bij grenen buiten, zoals bij een compleet houten huis, adviseren we dekkende beits. De kleurpigmenten zorgen namelijk voor extra bescherming.

 

Aanbevolen producten om Grenen te verven

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Deze dekkende beits is prima geschikt voor het dekkend beitsen van grenen. Deze watergedragen, dampopen dekkende beits geeft een zijdeglans of matte afwerking aan het hout. De dekkende beits kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en is schimmelwerend. Dit product kan gebruikt worden als voorbehandeling én als afwerking en kan in vele beitskleuren gemengd worden, zoals alle RAL en NCS kleuren. Er is ook een kleurenkaart van Inno. Wilt u liever de ondergrond blijven zien dan kunt u de transparante beits van Inno coatings gebruiken.

 

 

Jotun Demidekk Ultimate is een watergedragen, zeer goed dekkende beits die buiten gebruikt wordt voor talloze houtsoorten. Dit is een klassieker die al jaren populair is onder bezitters van houten huizen. Beitsen met Demidekk Ultimate is gemakkelijk. Het product accentueert de houtnerf. Op deze manier behoudt u de natuurlijke look van het grenenhout. Door de zeer elastische beschermlaag blijft het houtwerk tot wel 12 jaar onderhoudsarm. De beits beweegt mee met het hout, en kan dus uitzetten of krimpen als het hout dit ook doet. De Demidekk Ultimate wordt onder meer gebruikt voor dakgootconstructies, dakkapellen, overstekken, rabatdelen, houtskeletbouw en houtstapelbouw.

 

 

Drywood verf voor hout Master GL is een uitstekende beits voor het behandelen van grenen. Deze beits kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, is kleurvast en heeft een goed glansbehoud. De Master wordt zowel gebruikt op nieuw grenen als op hout dat toe is aan onderhoud, op onder meer boeidelen, windveren en gootbetimmering. Met deze beits krijgt het hout een goede dekking en een prima vulling. Bovendien is de Master dampopen, zeer elastisch en leverbaar in alle NCS- en RAL-kleuren.

 

 

Werkwijzer grenen verven

Hoe moet u grenen verven of beitsen? Onderstaande werkwijzer legt het uit in helder te volgen stappen. Hierbij gaan we ervan uit dat u een van bovenstaande producten toepast. Lees voor gebruik echter altijd de technische info bij de beits. U vindt daar nog meer gegevens die belangrijk kunnen zijn voor uw planning, zoals info over verwerkingstemperatuur, maar ook de droogtijden. Gebruikt u een ander merk, moet u ook zeker vooraf de bijgeleverde informatie doornemen.

 

grenenhout schoonmaken1. Grenen voorbereiden. Een goede voorbereiding is belangrijk. Begin altijd met het nalopen van het te behandelen object. Check of er beschadigingen of mankementen zijn. Kleine probleempjes zijn vaak eenvoudig te verhelpen met een houtvulmiddel. Er kan ook sprake zijn van schimmels of sterke vervuiling. Gebruik een krachtig reinigingsmiddel om dit weg te krijgen. U moet dit doen vóórdat u gaat schuren. Maakt u pas schoon na het schuren, bestaat de kans dat u vuil in het hout schuurt. Dit kan de hechting van de beits bemoeilijken.

 


schuren van grenenhout2. Grenen schuren. Voor een goede hechting van de verf of beits is het nodig om het grenen te schuren. Zit er nog een dunne laag lak op of oude beits op het hout dan moet deze eraf geschuurd worden. Bij het afschuren van oude verflagen kunt u gemiddeld grof schuurpapier gebruiken (korrel 80 tot 120). Zijn er geen oude lagen en wilt u alleen het oppervlak lichtjes opruwen, gebruikt u een fijnere korrel (120 tot 180) om te voorkomen dat er krassen komen in het oppervlak. U kunt zowel met de hand schuren als met een schuurmachine. Hierna moet het oppervlak weer schoongemaakt en stofvrij gemaakt worden.

 


impregneren van grenenhout3. Grenen impregneren. Heeft u te maken met nieuw en onbehandeld grenen dan is het absoluut aangeraden om het hout te impregneren. Hierdoor is het hout beter beschermd tegen houtrot en schimmels. Het impregneermiddel (ook wel grondverf genoemd) dringt diep in het hout door en zal de levensduur aanzienlijk verlengen. In sommige van de producten die wij verkopen zit al een impregneermiddel verwerkt. Dan is het voorbehandelen met impregneer niet nodig. Dit geldt ook voor nieuw hout dat geïmpregneerd is geleverd, iets wat ook veel voorkomt.

 

verven van grenenhout4. Grenen dekkend beitsen. Het impregneermiddel mag niet meer plakken als u de dekkende verf of beits aan gaat brengen. Breng 2 tot 3 lagen dekkende beits aan in de lengterichting van het hout. Houd rekening met de droogtijden. Die zijn extra belangrijk bij vloeren, aangezien deze vaak zwaar belast worden. Bij het plannen van grenen verven buitenshuis moet u ook de weerberichten in de gaten houden. Een hevige regenbui kort na het aanbrengen van de beits kan betekenen dat u de klus opnieuw moet doen, dus informeer u zelf goed.

 

 

 

Vragen over grenen verven? Bel ons!

Hout Coatings is specialist in onderhoud van hout, zowel kleinere objecten als complete houten huizen. Wij hebben veel ervaring in het beitsen of verven van grenen. Grenen dekkend beitsen of verven is prima zelf te doen, maar het is belangrijk om de klus goed voor te bereiden. Wij kunnen u daarin bijstaan met persoonlijk advies over productkeuze en werkwijze.