Grenen Beitsen

grenen beitsen

Grenen beitsen zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt, maar ook herkenbaar blijft als hout: de beits legt een doorzichtige of semi-transparante laag op de ondergrond, waardoor de structuur en de nerf zichtbaar blijven. Veel mensen kiezen grenenhout juist om die reden: het kenmerkt zich door de typische "vlammen" en de geelachtige kleur.

Grenen is populair en veelzijdig. We komen het zowel binnen als buiten tegen, als meubilair en kozijnen, maar ook als gevelbekleding. Grenen beitsen verlengt de levensduur. Dit is extra belangrijk als het hout buiten wordt gebruikt. De beits beschermt grenen tegen de schadelijke gevolgen van vocht en UV-straling.

Houd er rekening mee dat houten huizen en ander houtwerk onderhouden moeten worden. Het is daarom verstandig om voor kwalitatief hoogstaande producten te kiezen. Die gaan langer mee. Zo hoeft u minder vaak over te schilderen.

Aanbevolen producten grenen beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: U kunt uw grenenhout uitstekend beschermen met de 2-in-1-houtbeits van Inno Coatings. Deze transparante en schimmelwerende beits geeft uw hout, naar keuze, een zijdeglans of matte afwerking. Met deze beits is het niet nodig om een aparte impregneer aan te schaffen. Deze zit namelijk al in het hout verwerkt. Een ander groot voordeel van deze beits is dat het product in alle RAL- en NCS-kleuren kan worden geleverd. Bovendien is de 2-in-1-beits van Inno voor zowel binnen of buiten geschikt. U kunt de beits dus op vele verschillende soorten houtwerk gebruiken. Wilt u meer informatie of over de toepassing, neemt u dan contact met ons op. 

 

 

Jotun Trebitt Oljebeis is een met terpentine verdunbare beits die diep in het hout dringt en hierdoor een goede hechting heeft. De Trebitt is weer- en UV-bestendig en kan worden toegepast op onder meer grenen kozijnen, grenen meubels, schuttingen en steigerhout. U kunt met dit product zowel nieuw als eerder behandeld hout beitsen. Kleuren zijn te vinden op de Jotun-kleurenkaart. Let erop dat de kleurloze variant alleen binnen gebruikt kan worden omdat deze niet beschermt tegen zonlicht. Jotun Trebitt Oljebeis is waterafstotend en geeft deze een effectieve bescherming tegen schimmels, zwammen maar ook tegen houtrot.

 

 

Drywood Woodstain VV is een transparante houtbeits met een zijdeglans afwerking die uitstekend gebruikt kan worden voor grenen beitsen. De watergedragen beits kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en voor het beitsen van kozijnen, meubels en schuttingen. Met de speciale kleurenkaart van Drywood kunt u een kleur kiezen die aan de beits wordt toegevoegd zodat u het grenenhout de juiste uitstraling kunt geven. U kunt Woodstain ook geheel kleurloos laten, maar dan is deze alleen geschikt voor binnengebruik. Deze Drywood-beits is watergedragen en droogt snel.

 

 

Werkwijzer grenen beitsen

De hieronder vermelde werkwijzer beschrijft hoe u grenen moet beitsen. Het is niet moeilijk. Wel belangrijk om te weten is dat deze stappen zijn gebaseerd op bovenstaande producten. Neem voor de zekerheid het technisch datasheet van elk product door. Zo vindt u meer belangrijke informatie en ook gegevens over droogtijden en de ideale verwerkingstemperatuur. We raden ook aan de technische info door te nemen wanneer u andere producten gebruikt.


schoonmaken van grenenhout1. Grenen schoonmaken. Voor u gaat beitsen moet de ondergrond altijd ontvet worden. Het is wellicht verleidelijk om meteen te gaan schuren, maar dit moet u niet doen. Bij het schuren kan vet of vuil in het hout dringen en dan zal de beits minder goed hechten. Gebruik daarom eerst een schoonmaakmiddel, bij voorkeur een goede, voor hout geschikte ontvetter zoals Jotun Kraftvask. Volg de instructies en spoel na afloop af met schoon water.

 

 

grenenhout schuren2. Grenen schuren. Is het hout schoon, dan kunt u beginnen met schuren. Zit er een oude laag beits op het hout die in slechte conditie is, dan raden we aan een wat grovere korrel te gebruiken, zoals korrel 180. Hiermee kunt u een oude laag vaak geheel verwijderen. Is de oude laag nog intact en wilt u de ondergrond voorbereiden op een nieuwe, is een fijne korrel van 240 tot 320 de juiste keuze. U kunt zowel met de hand schuren of met de machine. Zorg wel dat u met de houtnerf mee schuurt. Beweeg de schuurmachine in hetzelfde tempo over het hout en houdt deze niet stil op één plek.

 

grenenhout impregneren3. Grenen impregneren. Als u de beste bescherming voor uw hout wilt dan moet u het hout impregneren. Zo beschermt u het grenenhout tegen houtrot en schimmels en versterkt u het oppervlak doordat de vezels zich binden. Grenen beitsen begint daarom vaak met impregneren. Het is echter mogelijk dat dit al bij de leverancier is gebeurd. Bent u hier niet zeker van, kunt u kiezen voor een beits waarin een impregneermiddel zit verwerkt. Dan hebt u een mooi resultaat en bent u altijd verzekerd van extra bescherming. Daarnaast zijn er ook aparte impregneermiddelen op de markt.

 

 

grenen hout verven4. Grenen beitsen. Nu kunt u beginnen met het aanbrengen van de beits. Zorg ervoor dat u 2 of 3 lagen beits aanbrengt. Kopse kanten kunt u het beste nat in nat behandelen in 2 tot 3 lagen. Het is belangrijk dat u de beits in de lengterichting van het hout aanbrengt en dat u de beits gelijk verdeelt. Let goed op de droogtijden. Deze staan vermeld in de datasheets van de producten. Gebruikt u een aangekleurde beits en wilt u dat de kleur meer kracht krijgt, dan kunt u een extra laag beits aanbrengen. Voor advies over kleur, benodigde hoeveelheden of prijs, mag u altijd contact opnemen met Hout Coatings.

 

Grenen beitsen?

Grenen behandelen hangt af van een goede voorbereiding, het volgen van het juiste stappenplan en het gebruik van geschikte producten. Bij het kiezen van de producten kunt u onze digitale assistent vragen (oranje icoontje rechtsonder) of de aanbevelingen hierboven volgen.