Zweeds huisje verven

Op het erf van een klant van Hout Coatings werden twee houten huisjes in typisch Zweedse stijl geschilderd. De klant had gekozen voor de karakteristieke Zweedse rode kleur, ook wel bekend als Falurood, met witte kozijnen.

Met Zweedse huisjes wordt een specifieke bouwstijl bedoeld die populair is geworden in Nederland. Deze stijl is geïnspireerd op traditionele Zweedse architectuur en kenmerkt zich door een charmante, rustieke uitstraling en functionaliteit. Aan de basis ligt duurzaam Scandinavisch naaldhout. Het contrast van de veelal roodgeverfde gevels met de witte kozijnen geeft de huisjes een klassieke en frisse look, die doet denken aan het idyllische Zweedse platteland.

Zweedse huisjes verven verlengt de levensduur van het hout. Blijft het houten huis onbehandeld, is het erg gevoelig voor vocht en slijtage. Ook vergrijst het hout dan snel. Met kwalitatief hoogstaande verf blijft een Zweeds huis lang mooi.

Samenvatting van het project

  • Project: Zweeds huisje verven
  • Soort hout: naaldhout
  • Locatie: Maasduinen
  • Voorbehandeling: bij leverancier gebeurd
  • Afwerking met: Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg
  • Kleur: NCS 5038-Y83R

Gebruikte producten

Jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit uiterst populaire product van Jotun wordt heel vaak gebruikt voor naaldhout verven. Het is afkomstig uit Noorwegen, waar net als in Zweden houten huizen heel normaal zijn. De beits is dekkend, elastisch en is gemakkelijk te verwerken. Met de juiste verwerking en voorbereiding geeft dit product een onderhoudsinterval tot wel 12 jaar. Deze beits kan in alle RAL- en NCS-kleuren gemengd worden. Ook heeft Jotun eigen kleurenkaarten. Hout Coatings kan al deze kleuren leveren. Elke bestelling wordt op maat van de klant gemaakt.

 

Zweedse huisjes verven

 

Uitvoering: Zweeds huisje verven

Een ervaren aannemer voerde de schilderwerkzaamheden uit en volgde hierbij de aanbevolen werkwijze van Jotun Demidekk. Aangezien de eerste laag al was aangebracht door de Zweedse leverancier, kon er snel doorgewerkt worden. Impregneren was niet meer nodig. Wel werd de eerste laag gereinigd en geschuurd voordat de tweede laag werd aangebracht. De houtstructuur bleef mooi zichtbaar, zoals typerend is voor hout dat met Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg is behandeld. De twee Zweedse huisjes verven ging op deze manier vlot en probleemloos.

Tip van de specialist

Om de typisch Zweedse uitstraling van de huisjes te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Reinig daarom de geschilderde oppervlakken regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en stof te verwijderen. Controleer het schilderwerk jaarlijks op beschadigingen, zoals bladders, scheurtjes of afbladderen van de verf. Indien nodig, herstel beschadigingen direct om verdere schade aan het hout te voorkomen. Breng elke 8-12 jaar een nieuwe laag verf aan om de kleur en bescherming te vernieuwen.

Gekozen kleur

Falurood is een traditionele Zweedse kleur die zijn oorsprong vindt in de oude kopermijnen van de stad Falun. De kleur wordt vaak geassocieerd met de Zweedse plattelandshuizen en heeft een warme, tijdloze uitstraling. Het is een diepe roodbruine tint die perfect past bij het landschap en de natuurlijke elementen van Zweden. De combinatie van Falurood met witte kozijnen zorgt voor een prachtig contrast en versterkt de traditionele uitstraling van de huisjes. De toeristenfolders over Zweden staan er vol mee, en wie door Zweden rijdt, komt huizen in deze kleur onherroepelijk regelmatig tegen. Bij Jotun noemen ze deze kleur Rørosrød, wat eigenlijk de Noorse tegenhanger is van Falurood. Deze komt overeen met NCS 5038-Y83R.

Jotun rorosrod

 

Persoonlijk advies over Zweedse huisjes verven

Een Zweeds huisje verven vergt de nodige voorbereiding en de juiste producten. Wij kunnen u adviseren over de beste houtverf, hoeveel verf u nodig hebt en hoe u een houten huis behandelt. Met onze 20 jaar ervaring hebben we al duizenden projecten en huizen begeleid. Wij staan ook u als specialisten in houten huizen verven graag te woord. Bel ons op +31 (0)6 47551826.