Grenen verven - Houten vakantiehuis

Grenen verven - houten vakantiehuisGrenen verven: doe je het niet, dan krijg je vroeg of laat spijt. Dat ondervond deze eigenaar van een houten vakantiehuis in Oostvoorne. De woning met houten gevelbekleding stond 15 jaar totaal onbehandeld in weer en wind. Maar dankzij de houtverf en het advies van Hout Coatings is het nu weer in topconditie.

Een houten huis van grenen verven voorkomt houtrot: zo simpel is dat. De grenen gevelbekleding en de rabatdelen van dit huis waren gelukkig te redden. Het hout was wel vervormd, met name door de inwerking van vocht. Hout Coatings gaf het advies om dit grenen vakantiehuis met producten van Jotun te behandelen.

De klant kende anderen die hetzelfde hadden gedaan. Hij begreep dat het hout dan weer zeker tien jaar mee kon, en er al die tijd goed uit zou blijven zien. Een goede keuze: de klant is dik tevreden met het resultaat.

 

Samenvatting van het project

  • Project: houten vakantiehuis
  • Soort hout: grenen
  • Locatie: Oostvoorne
  • Voorbehandeling: schoonmaken, daarna voorbehandeld met Jotun Visir Oljegrunning Klar
  • Afwerking met: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt
  • Kleuren: Jotun 4252

 

Gebruikte producten:

jotun visir

 

Jotun Visir Oljegrunning Klar: Voordat er begonnen kon worden met het dekkend afwerken met houtverf moest het hout geïmpregneerd worden. Dit is zowel nodig bij nieuw als bij ouder, (lang) niet behandeld hout. Jotun Visir Oljegrunning Klar is een kleurloze primer die bescherming biedt tegen houtrot en schimmels. Visir bindt de losse houtvezels en zorgt voor een goede ondergrond en wordt toegepast op nieuw, verouderd en onder druk geïmpregneerd hout. De impregneer kan zowel voor dekkende beitssystemen als voor transparante beitssystemen gebruikt worden.

 

jotun demidekk hellmatt

 

Jotun Demidekk Helmatt: Hout Coatings adviseerde de houtverf Jotun Demidekk Ultimate Helmatt. Dit is een duurzame, perfect dekkende beits die de houtstructuur accentueert. Zo komt de natuurlijke look van het hout helemaal tot zijn recht. Ook bij vakantiehuizen willen de eigenaren het unieke karakter van het hout graag bewaren. Ultimate Helmatt is dan een uitstekende keuze. Het product is bovendien gemakkelijk aan te brengen. Wie het huis hiermee behandelt, hoeft zich jarenlang geen zorgen te maken over groot onderhoud.

 

 

Uitvoering: houten huis van grenen beitsen

Het hout was behoorlijk aangetast en sterk vervuild. De klant, die alle werkzaamheden zelf uitvoerde, begon met de opknapbeurt van het houten huis door al het grenenhout te behandelen met sodawater. De gevel werd met de hogedrukspuit schoon gespoten. Met een bandschuurmachine ruwde hij het hout op, zodat het klaar was voor het beitsen.

Eerst moest er echter ook geïmpregneerd worden. Dit was absoluut nodig, omdat het hout nooit eerder was behandeld. Impregneren achterwege laten zou het hout nog langer blootstellen aan vocht, met mogelijk ernstige gevolgen voor het hout. Het impregneermiddel liet de klant intrekken, daarna ging er twee maal Jotun Demidekk Ultimate Helmatt overheen. Voor 140 m2 gebruikte hij 10 liter. Het overgrote deel van het schilderwerk werd met grote blokkwasten uitgevoerd.

 

Grenen beitsen - houten vakantiehuis

 

 

Tip van de specialist

  • Voor een goede hechting van de beits is het nodig om grenen grondig te schuren. Zit er eventueel nog een dunne laag lak op of oude beits dan moet deze eraf. Oude beitslagen gaan er goed af met grof schuurpapier (korrel 80 tot 120), in andere situatie kan een fijnere korrel (120 tot 180) voorkomen dat er krassen komen op het oppervlak. Na het schuren moet het oppervlak stofvrij worden gemaakt.

 

Gekozen beitskleur

Grenen beitsen kan in alle kleuren. Hout Coatings kan beits leveren in alle RAL- en NCS-verfkleuren. De beits van Jotun kan in die kleuren worden aangemaakt, maar ook in de eigen kleuren van Jotun. De klant koos voor zo'n Jotun-kleur, met code 4252 en de naam Kjønnrøk Dempet. Het is een gedempte blauwe tint die heel dicht tegen grijs aanleunt. Buiten komt dit mooie blauw zowel grijsachtig als schemerig over, waardoor het een aangename warmte verspreidt.

Jotun 4252

  Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet

 

Persoonlijk advies over grenen beitsen

Grenen beitsen vergt de nodige voorbereiding en de juiste producten. Wij kunnen u adviseren over de beste beits, hoeveel verf of beits u nodigt heb en hoe u een houten huis beitst zonder problemen. Met onze 20 jaar ervaring hebben we al duizenden projecten en huizen begeleid. Wij staan ook u als specialisten in grenen en houten huizen beitsen graag te woord. Neem gerust vrijblijvend contact op 06-47551826, of via ons contactformulier als u mee informatie wilt over een huis beitsen.