Grenen verven - Fins houten huis

grenen verven - fins houten huisDeze klant ging een Fins houten huis van grenen verven. Dat was al eens eerder gebeurd, maar de vorige houtverf was niet meer goed en intussen moest ook een probleem met de isolatie worden opgelost. En omdat hiervoor alle planken er toch af gingen, werd besloten die opnieuw in de verf te zetten.

Veel Finse houten huizen zijn van grenen, hout afkomstig van de grove den. Niet alleen in Nederland: ook in Finland zelf is dat het geval. Grenen behandelen gaat op ongeveer dezelfde manier als ander hout. De klant was niet tevreden over de vorige verf die er op de gevel zat. Deze was na enige tijd gaan bladderen. Hout Coatings gaf het advies om het huis met producten van Jotun te verfen. De kwaliteit van daarvan is erg hoog, ondervond de klant al gauw.

 

Samenvatting van het project

  • Project: Fins houten huis
  • Soort hout: Grenen
  • Locatie: Nederland
  • Voorbehandeling: schoonmaken, daarna voorbehandeld met Jotun Visir Oljegrunning Klar
  • Afwerking met: Jotun Demidekk Infinity Details
  • Kleuren:RAL 9003 kozijnen: RAL 9005, RAL 7036

 

Gebruikte producten

jotun demidekk ultimate details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de opvolger van Jotun Demidekk Vindu met een nog betere receptuur. Jotun Demidekk Infinity Details is een watergedragen buitenbeits met uitstekend kleurbehoud en lange onderhoudsintervallen. Deze versie van Jotun Demidekk is geschikt voor hout beitsen op ramen, deuren, kozijnen, dakgoten en andere buitendetails. Het product bevat filmconserveringsmiddelen die schimmels probeert tegen te gaan en is zelfreinigend. Te gebruiken in een systeem met een Jotun Visir Oljegrunning Klar.

 

jotun visir

 

Jotun Visir Oljegrunning Klar: Impregneermiddel voor grenen en andere houtsoorten. Visir Oljegrunning Klar bindt losse houtvezels en kan worden toegepast op nieuw, verouderd of geïmpregneerd hout. Ontworpen voor buiten met speciale toevoegingen om bescherming te bieden tegen houtrot en schimmels. De bijzondere pigmentatie beschermt het hout tegen schadelijke UV-licht en is kleurloos. Wordt toegepast als voorbehandeling voor zowel transparante als dekkende verfsystemen.

 

 

Uitvoering: Fins huis van grenen verven

Het totale oppervlak van het huis was niet minder dan 240 m2. Alle planken werden eraf gehaald en schoongemaakt met een sopje. Ook liet de klant er water overheen druppelen. Verder werd het hout waar nodig voorbehandeld met Jotun Visir, het populaire impregneermiddel. Hierna kon het echte grenen verven beginnen. Plank voor plank werd afgewerkt. Ook kozijnen en voordeur kregen een schilderbeurt, in andere kleuren.

Eerst was het plan om het houten huis te behandelen met een spuit, omdat je dan een stuk sneller klaar bent, zeker bij een groot huis als dit. Maar de klant kwam erachter dat het met rollers en kwasten mooier en gelijkmatiger gaat. De verf smeert dan beter uit. De klant voerde alle werkzaamheden zelf uit en is achteraf supertevreden. Het eindresultaat is heel mooi en hij raadt iedereen deze verf aan.

 

Grenen beitsen - Fins houten huis

 

Tip van de specialist

  • Wie voor houtverf kiest moet zich afvragen hoe de kleur in de omgeving past. Kleur kan sterk de aandacht trekken en daarmee een reactie uitlokken. Gemeentelijke welstandsregels kunnen beperkingen opleggen in de keuze. Wie kiest voor neutrale kleuren als wit, grijs en zwart zal echter nooit in de problemen komen. Deze zijn prima te combineren met haast elke andere kleur, en worden breed geaccepteerd.

 

Gekozen kleuren

De twee kleuren die de klant gebruikte voor deuren en kozijnen waren RAL 9005 en RAL 7036. Dit was een persoonlijke keuze. RAL 9005 (gitzwart) is de meestgebruikte zwarttint. RAL 7036 staat bekend als platinagrijs, heeft iets warms en hangt heel mooi tussen zwart en wit in. Hout Coatings kan voor Jotun-producten een haast oneindig lange reeks kleuren maken. Behalve de eigen kleuren van het merk Jotun zijn er ook de honderden tinten van de universele kleursystemen RAL en NCS. Grenen verven kan dus in elke gewenste kleur. De rest van het huis is in RAL 9003 afgewerkt.

             
RAL 9005
Gitzwart
  RAL 7036
Platinagrijs
  RAL 9003
Signal White 
   

 

 

Persoonlijk advies over grenen verven

Grenen verven vergt de nodige voorbereiding en de juiste producten. Wij kunnen u adviseren over de beste houtverf en hoeveel verf u nodigt heb en hoe u een houten huis verft zonder problemen. Met onze 20 jaar ervaring hebben we al duizenden projecten en huizen begeleid. Wij staan ook u als specialisten in houten huizen verven graag te woord.