Grenen behandelen - Nieuwbouw logwoning

Nieuwbouw logwoning behandelenEen nieuwbouw logwoning behandelen is veel werk. Dat merkte ook deze klant in Uden die zijn nieuwe grenen huis wilde beschermen. Hij koos daarom voor werken met een verfpomp of verfspuit.

Bij logbouw is vrijwel alles van hout: binnen- en buitenkant. In dit geval ging het om een grenen logwoning met een te behandelen oppervlak van 200 m2 buiten en 400 m2 binnen. Houten huizen zijn in opkomst in Nederland, en dus komen we bij Hout Coatings steeds vaker dit soort projecten tegen.

De klant besprak vooraf alle opties met ons. Het kiezen van de kleur voor de buitenkant had wat voeten in de aarde. De bewoners wilden het niet te donker maken, maar ze wilden wel een goede bescherming. Hout Coatings stuurde verschillende samples. Uiteindelijk koos de klant voor Jotun Demidekk Terraslasyr in de kleur Eiche Dunkel aan de buitenkant. Binnen werd het de transparante Jotun Panellakk, onder meer vanwege de goede UV-filter.

Samenvatting van het project

  • Project: nieuwbouw logwoning behandelen
  • Soort hout: blank grenen
  • Locatie: Uden
  • Voorbehandeling: niet van toepassing
  • Afwerking: Jotun Panellakk (binnen), Jotun Demidekk Ultimate Terrasslasyr (buiten)
  • Kleuren: transparant (binnen), 10083 (buiten)

Gekozen producten voor grenen behandelen

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr Dit is een watergedragen transparante houtbehandeling voor buiten, versterkt met UV blokkerende en schimmelwerende eigenschappen. Het mooie van dit product is dat het mat, niet filmvormend is en daardoor een natuurlijke uitstraling geeft. In de Terrasslasyr zit al een impregneermiddel verwekt. U hoeft bij gebruik ervan het hout niet voor te behandelen met een aparte impregneer: dit scheelt tijd en geld. Droogt zeer snel. Hierdoor is de Demidekk Terrasslasyr ook bij lage temparaturen goed verwerkbaar.

 

 

Jotun Panellak: waterverdunbare matte beits voor binnenbetimmeringen van lichte houtsoorten zoals grenen, vuren, limba, essen, ramin, oregon pine en hemlock. Jotun panellak bevat een UV-filter, die het verkleuren van het hout sterk vertraagt. De beits is waterverdunbaar, nagenoeg reukloos, oplosmiddelvrij en droogt snel. Door de snelle droging kunt u meerdere lagen op één dag aanbrengen. De binnenbeits is standaard transparant, kleurloos leverbaar en laat een mooie matte laag achter op het hout. Transparante mengkleuren volgens "Jotun transparant" kleurenkaart. Ook leverbaar in White Wash afwerking.

 

Uitvoering nieuwbouw logwoning behandelen

Het volledige huis moest nog behandeld worden zowel aan de binnen als de buitenkant. In eerste instantie werd de verf aan de buitenkant alleen met de kwast opgezet maar dat gaf niet het gewenste resultaat (zie eerste foto). Vervolgens werd een tweede laag met kwast opgezet en uitgepoetst met een doek. Dat zag er geweldig goed uit. Omdat met de kwast nogal een werk was heeft de klant een pomp (verfspuit) aangeschaft. Hiermee werd de verf aangebracht, en kwam deze ook goed in de nerven, kieren, overstekken en hoeken. Vervolgens werd de verf met een doek over het grenenhout uitgepoetst om een strak geheel te krijgen.

Ook binnen werd met een pomp gewerkt. Zo werden in korte tijd twee lagen aangebracht. De lak werd met een kwast uitgesmeerd. Het schilderwerk binnen duurde twee dagen. Het hele huis werd van boven naar beneden gedaan, inclusief alle plafonds. De klant voerde al het werk zelf uit. Tussendoor werd zo nu en dan gebeld met Hout Coatings voor advies.

 

Foto links: onbehandeld grenen, tweede foto: de eerste laag waarover de klant niet tevreden was, derde foto: tweede laag na het uitpoetsen, foto rechts: het mooie eindresulaat.

Logbouw verven

 

Tip van de specialist

Grenenhout is populair in onze streek, mede dankzij de redelijke prijs. Het kan voor vele toepassingen worden gebruikt: schutting, schuurtjes maar ook complete houten huizen zoals logwoningen. Daarnaast is het ook heel geschikt voor betimmeringen aan de binnenkant. Grenen vergeelt wel snel. Daarom adviseren we altijd om grenen te behandelen met een pigmentrijke, gekleurde beits of houtverf. De UV-bescherming remt de natuurlijke verkleuring en houdt het hout langdurig en gelijkmatig mooi.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van hoe het huis er na het beitsen van binnen uitziet.

Grenen beitsen - Houten huis binnen

 

Gekozen kleur voor grenen

Na overleg koos de klant voor een bruine kleur met de naam Eiche Dunkel. Overigens zijn er haast oneindig veel kleurmogelijkheden bij houtverf, lak en beits. Jotun heeft eigen kleuren. Daarnaast zijn de meeste van onze beitsen te mengen in RAL- en NCS-kleuren. Wij geven graag advies bij het kiezen van de ideale kleur voor uw houten huis.

           
Jotun 10009
Eiche Dunkel
           

 

Nieuwbouw logwoning behandelen? Vraag ons advies!

Een nieuwbouw logwoning behandelen met houtverf of beits is een hele klus. Met deskundig advies is het echter voor haast iedereen te doen. Deze klant vroeg Hout Coatings diverse malen om advies, en was superblij met alle nuttige tips én het resultaat.

Hout Coatings is gespecialiseerd in het behandelen van houten huizen. Zowel bij nieuwbouw als onderhoud kunnen wij een grote rol spelen. Ook weten wij alles over grenen verven of beitsen. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van de beste houtverf en beitsen, berekenen graag hoeveel u nodig hebt en leggen uit hoe u uw logbouw duurzaam behandelt.

Bel ons op +31 (0)6 47551826. Wij staan graag voor u klaar.