Eiken beitsen - Houten logwoning

eiken beitsenEen houten logwoning beitsen is een heel karwei, zeker als de binnenkant met houten schroten is afgewerkt. Deze klant in Oosterwold schakelde Hout Coatings in voor een duurzaam resultaat. Wij adviseerden voor het binnenwerk Jotun Panellakk. Hieronder leest u hoe alles in zijn werk ging.

Vaak is een transparante beits de meest populaire oplossing bij het beitsen van een houten logwoning, zeker als ook binnen wordt gebeitst. Bij de productkeuze is het dan wel belangrijk om te weten of de beits voor binnen of buiten geschikt is. Panellakk beschermt goed tegen verkleuring en zorgt ervoor dat het hout gemakkelijk schoon te maken is.

Bij dit project in Oosterwold ging het vooral om het binnenwerk. Vanwege het grote oppervlak heeft de klant er in fases in totaal anderhalf jaar aan gewerkt. Steeds een klein deel. Zo kon hij ook kleur met transparant vergelijken. We hebben de Jotun Panellakk telkens in kleinere hoeveelheden geleverd zodat hij uiteindelijk niets overhield.

 

Samenvatting van het project

  • Project: Houten logwoning van eiken beitsen
  • Soort hout: Eiken
  • Locatie: Oosterwold
  • Voorbehandeling: schuren
  • Afwerking met: Jotun Panellakk
  • Kleuren: deels transparant, deels Panellakk 006

 

Gebruikte producten

Jotun Panellak: waterverdunbare matte beits voor binnenbetimmeringen van lichte houtsoorten zoals grenen, vuren, limba, essen, ramin, oregon pine en hemlock. Jotun panellak bevat een UV-filter, die het verkleuren van het hout sterk vertraagt. De beits is waterverdunbaar, nagenoeg reukloos, oplosmiddelvrij en droogt snel. Door de snelle droging kunt u meerdere lagen op één dag aanbrengen. De binnenbeits is standaard transparant, kleurloos leverbaar en laat een mooie matte laag achter op het hout. Transparante mengkleuren volgens "Jotun transparant" kleurenkaart. Ook leverbaar in White Wash afwerking.

 

 

Uitvoering houten logwoning beitsen

De Jotun Panellak is deels met kwast en deels met roller opgebracht. Wie bepaalde effecten wil bereiken kan het product ook met een doek uitwrijven. De balken zijn door de klant geschilderd en al het transparante schilderwerk is door een huisschilder gedaan. De transparante Panellakk op de wanden werd tot schouderhoogte in twee lagen aangebracht, daarboven in één laag. De klant is heel tevreden met het resultaat en merkt intussen ook dat viezigheid op het hout zich dankzij de Panellakk heel eenvoudig met een vochtige doek laat verwijderen.

Houten logwoning beitsen

 

Tip van de Specialist

  • Een goede is het halve werk, zoals we weten. Zorg dat u de schilderklus goed plant en alle materialen op tijd in huis heeft. U kunt beginnen met het beschermen van de omgeving rondom het te schilderen gedeelte. Vaak moeten er meubels en plinten afgeplakt of afgedekt worden. Verwijder eventuele handvaten of scharnieren, of plak deze af met tape. Is het eikenhout erg vervuild dan moet u de ondergrond goed schoonmaken. Zijn er plekken die gerepareerd moeten worden dan kunt u dit doen met een houtvuller.

 

Gekozen Beitskleuren

Jotun Panellakk is volledig transparant leverbaar en daarnaast in zes kleuren. Deze geven een semi-transparant effect: de tekening van de nerven blijft zichtbaar. De klant koos naast de transparante versie voor de kleur 0006. Dit donkerbruin kwam op de balken. Bij Jotun Panellakk is het zo dat als je twee lagen aanbrengt, het effect donkerder wordt. Hieronder staat links het resultaat na één laag, rechts het resultaat na twee lagen.

Jotun Panellakk kleuren

 

Persoonlijk advies over eiken beitsen

Het beitsen van een houten logwoning is een aardige klus en eiken beitsen vergt de nodige voorbereiding en de juiste producten. Wij kunnen u adviseren over de beste beits, hoeveel houtverf of beits u nodig heb en hoe u uw houten huis behandelt zonder problemen.