Douglas Verven - Logbouw

Dit project gaat over Douglas verven, waar een houten logbouw huis wordt behandeld met een houtverf. Na goed overleg zijn er de juiste producten en kleuren gevonden. Een woningeigenaar wilde een Douglas houten logbouw huis verven in Noord-Brabant en benaderde Hout Coatings voor advies. Het huis (logbouw) was lang geleden met verkeerde beits of houtverf geschilderd. Wij hebben het project van begin tot eind begeleid. Aan het project is zeer hard gewerkt, want eigenlijk moest de eigenaar bij nul beginnen. Alle oude beits of houtverf diende verwijderd te worden, want anders zou de nieuwe kwaliteitscoating onvoldoende hechten. Dit alleen al was veel werk. Daarna is het impregneermiddel aangebracht waarna eindelijk de uiteindelijke houtverf aangebracht kon worden. Een groot project maar met een prachtig eindresultaat. 

 

Samenvatting van het project

 • Project: Houten logbouw huis verven
 • Soort hout: Douglas hout
 • Locatie: Noord-Brabant
 • Voorbehandeling: Jotun Visir impregneermiddel
 • Afwerking: Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg houtverf
 • Aantal liters gebruikt: 2 x 10 liter Jotun Visir, 5 x 10 liter Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg
 • Aantal lagen: 1 laag jotun Visir en 2 lagen Jotun Demidekk Ultimate
 • Kleur van de verf: 0734 zwartbruin en antiek wit 0471
 • Tijd gebruikt: 1 maand

 

Gebruikte producten

jotun visir

 

Jotun Visir OljegrunningDit is een product wat gebruikt wordt voor het impregneren van nieuw Douglas hout. In dit geval was het Douglas hout nog nooit geïmpregneerd geweest en moest er dus 1 laag van de Visir aangebracht worden. Dit product bindt de losse houtvezels en kan worden toegepast op nieuw, verouderd of geïmpregneerd hout. Nadat er 1 laag van dit product was aangebracht moesten er nog 2 lagen houtverf aangebracht worden. Het is aan te raden om ook een Jotun product over dit product aan te brengen in dit geval de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte product voor het verven van Douglas hout. Het is dekkend, elastisch en gemakkelijk aan te brengen. Dekkend wil zeggen dat u de kleur van de ondergrond niet meer ziet, maar de houtnerf eronder blijft nog wel zichtbaar. Omdat deze houtverf zo elastisch is kan deze met het Douglas hout mee bewegen. U kunt zich misschien voorstellen dat het hout zich kan uitzetten als het zomer is en weer krimpt als het winter wordt. Is een houtverf niet elastisch kan zullen er scheuren ontstaan in de verf laag met alle gevolgen van dien. Direct aan de slag? Houtverf kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.

 

 

Uitvoering: Verven van een Douglas houten huis

Zoals gezegd moest al de oude beits er af en moest het hout opnieuw geïmpregneerd worden. Alle loszittende beits werd verwijderd met een plamuurmes en daarna kon het hout geschuurd worden met schuurmachines. Het is belangrijk dat voor het aanbrengen van de eerste laag het hout goed stofvrij gemaakt wordt, anders kunnen er problemen ontstaan met het impregneermiddel.  

Toen het hout kaal was, ging er een laag Jotun Visir Klar op. Dit is een primer die het hout impregneert. Het geeft een zeer goede basisbescherming maar verbetert ook het eindresultaat van de afwerkingslaag. Voor dit laatste koos de eigenaar Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg (vroeger bekend als Optimal). Deze houtverf reguleert het vocht en is zeer elastisch. Met dit laatste wordt bedoeld dat het hout meebeweegt als het hout uitzet of krimpt (een normaal verschijnsel). Houtverf die niet elastisch is, vertoont snel barsten. Hout Coatings heeft vanaf de eerste tot de laatste stap advies gegeven. De eigenaar heeft een maand lang gewerkt, maar is nu voor twaalf jaar klaar. En het huis is weer een lust voor het oog. Producten zijn geleverd door Hout Coatings. De houtverf is door de klant zelf aangebracht of in samenwerking met een eigen applicateur. Hout Coatings adviseert vaak om voor Jotun te kiezen bij logbouw van Douglas hout. De Noorse fabrikant garandeert dat u twaalf jaar lang niet hoeft over te schilderen. Uiteraard moeten kleine beschadigingen wel worden bijgewerkt als deze zich voordoen. Wilt u meer weten over het behandelen van Douglas hout? Leest u dan onze werkwijzers:

 

Tip van de Specialist

 • Met de juiste producten wordt er op dekkende houtverf 12 jaar onderhoudsarme garantie gegeven en (semi)-transparante beitsen 7-8 jaar. Zoals in dit project een combinatie van de Visir en de Ultimate.
 • De zachte nerf in het Douglas hout wordt door het UV licht vrij snel aangetast. Hierdoor krijgt mos weer een mogelijkheid om te gaan hechten. Door het Douglas te verven blijven blauwschimmels uit en wordt de oppervlakte niet aangetast door het zonlicht.

 

Gekozen kleuren

Wie een houten huis gaat verven moet daarnaast aan de kleur denken. De eigenaar van deze Douglas logbouw in Noord-Brabant koos zwartbruin met code 0734 voor de balken antiek wit 0471 voor de kozijnen en boeiboorden. Kleur kan een huis maken of kraken; ze moet passen in de omgeving, maar ook bij het type huis. In dit geval werd een prima keuze gemaakt. 

             
Jotun 0734
Brunsvart
  Jotun 0471
Lys Antikk
       

 

Persoonlijk advies:

Wilt u meer weten over houtverf kopen of hebt u vragen over het Douglas behandelen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen. Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw Douglas verven via ons contactformulier.