Douglas beitsen - Houten logwoning

douglas beitsen - houten logwoningEen nieuwe douglas logwoning beitsen vraagt om een goede planning. Dat bleek bij dit houten huis in Polen dat door een Nederlands stel werd gebouwd. Er moest goed worden nagedacht over de volgorde waarin alles gebeitst zou worden. Daarnaast speelde de productkeuze een grote rol. Hieronder leest u wat er allemaal bij kwam kijken.

Douglashout komt van een soort spar. Het is sterk hout dat voor allerlei doelen gebruikt kan worden: houten huizen, veranda’s, tuinhuizen, schuttingen, gevelbekleding… De lijst is eindeloos. Prima hout voor buiten en binnen, en duurzaam, maar het is nooit verstandig om Douglas onbehandeld te laten. Daarvoor is het te gevoelig voor vocht. Douglas beitsen is de oplossing. Dit kan zowel transparant als dekkend.

Ook de Nederlandse eigenaren van dit houten huis in Polen waren zich hiervan bewust. Het werd in een open gebied gebouwd, waarbij allebei faciliteiten moesten worden aangelegd: van water en stroom tot gas en riolering. De aannemer was er zes maanden mee bezig. Tussendoor moest ook in stappen aan het beitsen van het hout worden gedacht.

 

Samenvatting van het project

  • Project: houten logwoning van Douglas beitsen
  • Soort hout: Douglas
  • Locatie: Polen
  • Voorbehandeling: impregneren met Jotun Visir
  • Afwerking met: Jotun Panellakk, Jotun Demidekk Terrasslasyr
  • Kleuren: deels wit, deels transparant

 

Gebruikte producten

jotun visir

 

Jotun Visir Oljegrunning Klar: Voordat er begonnen kon worden met het afwerken met beits moest het hout geïmpregneerd worden. Dit is zowel nodig bij nieuw als bij ouder, (lang) niet behandeld hout. Jotun Visir Oljegrunning Klar is een kleurloze primer die bescherming biedt tegen houtrot en schimmels. Visir bindt de losse houtvezels en zorgt voor een goede ondergrond en wordt toegepast op nieuw, verouderd en onder druk geïmpregneerd hout. De impregneer kan zowel voor dekkende beitssystemen als voor transparante beitssystemen gebruikt worden.

 

Jotun Panellak: waterverdunbare matte beits voor binnenbetimmeringen van lichte houtsoorten zoals grenen, douglas, vuren, limba, essen, ramin, oregon pine en hemlock. Jotun panellak bevat een UV-filter, die het verkleuren van het hout sterk vertraagt. De beits is waterverdunbaar, nagenoeg reukloos, oplosmiddelvrij en droogt snel. Door de snelle droging kunt u meerdere lagen op één dag aanbrengen. De binnenbeits is standaard transparant, kleurloos leverbaar en laat een mooie matte laag achter op het hout. Transparante mengkleuren volgens "Jotun transparant" kleurenkaart. Ook leverbaar in White Wash afwerking.

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: Is een product welke vaak gebruikt wordt voor het beitsen van hout in de buitenlucht. Deze beits is een watergedragen, semi transparante houtbeits die een uitstekende bescherming aan het hout biedt. Het product is waterafstotend, voorkomt scheuren in het hout en bevat bestanddelen tegen de schadelijke effecten van UV licht, schimmels en houtrot. Deze beits is dus semi transparant wat wil zeggen dat de beits de ondergrond niet helemaal dekt, de kleur van de ondergrond blijft dus iets zichtbaar.

 

 

Uitvoering Douglas logwoning beitsen

Voor dit huis werden nieuwe douglas logs gebruikt. Voordat ze in elkaar werden geklonken werden ze geïmpregneerd met Jotun Visir Oljegrunning Klar. Dit moest wel omdat anders mes en groef van de balken niet voorbehandeld konden worden. Een en ander gebeurde in goede afstemming met de aannemer. Terwijl het huis in de steigers stond gingen de eigenaren aan de slag met de afwerking. Dit nam twee weekenden in beslag. De logs en de overstekken werden twee keer gedaan. Kozijnen, overstek en luiken ging in wit met de Demidekk (10 liter), de rest in Panellakk (40 liter).

Vooral het aanbrengen van de Panellakk was belangrijk zodat het hout snel van een UV-filter werd voorzien. Geen overbodige luxe, want het was zomer. Hierdoor werd een snelle vergeling van het hout voorkomen. Deze douglas logwoning beitsen was een heel karwei, maar de eigenaren zijn erg blij met het resultaat. De producten van Jotun zijn duurzaam en zeer goed vochtregulerend. Ook maanden later ziet de douglas logwoning er nog uit alsof ze de dag ervoor geschilderd werd.

Douglas beitsen - houten logwoning

 

Gekozen beits kleuren

De klant koos voor een deels transparante, deels witte afwerking. RAL 9001 (crèmewit) heeft een wat warmere uitstraling dan de andere populaire witte RAL-kleur 9010. Vaak kiezen mensen daarom voor RAL 9001 om houten geveldelen zoals kozijnen, luiken en deuren te beitsen.

             
RAL 9001
Crèmewit
           

 

Persoonlijk advies over Douglas beitsen

Een houten logwoning of Douglas beitsen vergt voorbereiding en de juiste beits. Bij Hout Coatings adviseren we u graag over de juiste beits, hoeveel producten u nodig hebt en hoe u een houten logwoning beitst met een fraai resultaat. Met onze 20 jaar ervaring hebben we al duizenden projecten en huizen begeleid. Wij staan ook u als specialisten in houten huizen behandelen graag te woord.