Accoya beitsen - Houten huis

Accoya beitsen houten huisEen houten gevel van accoya beitsen geeft een nieuw uiterlijk aan het huis. Ook wordt de levensduur van het toch al zeer duurzame accoya hout verder verlengd. Een van onze klanten ging aan de slag met Jotun Terrasslasyr voor het verven van de accoya gevelbekleding. Lees hier hoe hij te werk ging.

Veel mensen denken bij accoya aan een houtsoort, maar het is een merknaam. Deze is gegeven aan vormstabiel en gemodificeerd hout, afkomstig van de radiata-dennensoort die uitsluitend in duurzaam onderhouden bossen wordt gekweekt. Het is een ecologisch verantwoord alternatief voor tropisch hardhout. Accoya vergrijst zeer langzaam en heeft weinig last temperatuurschommelingen. Daardoor is het een populair bouwmateriaal voor houten huizen en gevelelementen.

Onze klant had een huis met accoya latten als gevelbekleding. Die ontving hij in onbewerkte staat. Hij wilde ze in een kleur verven. De klant nam contact op met Hout Coatings en volgde onze adviezen.

 

Samenvatting van het project

  • Project: Houten huis beitsen
  • Soort hout: Accoya
  • Locatie: Haarlem
  • Voorbehandeling: schoonmaken, kopse kanten geschuurd
  • Afwerking met: Jotun Demidekk Terrasslasyr
  • Kleuren: Jotun 623 Burmateak

 

Accoya beitsen: gebruikte producten

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr Dit is een watergedragen transparante houtbehandeling voor buiten, versterkt met UV blokkerende en schimmelwerende eigenschappen. Het mooie van dit product is dat het mat, niet filmvormend is en daardoor een natuurlijke uitstraling geeft. In de Terrasslasyr zit al een impregneermiddel verwekt. U hoeft bij gebruik ervan het hout niet voor te behandelen met een aparte impregneer: dit scheelt tijd en geld. Droogt zeer snel. Hierdoor is de Demidekk Terrasslasyr ook bij lage temparaturen goed verwerkbaar.

 

 

Uitvoering: houten huis van accoya beitsen

Om de onbewerkte accoya latten te beitsen plaatste de klant enkele schragen op een groot stuk plastic. Aan de kopse kanten werden de latten bijgeschuurd, de rest werd stofvrij gemaakt. Al het hout werd twee keer aan de achterkant en drie keer aan de voorkant behandeld. De klant gebruikte hiervoor vierkante kwasten, zoals door Hout Coatings aanbevolen. Daarna werden de latten op de gevel gemonteerd. De houtverf pakte erg goed, vond de klant. De eerste laag was vrij dun en trok er heel snel in, waarna de klant besloot de tweede en de derde laag wat dikker te doen. Alles bij elkaar had de klant drie bussen beits besteld, waarvan hij er aan het eind een over had. Deze besloot hij te bewaren om eventueel in de toekomst te kunnen bijwerken.

Accoya beitsen

 

Tip van de specialist

  • Typerend voor accoya is dat de voorbereiding weinig tijd vergt. Accoya neemt beits goed op en moet maar weinig worden geschuurd, soms helemaal niet. Schoonmaken is wel altijd een must. De ondergrond moet droog, stof- en vetvrij zijn voor u gaat beitsen.

 

Gekozen beits kleuren

De klant koos voor de Jotun-kleur 623 Burmateak. Deze intense, naar oranje neigende bruine houtkleur zorgt ervoor dat de houten gevel er jarenlang als blijft uitzien. Jotun Demidekk Terrasslasyr is daarnaast in tal van andere kleuren leverbaar.

 

Persoonlijk advies

Het beitsen van een houten huis vergt de nodige voorbereiding en de juiste producten. Wij kunnen u adviseren over de beste accoya beits, hoeveel u nodig hebt en hoe u accoya beitst zonder problemen. Met onze 20 jaar ervaring hebben we al duizenden projecten en huizen begeleid. Wij staan ook u als specialisten in houten huizen beitsen graag te woord.