Hout Coatings kan verf, semi-transparante en dekkende beits leveren in vrijwel alle RAL-kleuren. RAL is een kleursysteem dat over de hele wereld gebruikt wordt, door verfwinkels én door alle bekende verfmerken. Hout behandelen met verf of beits in een bepaalde kleur geeft hierdoor overal ter wereld hetzelfde resultaat.

Kies het nummer van de kleur die u wilt hebben. Vul deze in bij uw bestelling. Onze mengmachines zorgen ervoor dat u de houtverf van uw keuze altijd in de juiste verfkleur ontvangt.

Hieronder ziet u de kaart met RAL-beitskleuren en de meest voorkomende RAL-nummers. Komt u er niet uit, bel ons dan voor persoonlijk advies!

TIP: voor de meest accurate kleurervaring, adviseren wij een gedrukte RAL-kleurenwaaier te gebruiken.

 

 

 

 

Wat zijn RAL beits kleuren?

RAL is een Duits systeem voor kleurcodering, ontwikkeld binnen het kader van ’ReichsAusschuss für Lieferbedingungen’. Het bestaat vanaf 1927 en is in beheer van ’Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung.

Net als andere coderingen (bijvoorbeeld het van oorsprong Zweedse NCS) is het doel van het systeem om de communicatie over kleur te vergemakkelijken. Zonder dergelijke codes zou u bij de verkoper een heel andere kleur blauw kunnen krijgen dan u wilde bestellen. Kleurbeleving is subjectief, een kleurcode is objectief.

RAL kleuren worden dan ook volop in de beitshandel gebruikt. RAL omvat drie coderingssystemen die voor verschillende beroepsgroepen zijn ontwikkeld: RAL Classic (bijv. RAL 1012 Citroengeel): vier cijfers met unieke kleurnaam. Dit systeem omvat 210 beitskleuren. De naamgevingen zijn in zes talen beschikbaar.

RAL-nummers RAL Design

De codes van RAL Design bestaan uit zeven cijfers (zonder naam). Er zijn 1688 kleuren vastgelegd. Dit systeem omvat schakeringen volgens HSV: voor 'Hue' (tint)), 'Saturation' (verzadiging) en 'Value' (intensiteit). Intensiteit wordt ook wel aangeduid als 'brightness', dan is het dus HSB.

  • Tint wordt in drie cijfers uitgedrukt, er zijn 26 verschillende RAL-tinten gedefinieerd. De 'tint' is wat het meest op een gewone kleur lijkt.
  • Verzadiging wordt in twee cijfers uitgedrukt (een percentage, met stappen van 10%).
  • Intensiteit wordt in ook in een percentage met twee cijfers uitgedrukt.

RAL Digital beitskleuren

RAL Digital betreft kleurenlijsten die op beeldscherm oproepbaar zijn. Ze geven benaderingen van mengverhoudingen. Deze zijn voor bedoeld voor ontwerpen van gebouwen, voorwerpen en drukwerk. RAL Ditial omvat RAL Classic zowel als RAL Design en vormt als het ware een vertaling naar codeersystemen als RGB en CMYK. RAL beits kleuren is een wijdverbreid kleursysteem, onder meer bekend van industriële, gestandaardiseerde toepassingen. Zo zijn alle brandweerwagens in Nederland signaalrood (RAL 3000) en ambulances zwavelgeel (RAL 1016). Er kan door codering geen misverstand meer bestaan over wat we bedoelen met signaalrood en zwavelgeel.

Wat is beter: RAL of NCS? Voor ons assortiment aan beits producten maakt het geen wezenlijk verschil. Wij garanderen u dat we elke RAL beits kleur kunnen leveren!

Voor kleuradvies kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 47551826 of gebruik het het contactformulier.