Advies bij het kiezen van houtverf of beits kleuren

Graag adviseren we u bij het kiezen van de beits kleur voor beits. Hieronder leest u stap voor stap hoe u tot de juiste keuze komt.

 

1. Uw Houtverf en Beits kleur transparant of dekkend?

Bij het kiezen van beits kleuren is de eerste vraag: gaat u transparant of dekkend beitsen? Transparant betekent dat u de structuur van het hout door de beits laag blijft zien. Met dekkende beits wordt daarentegen een gladde filmlaag op het hout gelegd.

Belangrijk om te weten:

  • Transparante beits is niet altijd kleurloos. Er is veel transparante beits op de markt waar kleurpigment aan is toegevoegd.
  • Een nadeel is wel dat beitsen vaker herhaald moet worden dan dekkend beitsen. Maar u bewaart wel meer van het karakter van hout.

2. Wat doet een kleur met het hout?

Na de eerste keuze voor dekkend of transparant volgt een keuze uit een eindeloze reeks kleurschakeringen. U vindt deze in de kleurenkaarten en kleurenwaaiers van de beits merken, of van systemen als RAL of NCS. Voordat u hieruit een tint kiest, is het slim om eerst te bedenken welke beits kleur u ongeveer wenst.

Wie voor dekkend, of voor transparant met een kleurtje kiest, moet zich afvragen hoe die kleur in de omgeving past. Kleur geeft een bepaalde uitstraling aan uw houten huis. Kleur kan aandacht trekken, een sfeer versterken, een functie onderstrepen. Het werkt als een jas, een belangrijk element in de profilering van een bouwwerk. Lokale welstandsregels kunnen echter beperkingen opleggen in de kleurkeuze.

Ook bij kleinere projecten zoals een veranda of houten trap beitsen moet u denken aan hoe die kleur combineert met de omgeving. Meestal is het beste om geen al te harde kleur te kiezen. Zachtere tinten zijn minder agressief en stralen meer rust uit.

Bij bedrijven komt het soms nog nauwer. Kleuren zijn als een visitekaartje voor wie op bezoek komt of er zaken doet. Een ongelukkige keuze voor bepaalde beitskleuren is bij een bedrijf soms meebeslissend over succes of mislukking. Hebt u een onderneming maar zelf geen verstand van geschikte kleurcombinatie, laat u dan adviseren. Wij kunnen met u meedenken.

3. Kies uit de juiste kleurenkaart

Het goede nieuws is dat iedere kleur maakbaar is. Om al die verschillende kleurschakeringen uit elkaar te houden, worden beits kleuren internationaal uitgedrukt in codes, zoals in de systemen RAL en NCS. Op de kleurenkaarten op deze website vindt u honderden mogelijkheden. Doorloop ze eens rustig. Maak eventueel een print van de kleuren die u het meest bevallen, en leg deze op het hout om een indruk te krijgen.

4. Geef het kleurnummer door bij de bestelling

Keus gemaakt? Vul het kleurnummer in bij de bestelling van de beits!